úterý 15. července 2014

Degustace Vinařství Kořínek z Hnanic

korinek_voc_veltlinZase jednou jsem vyrazil za rodiči a prarodiči do mého rodného podkrkonošského městečka a s radostí zjistil, že trend vinných degustací jede i zde, několik výskytů v minulosti nebyla náhoda a konají se v jedné místní restauraci pravidelně. Tentokrát bylo na pořadu Vinařství Kořínek z Hnanic, zážitek jsem si nemohl nechat ujít. Nejen proto, že vinařství prakticky neznám, chutnal jsem v minulosti jen pár lahví i vyšších řad bez nějakého většího nadšení a vím (ale ještě jsem neměl tu čest okusit) o jejich experimentu s veltlínem v kvevri. Zajímalo mne, i jak to vůbec celé bude probíhat. Oproti Praze byla atmosféra výrazně žoviálnější, včetně projevu zástupce vinařství Jakuba Crhy. Všichni se tam znají, na ochutnávky očividně chodí stále stejná parta, stoly bohatě obložené jídlem včetně kupy domácích pochoutek, prostě domácká taková pohoda. Pan Crha přiznal, že degustační set je tak trochu „co bylo při ruce“ a poněkud narychlo připravený, o vinařství snad ale obrázek poskytne (chybí úplně vína červená a řady APRI a Rudgerus).

Vinařství hospodaří na 23 ha vedených v integrované produkci (a další hrozny dokupují, prý např. od Hanzela), posilují poměr lahvovaných vín a momentálně je to asi 80 tisíc kusů a plánují do čtyř let rozvoj tak na 120 tisíc. Zhruba 80 % produkce tvoří vína bílá, cílem je připravovat spíše sušší varianty. Pracují hlavně s nerezem a něco jde i do barrique sudů. Vín mají několik různých, výrazně vizuálně odlišných řad (Premium se spíše suchými gastro věcmi, hravější líbivější Colours, Perlí to šumivka, VOC, burgundské cuvée Rudgerus, APRI v barrique sudech), novou poněkud divočejší vinětu mají vína VOC Znojmo, byť zde jde stále o dílo ve vývoji ale docela originální. Osobně považuji hrátky s tvary lahví a x různými řadami a vinětami za něco, čím by se měl zabývat velkovinař směřující do běžné spotřební sítě, ale budiž, pokud to pomáhá prodejům (alespoň k tomu mají kvalitní web a e-shop). Na druhou stranu: „Další změnou ve vinném portfoliu bude přejmenování lehké řady vín Colours na Pozdravy z národního parku, jež budou charakteristické typickými zvířátky, které žijí v Národním parku Podyjí.“ Asi nejsem cílovka, jak jsem psal už u ledňáčka

Perlí to 2012 je růžové polosuché šumivé víno z odrůdy Pinot Noir (Vrbovec, Šác), připraveno dosycením tichého vína. Naoranžovělá barva a navinulejší, lehce naoxidovaná, vůně. Jablíčka, nasládost, trochu jahody, jednoduché, mírně hořkost v závěru. Tohle šlo naprosto mimo mne a za dvě stovky určitě ne.

Veltlínské zelené VOC 2013 (Hnanice, Knížecí vrch) je víno mladičké, ještě trochu kvasnicové a bylo rozházené čerstvým lahvováním. Čerstvé, trochu bonbónově sladčeji ovocné, taky jablko, naprosto suché s výraznější kyselinou v chuti, čisté, slušně postavené ale nijak zvlášť dlouhé. Dal bych tomu trochu času a vidělo by se, na „papírově“ (a cenou 225 Kč) top víno degustace úplně nepřesvědčilo…

Pinot Gris 2013 pozdní sběr suché (Vrbovec, Dolina) řady Premium měl trochu tmavší barvu a zemitější, sklepní vůni. V chuti mladé, suché, s výraznější kyselinou, opět taková trochu zemitější linka. Další láhev působila o něco ovocněji, ale i ta měla podobnou linku, přitom vyloženě o korek nešlo. Tak nevím.

Chardonnay 2013 pozdní sběr suché (Hnanice, U Chlupa) řady Premium mladá, trochu tropicky bonbónově ovocná vůně. Suché, čisté, ovocné, s výraznější kyselinou a plnější díky dotyku cukru (rozhodně ale nepůsobí nasládle), solidní techno Chardonnay co se bude líbit.

Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr polosuché (Strachotice, Lampelberg) řady Premium již značně naleželejší vůně, ovocná a bylinky, lehce pecková. Nasládlé v chuti, meruňkově ovocné, slušná kyselina, přímočaré a dost jednoduché, ale budiž.

Ryzlink vlašský 2012 pozdní sběr polosuché (Hnanice, Fládnická) řady Premium bledší barva, poměrně výrazná aromatika, ovocnost, máslovost, žluté ovoce, povedená. Působí spíše suchým dojmem a cukrem jen lehce zakulaceno, medovost, dotyk minerality, podzimní peckoviny, vyvážené, příjemné pití. Že tedy zrovna znojemský vlašák mne zaujme asi nejvíc…

korinek_set

Tramín červený 2013 pozdní sběr suché (Hnanice, U Chlupa) řady Premium uměřenější, květinová aromatika, růže, čistá, přímá ale sympatická. Úplně suché v chuti, velmi fajn kyseliny, dobrá délka, čistě udělaný příjemně aromatický tramín, potěšil.

Sauvignon 2012 pozdní sběr polosuché (Hnanice, U Chlupa) řady Premium bledší barva, naleželá zemitější peckovitá a kořenitá vůně, nasládlejší kulatější v chuti, zemitost, nezaujalo vůbec a působilo, že mělo být už rok vypito.

Frankovka rosé 2013 kabinetní suché (Hnanice, Fládnická) řady Colours světlá růžová barva, velmi čerstvá vůně, jahody a rybízový list, evokuje kyseliny a svěžest. Živé, s výraznou kyselinou v chuti maskující trochu zbytkového cukru, ovocnost, dobrá délka a pitelnost, čistě udělané voňavější rosé, tohle se bude líbit určitě.

Tramín červený 2012 pozdní sběr sladké (Hnanice, Fládnická) řady Colours výraznější aromatika, odkvétající těžší květinové, lehce zemité. Hodně sladké v chuti, ale nějaká kyselina je (byť hraje minoritní roli a zajišťuje, že to není úplně ulepené), medovost, přímé, líbivé, snadno přístupné poměrně jednoduché sladké bílé.

Takže? Nebylo to pro mne vyloženě zklamání, ale přeci jen jsem čekal trochu víc. Určitě bych si tam nějaká vína našel, jen prostě… pro mne se jen těžko hledá, proč jako jednoho z menších vinařů doporučit, pokud jde čistě o obsah lahví, právě Kořínka. Vzhledem k úspěchům, které v poslední době slaví, jsem ale se svým názorem asi spíše osamocen :-)

Komentáře používají Disqus