úterý 29. července 2014

Pár fotek s vinnou tematikou

synatorKdyž se mne někdo ptá (a dotaz je to docela častý, pokud sebou zrovna tahám zrcadlovku s přerostlým objektivem a bleskem), co nejčastěji fotím, musím upřímně odpovídat, že jsou to lahve. Sice s nimi poslední dva roky soupeřilo dítě, to je jasné, ale v celkovém součtu fotek lahve vína a vůbec vinná/vinařská tematika přesto jasně vedou. Vyfotit nápaditě láhev, sklenku či vinaře není vůbec snadné a moc se mi to nedaří, jakékoliv větší umělecké fotografické ambice už jsem dávno vzdal, takže se opakuji a využívám neustále stejná prostředí a motivy (byť nedávno jsem poprvé využil choroše). Těch sklenek s šumivým vínem v protisvětle! A skoro žádné foto pak stejně nejde použít, protože jsou tam vždycky vidět otisky prstů nebo nějaká nečistota :o) Ale pro „reportážní účely“ a jako doplněk článků tady na blogu jinak většina myslím postačuje. Dneska si dovolím pár záběrů s komentářem. Pokud jste v poslední době sami vyfotili něco s vinnou tematikou, o co se chcete podělit, šup s tím do komentáře (jde nahrávat fotky i přímo nebo můžete odkazem). A klidně přihoďte i odkazy na cizí záběry, co vás zaujalo, každá inspirace se hodí :-)

palava

Sama o sobě fotka nic moc, ale když máte zrovna rozdělaný článek o odrůdě Pálava a „šmelení“ v domácím vinařství, tak vás takový výjev na ulici zaujme.

plisen

Podobné ilustrační fotky mají zase smysl jen s historkou okolo. O prasklém vodovodním potrubí, zatopeném sklepě a nyní již věčné vlhkosti a efektně rostoucí plísni.

veltlinerChablis-Premier-Cru-Vaillons-2011-Jean-Paul-Benoît-Droinraspi_siller_drevoKaltersee-Keil-Schiava-Manincorchramce_koser_pinotDomaine-des-Deux-Vallées-Coteaux-du-Layon-Le-Clos-de-la-Motte-2011venica_instagram

Kachny, kachny, kachny… ééé… lahve, lahve, lahve. Co chcete neustále vymýšlet? Nebylo by nakonec lepší to vše fotit v lightboxu, bez čehokoliv rušivého v okolí? Pro informaci, jak přesně láhev/viněta vypadá, to poslouží nejlépe. Ale to by mne asi brzy znudilo…

bublinyterroirfrankovka_rose_sklenkasolear_normal_en-ramarumpotino_ve_sklence

Sklenka, sklenka, ehm… :-) Alespoň že v jedné je „terroir“ a ne víno…

osickovi_sklep

Vlastně jsem se k tomuhle zápisku dostal proto, že po večerech zpracovávám fotky ze sobotní vinařské svatby, a tam pomalu nejde najít záběr (včetně série fotek novomanželů s rodinou, přáteli a tak), kde by někdo neměl v ruce sklenku. A na fotce výše právě probíhá ověřování, zda nevěsta zvládá zásadní sklepní dovednosti, což je stejně důležité, jako se navzájem seznámit se svým zdravotním stavem!

Komentáře používají Disqus