pondělí 14. července 2014

Čtyřikrát chlazeno v potoce

reverdy_sancerrePo více než devíti letech aktivního veřejného psaní o víně (a tak třinácti celkem, když počítám různé první pokusy, tematické diskuse atd.) a stejně dlouhou dobou i focení lahví už nemám příliš nových nápadů na kompozice. Ale pokud si dobře pamatuji, tak láhev drženou choroši mám poprvé! Prostě dnes ještě jednou od šumavských hájů a potoků. Začneme lahví červeného Sancerre. Pinot Noir z těchto míst bývá trochu… náročnější, ne každému ten tvrdší styl sedí, já je mám po pravdě docela rád. Jean-Marie Reverdy Sancerre rouge Cuvée Tradition 2010 mělo světlou rudou barvu a jasnou přímou čistou ovocnou vůni, třešně a višně, trochu chladnější, pecky, jasně navozuje očekávání kyselin. Suché, lehčí až středně plně, výrazná kyselina, trochu natrpklejší, delší, tvrdší, moc dobře pitelné osvěžující červené v bezva kondici.

Asi jako dárek mi doma skončila láhev červeného z tikveškých vinohradů (Makedonie), Antigona 2011 vinařství Stobi. Papírově polusuché, odrůdy Vranec, Merlot a Cabernet Sauvignon. Zde je barva naopak docela temná a i vůně tmavě ovocná, jižnější trochu lesně džemová, výrazně kořenitá. Ovocné a džemové v chuti, dotyk cukru ale nic strašného, solidní třísloviny, poměrně výrazné. Hlavně chladnější se pije celkem dobře, nepůsobí jako nějaká „chemka“.

stobi_antigonatetur_muskat_jakostnivaltice_rulandske_bile_jakostni

Nebudu předstírat, že jsem Muškát moravský 2009 jakostní vinařství Vladimír Tetur nějak záměrně archivoval, láhev prostě zůstala zapomenutá v jednom zákoutí, za podmínek zdaleka ne ideálních, a letos při balení na tábor vyplavala. Očekávání nebyla velká, o to příjemnější pak překvapení po nalití. Velmi fajn odrůdové aroma, stále svěží, čisté, bez nějakých větších známek stárnutí. Lehčí v chuti, s bezvadnou kyselinou, vyvážené, skvěle pitelné. Tetur voňavky vždycky uměl a tohle byl hodně povedený uměřený muškát.

Objevila se láhev základního Rulandského bílého jakostního z Vinných sklepů Valtice, ročník neuveden ale dne zatřídění SZPI jde o 2013, původ hroznů oblast mikulovská. Čisté decentně žlutě ovocné, náznak chleboviny. Suché, ostřejší výrazná kyselina, korektní délka, velmi obyčejné čisté spotřební suché průmyslové bílé, nic víc ale ani nic míň. Neznám úplně ceny, ale pokud je to v běžné obchodní síti okolo na webu požadovaných 92 Kč, tak Znovín či Habánské sklepy jsou teda lepší volba. Ale měl jsem z téhle jakostní řady v posledních letech už jen fajn Sylván a tragický Cabernet Sauvignon, takže těžko vynášet větší soudy.

P.S. I letos rostou lišky!

Komentáře používají Disqus