středa 23. července 2014

Něco z Wachau od vinařství Lagler a Högl

lagler_hogl_2Už je tomu přes dva měsíce, co jsem se zúčastnil ochutnávky rakouských vín, kterou pořádal dovozce Vins de France v The Wine Bar na Arbesově náměstí. A report zapomněl uveřejnit, tak to dnes napravím. Stěžejní částí ochutnávky bylo srovnání vinařství Lagler a Högl z Wachau, ke kterým se přidala jedna specialitka z Kamptalu vinařství Allram (web). Weingut Lagler (web) ze Spitzu je podnik s dlouhou tradicí (rodina je zde od roku 1789), momentálně hospodaří na 13.5 hektarech včetně některých top poloh a ročně připraví asi 75 tisíc lahví. Na vinicích „přírodní přístup“ (bio certifikaci nemají) a i ve sklepě by vše mělo probíhat čistě, pracují primárně s nerezem a také s velkými dřevěnými sudy. Weingut Högl (web) je rodinný podnik taktéž ze Spitzu, momentálně mají 7 hektarů vinic. Vinař pracoval deset let pro Pragera a pět pro F.X. Pichlera, dnes se společně se synem (ten zase sbíral zkušenosti v Německu) soustředí na vlastní vinařství. Část vinice obdělávají snad dokonce (necertifikovaně) bio, ve sklepě delší kontakt se slupkami a ležení na kalech, vyšší teploty kvašení, v podstatě čistě nerez.

Weingut Lagler Junger Spitzer (Gemischter Satz) Gasselreith 2013 spíše bledá barva, trochu perlička, čisté, mladičká ovocitá lehce bomparová vůně. Suché, čisté, živé, s fajn kyselinou, lehčí, přímočaré, hodně jednoduché bílé. 196 Kč (ceny uváděné na degustaci).

Weingut Lagler Sauvignon blanc Hartberg Federspiel 2013 bledá barva, velmi čerstvá, zelenější, minerální, výraznější ale nepřehnaná aromatika. Velmi suché, řízné, svěží, dobře postavené, přímé. Z obou vín jsem měl docela „technologický“ dojem a k proklamovaným spontánním procesům atd. mi to projevem úplně nesedí. 252 Kč.

Weingut Lagler Gelber Muskateller Hartberg Qualitätswein 2013 ze stejné slídové vinice vodnatě bledé v barvě, svěží, jemně muškátové aroma, hroznové. Suché, živé, citrusová kyselina, muškátovost, čisté, skvěle pitelné, decentní mineralita, dost příjemné víno. 252 Kč.

lagler

Weingut Lagler Grüner Veltliner Burgberg Federspiel 2013 bledší citronová barva, čerstvé, ovocnější ve vůni, lehce bílý pepř. Suché, plnější důraznější v chuti i přes nízký alkohol, dobrá délka, výborné kyseliny, decentní mineralita, gastronomicky velmi vděčné, přímočaré ale nadprůměrně dobré, výtečně vyvážené a pitelné. Za 209 Kč dobrý nákup (92 bodů od magazínu Falstaff ale úplně nechápu, i všechna další vína v degustaci od nich mají mezi 91-94).

Weingut Högl Grüner Veltliner Schön Federspiel 2013 velmi bledá barva, výraznější efektní vůně, mineralita, důraznější ovocnost, lehce bonbónové. Suché, plnější styl, slušná stavba, dobrá délka, výrazné kyseliny, potenciál zrání, pěkně udělané. 317 Kč.

Weingut Lagler Riesling Setzberg Federspiel 2013 čerstvé, ovocné, lehce reduktivně zaprděné, mineralita, květinovost. Suché, velmi svěží, živé, chladně nerezové, sladší meruňkově ovocná dochuť, minerální linka, dobrá kyselina, poměrně přímé a dobře pitelné. 249 Kč.

Weingut Högl Riesling Bruck Federspiel 2013 bledší barva, ovocné, linka krémovosti a žlutého ovoce, čisté, svěží ale trochu sevřené a chce čas, postupně kouřový tón. Suché, ovocné, s bezva kyselinou a šťavnatostí, krémovost, výrazně znát ležení na kalech, hutnější styl. 337 Kč.

Weingut Lagler Grüner Veltliner Steinborz Smaragd 2011 trošku tmavší barva, sladší aroma, citronová krusta na koláči, med, mineralita, hutnost. Plnější, důrazné, dlouhé, hutnost zvládnutá hlavně díky výborné kyselině, koncentrace. Dost povedená ukázka stylu (ale dobrovolně přiznávám, že smaragdy mne obecně trochu míjí, některé jsou po dlouhé době zrání super, ale velmi často mne zklamala i vína od top producentů, byla na mne tak nějak „všeho moc“). 390 Kč.

lagler_hogl_1

Weingut Lagler Grüner Veltliner Smaragd Elisabeth Selection 2011 (výběr top hroznů z různých jejich poloh) výrazně tmavší nazlátlá barva, efektní hutnější teplejší sladší vůně, med, mineralita, žluté ovoce, kouřovost. Suché, stálé živé, koncentrované plné a dlouhé, hutné až husté, minerální, dlouhé, nabušené ale přitom ne utahané, byť už trochu v zóně „meditační“ sklenky než na pití ve větším. 499 Kč bezva cena, pokud máte styl rádi.

Weingut Högl Riesling Bruck Alte Parzellen Smaragd 2009 trochu tmavší barva, ve vůni výrazný efektní bohatý ryzlink, sladká ovocnost, meruňka, med, ovocný čaj, mírná těkavka. Suché, plné, intenzivní, kyseliny a mineralita, důrazné, komplexní klasický ryzlink. Osobně bych zvládl nějaký gram kyseliny navíc, ale hodně slušné. V novém ročníku 2012 je za 943 Kč, což už je pro mne trochu moc, hlavně v kontextu skvělých rýňáků z Německa.

allram_3_genWeingut Allram Grüner Veltliner Drei Generationen 2010 Erste Lage Kamptal Reserva je specialita od vinařství z Kamptalu, ročně ji vyrobí asi 800 lahví. Veltlín z vinice Gaisberg, spontánně fermentovaný ve francouzských dubových sudech (druhé použití), další ležení na kalech a přirozená stabilizace a vyčištění, bez čiření a filtrace. Uleželejší, teplejší, hutnější vůně, minerální, lehká kořenitost, krémovost, dřevo výrazně ale rozumně. Suché byť lehce zakulacené cukrem, dřevo, kouřovost, mineralita, parádní kyseliny, ovocná krémovost, citrusy, naleželost, pěkná stavba a bezva délka. Efektní věc, byť tedy poznat v tom veltlín je hodně těžký úkol, působí to spíš jako nějaká burgunda.

Komentáře používají Disqus