pondělí 7. července 2014

Chablis a Chalonnaise aneb 16x bílé Burgundsko

Bernard-Defaix-Chablis-1er-Cru-Côte-de-Lechet-Reserve-2012Royal Wine Club nedávno uspořádal zajímavou ochutnávku bílých vín z Burgundska. Cílem, krom potěchy a vzdělání účastníků, mělo být i vybrat ta vína, která následně zařadí do sortimentu. Degustovalo se naslepo ve skupinkách po čtyřech vzorcích, před odtajněním byl každý požádán, aby je seřadil dle svých preferencí a ideálně i dodal důvody. Chutnala se vína ze Chablis, zdroje výtečných minerálních šardonek, a také z Rully a Mercurey, tedy ­„okrajovější“ části Burgundska, Côte Chalonnaise, vše v ročníku 2012. Část věnovaná Chablis byla tou úspěšnější, naopak bílé Chalonnaise se ukázalo… komplikovanějším. Osobně jsem s žebříčkem trochu bojoval, přelo se u mne řazení čistě dle obsahu sklenky a podle toho, co a odkud to má být. Prostě nakolik bych byl spokojen, pokud bych si takovou láhev naslepo koupil, jak podle mne odpovídá očekávání od kategorie / apelace. Vína byla otevřena několik hodin předem a chutnala se úmyslně v trochu vyšší teplotě, která odhalí leccos, konzumace při výraznějším nachlazení by některým mohla velmi pomoct.

Sada 1 – Chablis

chablis_set1

Simonnet-Febvre Chablis 2012 (459, 1/3) hezká citronová žlutá, krásná čerstvá čistá slinosbíhavá ovocná vůně, lehce zaprděná a je třeba odvětrat, minerální, jablko, čisté, decentně kouřová, velmi klasická věc. Suché, šťavnaté, příjemná čistá ovocnost, lehce zakulacená krémovost, bezva délka s páteří kyseliny. Slušné, sympaticky udělané, mírně teplejší typické a perfektně pitelné Chablis ideální do gastronomie.

Bernard Defaix Chablis 2012 (448, 3/1) čerstvá výraznější citrusovější vůně, efektnější styl, decentní těkavka, dotyk dřeva, zakulacenost, štiplavost, pocitově vyšší alkohol. Suché, dobrá kyselina, mírně zakulacená ovocnost, slušná délka, solidní, jablečná pecička ke konci. Čas pomáhá se vínu srovnat, plnější, dobrá stavba, složitější záležitost.

Domaine Charly Nicolle Chablis Cuvée Ancestrum 2012 (404, 4/4) pěkná žlutá citronová, trochu divočejší vůně, kvasnice na úvod, žlutější ovocnost, teplejší, mineralita, výraznější na kalech, ale zároveň trochu podivnější až lehce nečisté tóny. Suché, velmi pěkná kyselina, šťavnatá ovocnost, výraznější žluté ovoce a ležení na kalech, minerální linka a pěkná délka, citrusy, decentní pecičková nahořklost v dochuti. Poněkud zvláštní.

Jean Dauvissat Chablis 2012 (407, 2/2) citronová barva, čerstvá, bohatší vůně, ovocitost, jablko, jasně předpovídá kyseliny, klasické. Suché, pěkná kyselina a šťavnatost, čisté, typické (byť možná až mírně šablonovité), solidní délka a slušná struktura.

Sada 2 – Chablis Premier Cru

chablis_set2

Charly Nicolle Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2012 (589, 2/2) tmavší citronová barva, čerstvá vůně, jablko, citrusová, štiplavější minerální, příjemná, čistá, precizní, klasická. Suché, parádní kyselina a velmi pěkná stavba, dobrá delší dochuť, ovocnost, strukturovanější, vyvážené, delší dochuť s mírným dotykem hořčiny. Moc pěkné.

Jean Dauvissat Chablis 1er Cru Vaillons 2012 (580, 3/4) citronová barva, čerstvá vůně, slinosbíhavá, kyselejší citronová, mineralita, trochu až zelenější tóny a zároveň dotyky žlutého ovoce a kvasnic, lehce reduktivní záprd. Suché, živé, velmi příjemně tak akorát postavené, vyvážené, pěkná stavba a kyseliny, slušné délka, harmonie, velmi solidní mladé ale již k pití. Povedené.

Bernard Defaix Chablis 1er Cru Côte de Lechet Reserve 2012 (695, 1/1) citronová barva, intenzivní vůně, ovocná, kouřová, mineralita, ležení na kalech a jasné školení ve dřevě, velmi efektní, citrus, bohatší, složitější, výtečné. Suché, parádní kyseliny, strukturované bílé s krémovější delší dochutí, vyvážené, dřeva tak akorát a výborně zakomponované, vyvážené, bohaté, se vzduchem ustupuje dřevo a přes důraz elegantní projev. Skvělé víno!

Simonnet-Febvre Chablis 1er Cru Fourchame 2012 (816, 4/3) citronová barva, trochu zaprděné, technické plastově „supermarketové“, do toho lehce naoxidované, nalomené. Suché, ovocnost, krémovost ale výrazné kyseliny, lehce nečistě hadrovité a nahořklost ke konci. Takhle vypadají mnohá levná Chablis ze sámošky po roce v regále.

Sada 3 – základní Mercurey a Rully

rully_etc_set1

Domaine Brintet Mercurey Blanc 2012 (546, 2/3) citronová barva, čerstvé, mladé, s jasným výrazným kouřovým dřevem v projevu, krémovost, citrus, příjemné, syrovější čerstvě nadubované ale ještě ne přehnaně. Suché, intenzivní, výrazné, sladší žluté ovoce, pálené dřevo, vlastně ale poměrně jednoduché a ve stavbě, dobrá délka i pitelnost.

Domaine Belleville Rully Blanc La Perche 2012 (535, 1/1) čerstvé, mladistvé, vyzrálé ovocné, kouřově minerální, s lehkým zelenějším štychem. Suché, šťavnaté, čisté, ovocné, velmi pěkná délka a pitelnost, čistě udělané šťavnaté, vše tak akorát, precizní, hodně příjemné. Po pravdě bych to snadno poslal do slušného Chablis.

Domaine Belleville Rully Blanc La Crée 2012 (535, 4/4) citronová barva, jednoduchá přímočaře ovocná vůně, čerstvá, žluté ovoce. Suché, ovocné, jednoduché se slušnou kyselinou, ostrý dojez s výraznou hořčinou. Tak výrazný rozdíl mezi dvěma srovnatelnými lieux-dits (přičemž La Crée je možná i lepší poloha) od jednoho producenta, víno nejlepší a nejhorší v setu, jsem moc nepochopil.

Domaine Saint-Jacques (Christophe Grandmougin) Rully Blanc 2012 (505, 3/2) mladá lehce kouřová vůně, čistá, dobrá ovocnost, relativně přímé, sevřenější. Suché, šťavnaté, čisté, trochu dřeva, pitelnost, dobrá délka, solidní, s dřevem znatelnějším v dochuti. Solidní, na cestě, ale stále dost obyčejné.

Sada 3 – Premier Cru Rully a staré keře Mercurey

rully_etc_set2

Domaine Saint-Jacques (Christophe Grandmougin) Rully Blanc 1er Cru Marissou 2012 (684, 2/1) citronová barva, lehce zaprděná vůně, železitá voda, zemitost, zvláštní. Postupně se otevírá a mění, kouřovost, dřevo. Suché, citrusové, minerální a slušně postavené a dobře dlouhé, velmi solidní, ale… tak nějak… proč?

Jaeger-Defaix Rully Blanc 1er Cru Mont-Palais 2012 (649, 3/2) výraznější, trochu zvláštní nazelenalá vůně, sevřenější, postupně sladší ovocnost a krémové tóny, trochu síra, netypický mix projevů. Suché, ovocné, čisté, solidně postavené, krémovější ovocnost, dobrá délka, přímočaré ale velmi dobrá délka.

Domaine Belleville Rully Blanc 1er Cru Les Cloux 2012 (641, 4/4) štiplavost, zelenost až zeleninovost, síra, vlhká vápenitá zeď. Znatelně lepší v chuti, suché, výrazně kyseliny a solidní ovocitost, čistší, běžné korektní Chardonnay, ale přes tu vůni prostě vlak nejede…

Domaine Brintet Mercurey Blanc Vieilles Vigne 2012 (638, 1/3) tmavší citronová barva, trochu zaprděnější mladá ovocná ale poměrně seriózní bohatší vůně, výraznější vliv dřeva, kouřovost, mineralita, poměrně efektní pěkně udělané. Suché, výraznější pěkné kyseliny a šťavnatost a pitelnost, kvalitně zakomponované dřevo, dobrá délka, krémovější ovocnost, serióznější fajn pití.

Bernard-Defaix-Chablis-Grand-Cru-Bougros-2011Výběr za mne? Je to těžké, komplikovaně se volí jeden vinař jak v kategorii základní tak premiérové. U Chablis by to asi nakonec byl Bernard Defaix (web), což je navíc velmi slušný menší rodinný producent jedoucí v bio režimu a jméno, které by na našem trhu určitě nedělalo ostudu. Côte de Lechet je, obzvláště ve variantě za starých keřů a ve dřevě co jsme chutnali, taková malá legenda. A jsem moc rád, že mi i naslepo vyšlo asi jako nejlepší víno degustace. Cuvée Guy Moreau to není, ale snaží se :-) V případě setu z Côte Chalonnaise, když se oprostím od pohledu na ceny, tak asi Domaine Brintet. V rámci rozjetého večírku (viz i Dvě velmi rozdílné šardonky od La Soufrandise) nakonec byla zavražděna i dvě o rok starší Grand Cru ze Chablis, lahve rozlité okamžitě po otevření. Bernard Defaix a jeho Chablis Grand Cru Bougros 2011 je víno výrazné, intenzivní a bohatší, s medovými tóny, suché s hodně fajn kyselinou, ovocné, plnější a pěknou délkou a moc fajn strukturou. Volbu tohoto vinaře by podpořilo. Stejná vinice a ročník od Charly Nicolle bylo víno trochu divočejší, nepřipravené, ale bohužel navíc s trochu nepříjemnou hořčinou v závěru.

Komentáře používají Disqus