pátek 4. července 2014

Osvěžující letní pití

pivoPrázdninový pátek, dnes v očekávání vysokých venkovních teplot žádné hluboké téma. Co pijete v letních vedrech? Mladá fronta v tom má jasno a informuje, že „K létu se hodí bílé, růžové i červené“. A mají samozřejmě pravdu :-) Dobrovolně přiznávám, že toto vyloženě neoriginální a ničím objevné téma mne napadlo u sklenice Uluwatu, což je bezvadně pitelný, světlý a lehounce kalný, lehký (zhruba desítka) spodně kvašený ležák australského typu, za použití tamních chmelů Pride of Ringwood a Summer. Jemně tropicky ovocný (což může být o trochu sugesce, podle sládka jde o vzpomínku na surfařskou pláž na Bali) a chmelový, decentně sladový, slušně hořký a se solidním řízem, moc příjemný.

matuska_uluwatuProstě na léto naprostá paráda (společně s jeho devítkou Fastball, ta mne taky velmi baví), tedy samozřejmě až na cenu, Matuška si svou produkci nechává zaplatit dobře a sedmička vás přijde na 80-90 kaček :-) Když nastanou třicítky, tak mne taky baví vzít nějaké normální levnější lehké výčepní pivo, specialitky od Matušky jsou na to zbytečně dobré, a říznou ho citronovou šťávou, prostě si udělat domácí Radler a nekupovat ty povětšinou chemicko-technologické obludnosti z obchodů. Což mi připomíná… můžete s klidným svědomím vynechat dle marketingu „hit“ letošního léta (zájem o radlery očividně opadl), nabídku rádobyciderů jako je reklamní kampaní brutálně tlačený třešňový Carling. Nabídka opravdového a poctivého klasického cideru je už u nás dostatečně široká. A ne, nemyslím tím zrovna Kingswood :-)

teamountain_zastudenaA ještě lepší pití, pravda není v tom alkohol, jsou za studena macerované čaje! Na těch ujíždím už skoro tři roky a zatím mne to nepustilo. Hezky do litrové lahve nasypat trochu čaje, zalít studenou vodou a šup s tím přes noc do ledničky. Nejvíce mi takhle sedí jemnější elegantnější čaje zelené a bílé, to je druhý den opravdu veliké potěšení pít. Ale za pokus to stojí skoro se vším, i u hodně výrazných záležitostí, obzvláště při srovnání tohoto a běžného způsobu přípravy. A nepotřebujete k tomu žádný výstřelek moderní technologie, jakým je (přiznávám se, tahle hračka se mi moc líbí) BKON Craft Brewer, který k přípravě perfektního čaje využívá sofistikované programy a infuzi ve vakuu :-)

teamountain

Mimochodem za studena macerované čaje, hezky do vinné sklenky, servírují v Tea Mountain. Vypadá a chutná to skvěle! Tenhle obchod je celkově úžasný a, jak jsem asi psal už dříve, kdybych někdy musel seknout s vínem, tak spolehlivě začnu velmi rychle ujíždět na čajích. Mimochodem to je i jedna z předpovědí celosvětových trendů blízké budoucnosti, boom zájmu o artisanální čaje s jasným původem :-)

raspi_siller_drevoNo a víno, samozřejmě. Přiznám se, že u toho „podle počasí“ vybírám mnohem méně. Ale je jasné, že některých v létě padne trochu víc než jindy. Veltlíny! Ryzlinky s výraznou kyselinou! Jakékoliv opravdu suché bubliny jsou jasná volba. Úplně fantastická, byť množstvím alkoholu zákeřná, je dobře vychlazená manzanilla sherry. O víkendu jsem zase ujel na lehce přichlazeném „poločerveném“ Silleru 2012 od Ráspiho (koupeno při nedávné návštěvě), geniální šťavnatě peckoviné ovocné záležitosti s linkou minerality a divokosti z frankovky a zweigeltu. Je to o hodně lepší než typická roséčka, má to „větší koule“, ale přitom se pije stejně snadno. Chci další lahve! Nebo kartony…

Co vy a léto? Oblíbená vína / piva či jiné pití do vedra? Chystáte se na dovolenou i někam za vínem? Jaké pivo vás naposledy opravdu oslovilo? Tip na opravdu charakterní růžové víno?

Komentáře používají Disqus