čtvrtek 24. července 2014

Osvěžení především se Sancerre

Domaine-André-Vatan-Sancerre-Saint-François-2010V rámci pravidelných ochutnávek v Sýrárně Jiřák, kde se zastavuji prakticky každé úterý cestou z práce, došlo teď třikrát za sebou na (především) Sauvignon z Loiry. O sympatickém setkání s vinařstvím Serge Laloue už jsem tu psal, druhá akce se čtrnácti víny z Pouilly-Fumé pro mne byla spíše trochu zklamáním. Zaujalo Domaine Herve Seguin Pouilly-Fumé La Barboulotte 2000, krásně vyzrálé a na věk s překvapivou živostí, i výrazně na dřevě ale bohaté a zajímavé Tinel-Blondelet Pouilly-Fumé Quercus 2008 Vieilles Vignes nebo seriózní složitější Gitton Père et Fils Pouilly-Fumé Clos Joanne D'Orion 2010. Ale nějak nemám energii zpracovávat z toho report. Další ochutnávka se vrátila do Sancerre a tentokrát byla o něco zajímavější. Opět šlo hlavně o vzorky, vína která dovozce v sortimentu normálně nemá, ale uvažuje o nich.

Domaine André Vatan Sancerre Les Charmes 2011 čerstvá, výrazná bohatší vůně, lehce tropiko, mírně med a naleželost, efektní, aromatičtější styl. Suché, pěkná kyselina, středně plné, výraznější, takový hodně precizní (až lehce technologický) dojem, dobrá délka, vyzrálejší teplejší a znatelný alkohol, důraznější Sauvignon. Se vzduchem se postupně objevovalo trochu travnatých tónů.

Domaine André Vatan Sancerre Saint François 2010 čerstvá efektní vůně, velmi aromatické, mučenka, výrazné, dotyk dřeva. Krásně suché, příjemná výraznější ale výtečně zakomponovaná kyselina, vyvážené, středně plné, harmonické, pěkná délka, něco minerality, efektní a přitom nevlezlé, hodně fajn. Čerstvost, šťavnatost, aromatika, pitelnost, slušná délka s lehce toastovým dojezdem, hodně povedený kousek.

Dominique Roger Sancerre Chêne Marchand 2011 tmavší barva, poněkud zvláštní aromatika, vápenitost, oxidace, oříškový tón, pecičkovost. Suché, velmi slušná kyselina a stavba, dobrá délka, vyváženém, opět pecičkový dozvuk. Vracel jsem se k tomu asi třikrát, ta chuť byla celekm fajn, ale aromatiku jsem nepřekousl.

Dominique Roger Sancerre Cuvée vieilles vignes La Jouline 2010 čerstvá, složitější vůně, jemnější sladší ovocitost a bylinko-herbální tóny, elegantní, již trochu nazrálé, něco medu a kořenitosti. Suché, vyvážené, pěkná kyselina, střední tělo, dobrá délka, citrusovost, zajímavá stavba, čistě udělané, elegantnější, seriózní Sauvignon s jemným dotykem dřeva. Pěkná věc.

François Millet Sancerre 2011 na úvod poměrně výrazná houbovost nad ovocem, uleželejší, med. Suché, slušné kyseliny a ovocnost, jasný vliv botrytických hroznů, dobrá délka, trochu teplejší projev a lehká připálenost a hořčina v závěru. Tohle příliš neoslovilo.

sancerre_set

François Millet Sancerre Confession 2010 důraznější, teplejší, nazrálé ve vůni, tropiko ovocné, dotyk medu, přezrálý angrešt a zároveň decentní zelená linka. Suché, výborná kyselina, šťavnatost, plnější styl Sauvignonu, vyvážené, dobrá délka, ovocnost, pikantnost, delší, efektní. Zajímavé a myslím osloví dost lidí, ale už taky nebude zrovna levné…

Domaine André Vatan Sancerre Maulin Bèle rouge 2010 celkem světlá barva, velmi čerstvá výraznější expresivní ovocitá vůně, trochu třesně ale především jahody, suché, lehčí, šťavnaté, ovocné, uhlazenější, bez natrpklosti kterou místní pinoty dost často mají, mírně hořčina v dochuti, přímočaré, líbivější červené. S rozdýcháním se zvýraznila jakoby zelenost, herbálnost, ve vůni.

Dominique Roger Domaine du Carrou Sancerre rouge 2010 světlejší barva a poněkud divočejší vůně, likérovost, poměrně dost nazrálé až spíš naoxidované. Suché, naleželé, středně plné, trpčí ovoce, zvláštní mix svěžesti a zelenosti a lahvové přezrálosti. Neoslovilo.

Dominique Roger Sancerre Cuvée La Jouline rouge 2010 na pinot ze Sancerre poměrně tmavá barva a serióznější ovocitá vůně, jemnější a lehce sevřená, peckovinová, znát ležení ve dřevě. Suché, moc fajn kyselina a bezva peckovinová ovocnost, dobré třísloviny, decentní svíravost, delší, jemně živočišné, s potenciálem. Celkem slušný pinot, jen bohužel už půjde ve Francii o dvacetieurovku a s dovozem a maržemi tady mám obavu bude už dost mimo.

Od všech představených vinařů bych si něco našel, ale nejvíce mne asi zaujala čistá precizní vína z Domaine André Vatan, byť normálně vyhledávám „divočejší“ styl vín.

Komentáře používají Disqus