úterý 1. července 2014

Burgundské kroupy, naturální rozbory, Piemont v UNESCO

kroupyJestli má nějaký slavný vinařský region v posledních letech fakt smůlu, tak je to Burgundsko. Už třetí rok v řadě se jejich vinicemi přehnalo krupobití a i tentokrát napáchalo velké škody, běžně se mluví o ztrátě okolo 40 % potenciální úrody a některé vinice jsou „sklizené“ prakticky úplně. Opět to nejvíce zasáhlo Côte de Beaune a především Volnay a Pommard, ale i přímo Beaune a poměrně výrazně Meursault či Aloxe-Corton. Ale v o něco menší míře krupobití řádilo i v Côte Chalonnaise a Côte de Nuits. Krom dalšího nárůstu cen to ale znamená i to, že mnozí vinaři už pomalu nemají co prodávat, po ztrátách z předchozích let, a dostávají se do ekonomických problémů. Situace vůbec není růžová. Krupobití řádilo i přes instalaci speciální generátorů proti tvorbě krup, o kterých jsem psal nedávno. Někde systém vůbec nenaběhl, zatím se neví proč, na jiných místech ale prý škody omezit pomohl.

Vinařství Dva duby upozornilo na blogu (stojí za přečtení, i ohledně závěrů na téma „nemá smysl být bio, když soused vedle stříká“) na letošní výsledky rozborů naturálních vín, které pravidelně dělá sdružení Vinnatur (web), pořadatel oblíbeného setkání podobně smýšlejících producentů (Villa Favorita). Pokud jde o rezidua pesticidů, tak ta byla nalezena v osmi ze sto čtyřiceti testovaných vzorků, navíc ale v množstvích, která jsou hluboce pod limitem pro konvenční produkci (viz článek s výsledky). Tři vinařství musí asociaci opustit a o členství mohou zažádat znovu až v roce 2016. To jen tak k oblíbenému tématu, že naturální vinaři prostě jen stříkají/sypou když ji nikdo nevidí :-) Podobné rozbory, i přes důvěru, kterou k mnoha vinařům jejich zákazníci mají, jsou jistě záslužné. A pokud jsem to správně pochopil, tak alespoň nějaké (vzhledem k finanční náročnosti) nejspíše proběhnou i u domácích Autentistů.

Viniční krajina Piemontu, Langhe-Roero a Monferrato, se nově zařadila mezi světové dědictví UNESCO. Připít si můžeme třeba sklenkou dobré Barbery :-) Burgundsko zatím na zařazení stále čeká

Komentáře používají Disqus