čtvrtek 10. července 2014

Staré flašky v lese & stáčeno v ČR

grants_stand_fastZase dlím v lese na Šumavě, však jsem reporty psal pravidelně každý rok, je tu momentálně dost vlhko (nic chlazeného v potoce ale zatím neuplavalo) ale jinak fajn. Stejně jako v minulých letech jsem si dovezl nějaké vlastní lahve vína a pak se holt spolehnu na místní zdroje. Každopádně se zde objevilo i několik moc zajímavých destilátů, reliktů dávné minulosti, z jednoho zapomenutého sklepa. Třeba whisky Grant’s, v ostře řezané trojúhelníkové lahvi s výrazným klanovým heslem Stand Fast, bezva informací „Distilled and Bottled in Scotland under British Government Supervision“ a oproti dnešní době i další zajímavostí. Viněta jasně uvádí, ze kterých palíren pochází whisky použitá ve směsi – Glenfiddich a Balvenie. Jo to byla ještě taková ta doba, kdy boom single malt teprve začínal :-) Láhev je dle všeho z let 1972 – 1977, destilace proběhla tedy ještě v šedesátých letech. Obrovská výhoda oproti podobným vinným nálezům je, že i běžné spotřební flašky (Stand Fast byla v té době jejich nejprodávanější produkt) jsou obvykle v pohodě, což platí i zde. Dobrý to je, velmi solidní měkčí lahodná whisky, potěšila.

kord_ginmetaxa_stara

Ze stejného sklepa pocházela i pětihvězdičková Metaxa blíže neurčeného věku, stále naprosto nezaměnitelné vůně i chuti, byť projevem o chlup sladším než jsem zvyklý dnes. A taky další velký relikt minulosti – vizuálem nejspíš exportní (tuší někdo více?) Gin z královehradeckého Kordu. Asi nejslabší z trojice, přímočaře jalovcová a lihová záležitost, ale stále bez problémů zařaditelná a pitelná.

domaci_set

O mnou dovezených lahvích se nemá smysl rozepisovat, napsal jsem už dost dříve, tak snad jen jedno přípotoční zátiší…

staceno_v_cr

A u bag-in-boxu s (papírově) Modrým portugalem, korektním spotřebním lehčím červeným vínem, jsem narazil na báječnou novou záležitost. Když už nemohou uvést, že jde o víno z ČR (protože dle dotisku na vrchu krabice je prý ze Slovenska, ale vzhledem k tomu, za jakými dalšími firmami představitelé Vinařství Velké Bílovice stojí, za všechny Vinotop CZ, bych si nebyl jist ničím), tak si vymyslí efektní „razítko“ s naší vlajkou, že zde bylo alespoň stáčeno. Řezal bych je hlava nehlava, bez slitování…

Komentáře používají Disqus