středa 16. července 2014

Otevřený dopis o prasárnách, spíše nepovolený postup a medvěd přídavkový

otevreny_dopisMezi vinaři se momentálně šíří dokument, pod nímž je podepsán Oldřich Kuchař z Bzence, který poukazuje na mé „oblíbené“ téma prasení v domácím byznyse s vínem, nabízí informace k jednomu prý ututlanému velkému průšvihu a představuje výrazné výhrady k fungování Státní zemědělské a potravinářská inspekce. Což je obzvláště důležité, protože SZPI má dostat větší pravomoce, kupříkladu „Už nebude muset čekat na celní správu. Pokud inspektorům provozovatel neumožní vstup do budovy, mohou provozovnu okamžitě nechat uzavřít.“ To víte, když ministr nepozná pančované víno (a kdo taky jo, z těch všech, co si je ve velkém kupují), je třeba konat! :-) Každopádně ten dokument je adresován spotřebitelské veřejnosti, takže PDFko i s fotkami a scany protokolů poskytuji ke stažení ZDE, snad už mi tak nebude těch 9 MB znovu přeposíláno v příloze mailu ze všech možných stran. Jen si prostě nemohu pomoct, ale když něco takového vzejde z vinařství JUDr. Blanky Ďurinové, tak… prostě tohle jméno pro mne rozhodně není synonymem ideálu čistých moravských vín a místem, kde bych čekal vzbouření-se proti místním poměrům. Jako ukázka zatuchlin, které se valí z určitých sfér „domácího“ (zhusta dovozového) vinařství ovšem podnětné čtení, byť tak trochu New Wine Order spiknutí ;-)

Mimochodem dokument cituje (resp. uvádí bez svolení kompletní) můj text týkající se glycerolu v lahvích Víno Mikulov (už se objevilo i na pranýři). Po jeho uveřejnění jsem si aktivně psal s PR Bohemia Sektu a následně se sešel s ředitelem celé společnosti, abych mezi čtyřma očima probral naše odlišené pohledy na některé záležitosti týkající se značení vín a podobně. Bylo to rozhodně zajímavé a podnětné, ale můj názor na problematiku příliš neovlivnilo. Z čeho mi ovšem bylo smutno je tisková zpráva, kterou Bohemia Sekt k případu vydal. Samotná zpráva je dobře napsaná a promyšlená, takhle se dělá krizový management. Ovšem tato větička mne dostala: „Je potřeba dodat, že se v tomto případě nejedná o falšované víno, které by obsahovalo vodu nebo etanol, ale spíše o nepovolený postup při výrobě vína.“ Víte, kdo takto na obhajobu naší největší vinařské skupiny přispěchal? Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Přečtěte si to vyjádření celé, zbytek samozřejmě dává smysl, ale podobnou poznámku považuji, v kontextu současného boje proti všem špinavostem v oboru, za hodně nešťastnou.

P.S. Až si budete chtít koupit velice oblíbenou Medvědí krev, před pár lety vítěze degustace v nezávislém testu novinářů pod vedením doc. Ing. Josef Balíka, Ph.D., a dodnes se pyšnící nálepkou, pak vězte, že minimálně jedna šarže se pyšní přídavkem kyseliny citronové, syntetického glycerolu a ethanolu z přidaného cukru. Už ani na medvěda není spoleh :-) Mimochodem k medvědímu tématu jsem tu něco psal před třemi roky…

Komentáře používají Disqus