pátek 11. července 2014

Crémant z Jury a Domaine Rolet

rolet_cremant_jura_roseMiluju bubliny a propadl jsem vínům z Jury, spojením těchto dvou mých zálib mne tedy rozhodně nenechává chladným :-) Jurský crémant je velmi oblíbený tamní produkt, jeho popularita vylétla nahoru hlavně v posledních desetiletích a stále stoupá, momentálně nejrychleji u růžovek. Tamní crémanty, pokud to dovozce nepřehání s maržemi (nebo kupujete na místě), představují fantastický poměr ceny a kvality. Navíc je to jedno z jurských vín, které je nejsnáze pochopitelné a vysvětlitelné – téměř vždy suché (brut) bubliny vyrobené stejnou metodou jako šampaňské, tedy druhotným kvašením v lahvi, a nejčastěji čistě z Chardonnay. Jasné jak facka. Sem tam se i v bílém vyskytne Pinot Noir, ale z něj jsou častěji rosé, ve kterých může být občas i Poulsard. Ze všech vín Jury bubliny momentálně tvoří něco přes čtvrtinu. Mimochodem zajímavé je, že producent musí předem deklarovat, ze které vinice bude dělat bubliny a podrobit se případné kontrole a dalším povinnostem při sběru (ruční) a zpracování. Nemají to s těmi apelacemi lehké. Každopádně nejde říct „tohle Chardonnay vyzrálo blbě, půjde na bubliny“, takhle to nefunguje :-)

Domaine Rolet (Père et Fils, web) patří mezi jednu ze špiček v celém regionu, zároveň jde o největší (62 ha) rodinné jurské vinařství. Vedou jej čtyři sourozenci – Pierre, Bernard, Guy a Eliane Rolet – všichni už v podstatě v důchodovém věku, jejich děti se bohužel pokračovaní vinařské tradice nemají. Vinařství je tak oficiálně na prodej, už velmi dlouho, a jelikož ho nechtějí rozdělit po kouscích (mnoho místních vinařů by si dělalo zálusk na tu či onu jednotlivou vinici), tak se kupec hledá jen těžko. Mimochodem mají obchod a degustační místo přímo v Arbois, co by kamenem dohodil od ** restaurace Jean-Paul Jeunet.

rolet_cremant_2008Připravují vína v apelacích Arbois, Côtes du Jura a l'Étoile (jde dobře srovnat totožnou odrůdu zpracovanou naprosto stejně, jen z různých míst), Crémant du Jura a samozřejmě Vin Jaune. Vinice vedou v režimu (jen) lutte raisonnée, podstatná část výsadeb je jejich vlastní selekce z keřů, které jim vyhovovali (jednu dobu provozovali i révovou školku). Sklep mají relativně moderní na okraji Arbois, s nerezem, velkými i malými sudy a tak. Jen Vin Jaune nechávají zrát v původních starých sklepích Château de Montigny. Crémant tvoří prakticky třetinu jejich produkce a obecně jsou považováni za jedny z odborníků na něj (Pierre Rolet byl prezidentem Comité Interprofessionnel des Vins du Jura v době, kdy organizace o apelaci Crémant du Jura usilovala). Hrozny na všechny jejich bubliny pochází z vinic u obcí Montigny les Arsures a Vernois.

Crémant du Jura Rosé Brut oficiálně ročník nedeklaruje, ale mělo by jít o 2010. Víno má trochu netradiční odrůdové složení – 60 % Poulsard, 20 % Trousseau, 10 % Chardonnay a 10 % Pinot Noir. Nejméně rok na kalech v lahvi a další alespoň dva měsíce po degoržování a dozáži než jde na trh. Pěkná láhev, elegantní viněta. Hezká lososová růžová, bohaté vytrvalé perlení spíše menších bublinek. Čerstvé, jemně elegantně ovocné, lehkost, maliny, mineralita. Velmi suché, živé, bezva kyseliny, červené drobné plody, dobrá délka, lehkost a čistota, mírná nahořklost dochuti, velmi fajn. Platil jsem v úvodní akci 450 Kč (běžně 520 Kč u dovozce, maloobchodní ceny u vinaře si každý může ověřit sám, domácí jsou obecně x2).

Crémant du Jura Blanc 2008 Brut je víno již ročníkové a odrůdově opět trochu odlišné než typická produkce – Chardonnay 70 %, Savagnin 10 % a dalších 20 % Blanc de noir (nejvíce Poulsard). Na kalech čtyři roky a překvapivě o něco málo levnější než rosé (440 Kč akce, 490 běžně). Citronová barva, výrazné efektní perlení menších bublin. Minerální pikantnější vůně, trochu žluté ovoce, lehce jablka a květinovost, poměrně bohatá. Suché, šťavnaté, kupa kyseliny, dobrá délka i stavba, slušné bubliny. Řízné, ale ne tak jako Champagne, plnější styl.

rolet-Coeur-de-Chardonnay-2011Cuvée Coeur de Chardonnay 2011 Crémant Brut d'Arbois je vlajkovou lodí podniku, ve speciální lahvi a takové ty věci okolo. Čistě samotok a pouze z odrůdy Chardonnay, na kalech dva roky. Citronová žlutá barva, vytrvalé perlení menších bublinek. Čerstvá, svěží, citrusová vůně, žluté zralé ovoce, mineralita, příjemné. Velmi suchý styl (pocitově by to možná mohl být i Extra Brut), ovocný, slušná délka, lehce toastové, čisté, sympatické. Spíše jemnější projev, s finesou, a hodně nadprůměrný crémant. Kupováno za 550 Kč (běžná cena 620 Kč).

Verdikt? Moc fajn bubliny. Ale… prostě… za ceny požadované u nás je to pro mne trochu za hranicí. Chybu s nimi neuděláte, Coeur de Chardonnay je skvělé a vypadá moc dobře, záleží kolik jste ochotni investovat. Furt je to méně než Champagne, že jo… :o)

Komentáře používají Disqus