čtvrtek 3. července 2014

Sauvignony a pinoty od Serge Laloue

Serge-LaloueSancerre-Rouge-2012-es-RotiesV úterý jsem opět vyběhl do sýrárny na Jiřáku na pravidelnou degustační dávku, tentokrát Jiří Hron otevřel deset lahví apelace Sancerre od jediného rodinného producenta, Domaine Serge Laloue (web) z obce Thauvenay, asi pět kilometrů od města Sancerre. O vinaři jsem se tu zmiňoval již dříve, kdy mne právě jeho Silex zaujal asi nejvíce ze všech vín prezentovaných na degustaci ve Fajnšmekru. Tentokrát byla možnost projet si průřez produkcí, krom roséčka vlastně kompletní, včetně možnosti srovnat různé ročníky. Vinař jede celkem běžně, v režimu lutte raisonnée. Obhospodařuje 21ha, z toho šestnáct je Sauvignon Blanc a pět Pinot Noir (na červené i rosé). Běžně sklízejí mechanicky, lepší cuvée ručně. Vína mají na různých podložích a na webu se hezky rozepisují, jak se to projevuje na výsledných vínech.

Sancerre Blanc 2013 je jejich základní a hlavní víno, vzniká ho asi 90+ tisíc lahví. Čistě nerez, na kalech 3-4 měsíce. Zelenkavá světlejší barva, velmi čerstvá vůně, travnaté, mladičká, štiplavější. Suché, lehčí, s velmi výraznou ostřejší kyselinou, čisté, dobrá délka, dlouhá dochuť se veze hlavně na kyselině. Tvrdší, velmi přísný a přímočarý Sauvignon, ale osvěžující. Sancerre Blanc 2011 citronovější žlutá barva a důraznější vůně, mix pikantnější travnatosti a zralosti, žluté peckoviny, divočejší. Suché, kyseliny, mineralita, trochu plnější šťavnatá chuť, skvělá délka, výraznější, pěkně postavené, kvalitní kousek.

Serge-Laloue-Sancerre-Blanc-2013-Cuvée-SilexSancerre Blanc 2013 Cuvée Silex je z  vybraných vyšších poloh, vinic s výrazným podílem křemene v půdě, na kalech šest měsíců a s maličkým podílem vína školeného ve dřevě. Tohohle dělají už „jen“ asi 17 tisíc lahví a bývá to jejich nejlepší víno poměrem cena/kvalita. Mírně nažloutlá barva, svěží, živá vůně, trochu ovocnější, mladičká, čerstvá a poněkud sevřená, potřebuje čas. Suché, citrusovost, kyselina, lehká zelenost, lépe postavené než základní cuvée, kyselina zvládnutá výborně, bezva délka opět díky kyselině ale nejen jí, šťavnatost, energie. Povedené. Sancerre Blanc 2011 Cuvée Silex citronová žlutější barva, výraznější, již trochu naleželá vůně, ovocnost a kouřová mineralita. Suché, plnější, v parádní kondici, energické, pěkně postavené, bezva kyseliny, velmi dobrá délka, ovocnost, prakticky bez travnaté zelenosti, efektní velmi pěkné víno.

Le Cul de Beaujeu 2012 je nově obhospodařovaná vinice u obce Chavignol, slavné svými kozími sýry Crottin, poměrně strmý svah na půdě s velkým podílem kimmeridžského vápence a nižšími výnosy. Školeno čistě v nerezu, na kalech osm měsíců, produkce něco málo přes tři tisíce lahví. Čerstvá, trošku travnatá, mladičké, sevřenější, postupně pikantně minerální vůně, která potřebuje čas. Suché, šťavnaté, pěkný mix ovocnosti a travnatosti, velmi dobrá délka, poměrně strukturované bílé s potenciálem. Živé, řízné tak akorát, pěkně postavené. Tohle bych potřeboval pít později rozdýchané.

serge-laloue-Sancerre-Blanc-2012-Cuvée-1166Sancerre Blanc 2012 Cuvée 1166 pochází z polohy přímo u Sancerre, z vinice pokryté křemenem na vápencovém podloží, nižší výnosy, ruční sběr do menších beden. Číslo v názvu neznačí nějaké významné historické datum, obdělávaná plocha má 0.2ha a je na ní právě 1166 keřů, vína vzniká zhruba 900 lahví :-) Na rozdíl od ostatních bílých vín je toto připraveno bez filtrace a zraje 11 měsíců v 600l dubových sudech za pravidelného promíchávání kalů. Stále spíše světlejší barva, čerstvá, mladistvá vůně, krémovost, dotyk dřeva, bohatší důraznější ale stále čerstvý styl, ovocnost, lehce rybízová pikantnost, složitější, vrstevnaté. Suché, působí plnější než by alkohol 12.5 % napovídal, parádní kyseliny a energie, bezva mineralita a skvělá délka, bohatší, s dobře zakomponovaným dřevem, nadprůměrné. Parádně vyvážený projev a bezvadný mix pitelnosti a zároveň bohatosti a zkoumání hodné vrstevnatosti. Mňam! Sancerre Blanc 2010 Cuvée 1166 naleželejší projev, krémovější ovocitost, sladší vůně, lehce medovost a až jakoby dotyk botrytidy, bohatší, složitější a potřebuje rozdýchat, stále ale i angreštovo-rybízová čerstvost. V chuti naprosto suché, výrazná kyselina, plnější, dlouhé, celkem strukturované bílé, dřevo znát méně než u dvanáctky. Slušné, ale mladší bráška je/bude lepší.

serge-laloue-sancerre-rougeSancerre Rouge 2010 je z ručně sbíraných hroznů, macerace něco přes tři týdny na úvod za nízké teploty, školení kombinace nerezu a šestistovek sudů, lahvováno bez filtrace. Vína dělají asi 17 tisíc lahví. Hodně světlá červená barva. Čerstvá peckovinová vůně, už z vůně natrpklá, na úvod masitost a kouřovost až směrem do (lehce v igelitu zasmrádlého) uzeného, kterou postupně nahrazuje višňovice a zákvas na ni. Suchý, šťavnatý, jasný pinot. Lehčí, ovocitý, trpčí, krásně pitelný, přímočarý. Ale cena nejspíš nebude odpovídat. Sancerre Rouge 2012 o něco tmavší barva a i hutnější tmavěji ovocná vůně, trochu zaprděná, divočejší, s potenciálem, herbálně pikantnější. Suché, plnější, ovocné, tříslo, svíravost a trpkost, trochu tmavší ovoce směrem švestka, dobrá délka, mladičké a chce čas.

Sancerre Rouge 2012 „Les Roties“ je z jediné menší vinice, rok kompletně v šestistovce sudu, celkem nějakých 1600 lahví. Tmavší barva a klasická ovocná vůně s jasně zařaditelnou odrůdou, bohatší, mladičké a teprve na cestě, peckoviny směrem až sušené/uzené švestky, dřevo, dotyk herbálnosti. Suché, slušně plné, výraznější kyseliny a něco trpkosti a třísla, dřevo, seriózně udělaná strukturovanější záležitost, pěkná délka, mladé ale bude skvělé, už teď ovšem bezva pitelnost. Potěšilo dost, pinoty ze Sancerre jsou takové… náročnější, ne každého to baví, tohle má přeci jen „burgundštější“ štych.

serge-laloue-sancerre-blanc

Všechna vína jsou v pěkných lahvích burgundského tvaru, s kovovou záklopkou a typicky kvalitním celokorkem a poměrně moderními vinětami. Speciální cuvée mají tlusté záklopky a těžké lahve, aby to bylo pocitově drahé a dobré, ještě než si víno nalijete :-) Za mne jasný vítěz Sancerre Blanc 2012 Cuvée 1166, což je ovšem také jejich nejdražší víno (dovozce ho běžně nevozí, bere hlavně Silex), krásný komplexní Sauvignon. A hodně mne bavilo i červené Les Roties, byť i základní desítkový červený pinot bych si na popíjení dovedl představit (jenže to by musel stát dvě stovky, zatímco realita bude určitě více než dvojnásobek). Cuvée Silex je dost fajn, chápu proč se tolik líbí, ale i základní víno je ve slušném ročníku (třináctka byla chladná a vlhká a dost komplikovaná) hodně slušné.

Komentáře používají Disqus