středa 10. dubna 2013

Sancerre Cuvée Silex a další Sauvignony

serge_laloue_sancerre_silexMám rád dobrý suchý Sauvignon blanc. Chvilku mi to trvalo, a u několika dalších zásadních světových odrůd pár výjimečně dobrých kousků náklonost k odrůdě jako takové zatím nepřevážilo, určitě „sovoši“ nepodléhám tak často a rád jako rýňáku či klasické šardonce, ale dnes si ho dovedu opravdu užít. Nedávno představil v obchodu víny a lahůdkami Fajnšmekr pár vín z klasické oblasti původu, údolí řeky Loiry, dovozce Jiří Hron. Vlastně jsem si vzpomněl, že o tom nepsal ani řádek, když mne teď požádal, zda bych mu neposlal nějakou fotku. Většina vín na ochutnávce byla v pohodě, ale jen jedno mne opravdu oslovilo. Bylo jím Sancerre Blanc Cuvée Silex 2011 z Domaine Serge Laloue, takového normálního (lutte raisonnée) menšího (na Francii, zhruba 20 ha) producenta rodinného typu s většinou výsadeb v Thauvenay. Tohle konkrétní víno je z vybraných vyšších poloh, vinic s výrazným podílem křemene v půdě. Docela mne překvapilo, že vinař přiznává mechanický sběr hroznů (a následný třídící pás ve vinařství), ale na víně jsem tedy žádný problém nepozoroval :-)

loire_hron_korky

Čistě nerez, ale osm měsíců školení na kalech. Barva normální, spíše trošku bledší. Parádní čerstvá svěží vůně, angrešt, až trochu štiplavě minerální do křísnutí křemenem, kouřovost. Suché, řízné, s precizní kyselinou a velmi pěknou stavbou, delší, strukturované příjemné víno výtečné už teď ale s potenciálem zrát. Ukázkový Sauvignon z Loiry. Cena při jedné lahvi zhruba čtyři stovky. Na Silex Blanc Fumé de Pouilly od Didiera Dagueneau to samozřejmě nemá, ale… který Sauvignon ano, že jo? ;-)

maltaverne_pouilly_fumePouilly-Fumé 2011 z Domaine de Maltaverne efektnější sladší vůně, až přezrálé angrešty, hloh, působí jakoby teplejším dojmem, ale chuť jasně ukáže tradiční kyseliny co Sauvignon v těhle oblastem umí, suché, výraznější, sladší ovocné tóny. Přímočařejší, jednodušeji postavené, ale fajn. Sancerre Blanc 2011 z Domaine Gérard et Pierre Morin naopak působilo jemnějším, křehčím dojmem, chladnějším, citrusovým, ale až jakoby „zředěné“. Lehčí, suché, řízné, mladičké dobře pitelné, ovšem trochu prázdnější v chuti. Něco tam prostě chybělo. Zkusili jsme i trošku starší vzorek, Domaine Tinel-Blondelet Sancerre La Croix Canal 2009, s výraznější naleželou a také ovocně vyzrálou vůni, efektnější trochu sladší, suché a stále živé v chuti, docela zakulacené byť s pěknou kyselinou, lehce grepová hořčina ke konci. Slušné.

morin_sancerre_ovide

jiri_hronDocela jsem se těšil na Sancerre Blanc Ovide 2011 z Domaine Gérard et Pierre Morin, které bylo v nějakém výběru Decanteru fantastické kvality za dobrou cenu (18/20, resp. 93/100 bodů, od tradicionalistického britského hodnotitele). Víno je to jemnější, elegantní, trochu sevřenější a asi bude chtít čas. Suché, působí překvapivě lehčím dojmem (na 13 % alkoholu), čisté, slušně dlouhé, s velmi výraznou kyselinou, zajímavým mandarinkovým tónem. Docela příjemné, vyvážené, ale nějak jsem čekal víc. A nebo to možná bylo přímým srovnáním se Silexem, který vystřelil docela vysoko a stál o pade méně :-)

Komentáře používají Disqus