pondělí 29. dubna 2013

Rulandské modré po pěti letech – ročník 2008

Ilias_pinot_noir_2008Už jste si tu nejspíše zvykli na pravidelné přechutnávání odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir) z Čech a Moravy v pěti letech věku. Šlo o zásadní projekt Pavla Jelena, kterého jsem se rád účastnil a přispěl k němu pár desítkami lahví a často odlišnými názory na kvality vín. Občas to bylo trochu depresivní, spíš než příjemná ochutnávka, ale co už. Výsledkem tohoto všeho byla série článků ke každému ročníků a následně velká série k odrůdě na O Víně (část 1., část 2., část 3.) a taktéž pro Vinařský obzor. Jde o text nejen pro všechny vínomilce se sklony obdivovat právě Pinot Noir, ale záležitost velmi vhodnou i pro vinaře. Projekt tedy skončil a další velká degustace už nebyla v plánu. Ale znáte to… rozhodli jsme se tak nějak neformálně sejít a otevřít těch pár osmičkových lahví, co jsme různě měli po chladničkách či šlo narychlo koupit, nakonec z toho bylo zase 20+ vzorků. Ač v průměru nešlo o tak velkou depresi jako v některých letech (byť i popis v celkové délce jednoho slova, „vodporný“, tam mám… nebyla síla věnovat se tomu více), tak kvalita ani nebyla nějak zvlášť vysoko. Ale pár fajn kousků se našlo.

tetur_rulandske_2008Celkem dobře se dají poznat pinoty od Tetura, skoro vždycky mají výraznou živočišnou linku. Vladimír Tetur Rulandské modré 2008 výběr z hroznů barrique (Dlouhá hora) nebyl výjimkou, ovšem přidával k tomuto divočejšímu projevu i pěknou višňovou ovocitost, kouř, plnější výraznější vyzrálejší a „teplejší“ v chuti, ale dobře strukturované, s fajn kyselinou, šťavnaté. Tohle se mi líbilo. Plnější, důraznější, tmavě ovocitý a znovu se stopou živočišnosti, pěkně postavený, peckovinový, čerstvý s bezva kyselinou a dost pěkný s „burgundským duchem“, takový byl Pinot Noir „Modré hory“ 2008 (Čtvrtě + Trkmanska) vinařství Stapleton-Springer, líbil se (a celkem slušně dopadl i další jeho Pinot, ale na lahvi byl fixkou snad jen ročník a po pravdě si nejsme jisti, o jaké víno přesně šlo).

kocarik_pinot_2008Poctivé, hutněji peckovinově ovocité, čisté, pěkně postavené, v bezva kondici, celkově sympatické a dobře pitelné bylo Pinor Noir 2008 pozdní sběr ze Slunného vrchu od Iliase. Víno v projevu poměrně bohaté, ovocné, výraznější, suché, čisté, v parádní kondici, poměrně dobře strukturované, příjemné, takový byl Pinot Noir 2008 zemský od Petra Kočaříka. A vlastně špatné nebylo ani Rulandské modré 2008 výběr z hroznů (Na štrekách) vinařství Kovacs, s barvou poměrně bledou, naleželejší ovocitou vůni, suché, lehčí s dobrou kyselinou a pěkným ovocitým jádrem, lehce natrpklé, jednodušší ale dobře se udrželo. Nepropadl ani Znovín Znojmo s Rulandským modrým 2008 výběr z hroznů (Stošíkovice, U tří dubů), víno je to důraznější, tmavě ovocité, plnější, suché, s nějakou tou tříslovinou a slušnou stavbou, byť již trochou takových těch zeleninových tónů. A poměrně fajn byl i Vilavin Rulandské modré 2008 pozdní sběr (Dobré pole, Staré), výrazněji ovocité, seriózněji působící než bych čekal ze zkušenosti když šlo na trh, suché, čisté, slušně pitelné, v kondici.

vilavin_rulandske_modre_2008tetur_rulandske_2008stapleton_springer_pinot_modre_hory_2008

Výrazně navoněný, sladší v projevu, suchý ale už poněkud rozhozený v chuti, ještě ne úplně mimo ale na hranici, to byl kabinetní Vinselekt. Tohle vinařství v minulých letech vítězilo a podobné víno bylo zařazeno poněkud nefér, základní kabinet navíc v 0.375l lahvi. Ale když ho Vinum Bonum stále prodává, tak proč ho nezkusit. Až likérově sladké ve vůni, s projevem do ovocného čaje lesní směs v hrnku kde zbylo trochu jaru, suché, něco třísla a kyselin, hořčina v závěru, ne úplně harmonické… výběr z hroznů od Straky z Rakvic, trať Kozí horky. Hodně bledá barva, naleželejší, suché, lehčí, vápenitá omítka a k tomu už trochu zeleninové tóny… vzhledem k poměrně dost vysoké ceně bych od výběru z Valtické z vinařství Reisten čekal poněkud víc.

Depresivní set? Zvláštně fialové a nepříjemně hořké bylo rulandské od Patrie Kobylí (pozdní sběr z trati Sovinky). Naoxidovaný a nepříliš příjemný zemský Říha z Mělníka. Klasický nepříjemně sklepně zeleninový projev, jakých dříve bývalo opravdu spousta, předvedlo Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem a jejich výběr z hroznů ze Sovice. Pozdní sběr téhož vinařství a trati byl o kus lepší, ovocnější do malin, bakelitový tón, působí jako některé stovkové supermarketovky. Tohle bylo velké zklamání, od Roudnice jsme všichni čekali víc. Přezrálý, rozkvašený a naoxidovaný, takový byl bohužel vzorek od Flajšingera. Ten jednoslovně odporný byl Kern, směs z Ořechové hory a Liščího vrchu, tedy špičkových vinic. Mix lesních plodů, jablečných tónů, decentní rozkvašenosti a zároveň ne úplně nezajímavé chuti, ale celkově prostě ne, to byl Grmolec (výběr z hroznů, Pod vinohrady).

prunier_bourgogne_2008V degustaci se objevila i dvě vína nesplňující podmínku odrůdy, původu či ročníku, v minulých letech jsme se tohle snažili nedělat a jen sem tam přihodili jednu burgundu či víno ze Slovenska. Základní Bourgogne 2008 z Domaine Michel Prunier se projevilo trochu divočejší vůni, kyselejší višně a třešně, suché, trpčí, výrazné kyseliny a tvrdší projev, ale v zásadě dobře pitelné a příjemné. Vzhledem k tomu, že jde o základu doporučovanou na okamžité vypití, tak přežila pěkně.

osicka_modry_portugal_2010A pak tam taky byl Modrý portugal 2010 od Jaroslava Osičky školený dlouho s celými bobulemi v sudu. Víno šťavnaté, s vůní do švestek, trochu trpčí, důrazné, čerstvé, zajímavé, parádně pitelné. Krásný důkaz, že v tomhle problematickém ročníku šlo udělat i povedená charakterní červená. Po pravdě šlo o první a mám tušení také jediné víno, které jsme ten večer dopili :-) A jak by řekl Jeremy Clarkson na závěr Top Gearu: “A s touhle bombou se s vámi dnes loučíme.” :-)

Odkazy: Pinot Noir z Čech a Moravy 2007 – část II. | Pinot Noir z Čech a Moravy 2007 – část I. | Pinot Noir z Čech a Moravy 2006 – část II.Pinot Noir z Čech a Moravy 2006 – část I. |Pinot Noir z Čech a Moravy 2005 – část II.|Pinot Noir z Čech a Moravy 2005 – část I. | Pět domácích pinotů ročníku 2004 |Rulandské modré – audit ročníku 2004|23x Rulandské modré 2003

Komentáře používají Disqus