úterý 16. dubna 2013

Ryzlink náš vezdejší

Weingut-Thanisch-2008er-Lieserer-Niederberg-Helden-Riesling-Spätlese-TrockenKdyž jsem se včera poprvé začal potit na sluníčku, začalo být celkem jasné, co večer skončí ve sklence. Ryzlink! Přiznám se, že už nějaký ten pátek jsem žádný německý doma neotevíral, byl neustále ponořen v nějakých amforách či „obskurních“ odrůdách. První přivonění a napití a na tváři se rozlil úsměv, přesně to co jsem očekával a chtěl, přes různé stylové nuance a odlišnosti byl prostě celkový dojem „bezva ryzlink“. Ale není to nuda, tahle určitá předvídatelnost. Beru to spíš tak, že když se vracím třebas na víkend do rodného kraje, tak je vše najednou velmi blízké. Není špatně, že ve svém starém dětském pokoji u prarodičů vím kam sáhnout, kde budou staré komiksy z ábíček a kde nedodělaný Messerschmitt Bf 110 v měřítku 1:72, jsem prostě doma. A být doma, to se neomrzí, naopak je to přesně to po čem všichni tak často toužíme. Weingut Ludwig Thanisch & Sohn 2008er Lieserer Niederberg Helden Riesling Spätlese Trocken bylo pro ten večer mé vinné „doma“ :-)

Vinařství (web) je sympatický podnik na střední Mosele, hospodaří dnes už na téměř sedmi hektarech se snahou o nějaký ten přírodnější přístup na vinicích. U ryzlinků je to taková dnešní klasika ve smyslu primárně nerezu a kontrolované teploty, ale se spontánní fermentací a ležením na kalech nejméně do jara. Tenhle suchý pozdní sběr byl v klasické zelené lahvi, uzavřen slušným celokorkem. Barva výraznější, do zlaté. Velmi čerstvá, živá vůně, až překvapivě mladistvá, ovocitá k citrusovým tónům a poměrně výrazně také sladkého ananasu, minerální tón, časem jemnější odbočky, decentní nazrávání, dotyk medu. Po napití zaplní pusu, přes pouhých 12 % alkoholu působí poměrně plným dojmem. Je tam trocha zbytkového cukru, ale klasická živá parádní kyselina to srovnává do latě a celek je naprosto vyvážený, precizní, čistý, fantasicky šťavnatě pitelný, s delším jemnějším dozníváním s minerálními tóny. Není to něco vyloženě velkého, ale prostě a jednoduše MŇAM víno!

Na tomto místě si dovolím volný překlad jedné klasiky, jedenácti bodů vývoje vinného geeka, nadšence do fermentovaných hroznů…

  • Fáze 1 – „Geneze“ – Okusí láhev, která zapůsobí jako zjevení a okamžitě vyvolá touhu začít se o víno zajímat seriózněji.
  • Fáze 2 – „Zmatení“ – Zjistí, že existuje tolik možností co koupit, až z toho jde hlava kolem a je těžké se rozhodnout.
  • Fáze 3 – „Učednictví“ – Začne následovat hodnocení respektovaného vinného kritika jako vodítko co kupovat.
  • Fáze 4 – „Kognitivní disonance“ – Udělá vše proto, aby přesvědčil sám sebe, že si opravdu všechna ta vysoce hodnocená vína užívá.
  • Fáze 5 – „Procitnutí“ – Zjistí, že vkus u vína je subjektivní a každý musí sám pro sebe zjistit, co mu vlastně chutná.
  • Fáze 6 – „Zuřivost“ – Co budu k**va dělat se vším tím nakoupeným vínem, které mi vlastně tolik nechutná?
  • Fáze 7 – „Večírky“ – Zavalit na večeřích a večírcích zásobami přátele, žádné vinné geeky. Určitě budou ohromeni, protože vína jsou vysoce hodnocena odborníky.
  • Fáze 8 – „Hledání“ – Chutnat, chutnat a chutnat ještě víc, s cílem zjistit jaké oblasti, producenti a ročníky mu sedí.
  • Fáze 9 – „Osvícení“ – Kristova noho! Burgundsko!
  • Fáze 10 – „Zatmění duše“ – Kristova noho! Tahle vína jsou STRAŠNĚ drahá!
  • Fáze 11 – „Vnitřní mír“ – Německý Riesling! A navíc levný!

P.S. Naštěstí jsem měl fáze trochu pomíchané a jedenáctka přišla docela záhy. Bohužel mne teď nejspíš čeká sedmička, ve snahách něco udělat se zásobami Bordeaux :-)

Komentáře používají Disqus