čtvrtek 4. dubna 2013

8mm Malaga & bubliny z Anglie

8mmO prodlouženém velikonočním víkendu jsem u prarodičů hledal jednu starou fotku co nutně potřeboval. Ukázalo se, že si to nejspíš pamatuji špatně a záběr nejspíš bude na filmu. A tak děda vytáhl promítačku na 8mm filmy. Čichová paměť je neuvěřitelná věc. Když se ten stroj rozjel a vzduch naplnil specifickou vůní prachu v teplém horkém vzduchu a oleje, okamžitě se mi vybavilo hned několik momentů z dětství, vlastně poprvé od té doby co k nim došlo. Dědovi, k vínu opravdu nemá žádná vztah a většinou kupuje opravdu šílené věci v místním COOPu, jsem dával ochutnat Pedro Ximénez o kterém psal nedávno. Přivoněl, ochutnal a prohlásil, že něco takového se za jeho mládí prodávalo v lékárnách jako lék, prý se to jmenovalo Malaga. Přesný, totožný styl výroby i odrůda a vlastně jen pár desítek kilometrů od Jerezu. Něco, na co si určitě nevzpomněl desítky let. Je neuvěřitelný, jak lidská paměť funguje a co dokáže jedno přivonění…

nyetimber_classic_cuvee_2005Vyrážím teď na chvilku do Champagne na pracovní cestu, ale… přiznejme si to, půjde zároveň tak trochu o dovolenou :-) Abych byl připraven, ještě jsem v posledních dnech zvýšil konzumaci šumivých vín, v pondělí jsme si udělali i takovou komorní degustaci s pár vzorky. Hlavně crémant a Champagne, ale i něco z Itálie se objevilo, zkusím sepsat až bude víc času. Co mne ale znovu nadchlo byla láhev Nyetimber Classic Cuvée 2005 ze západního Sussexu, šumivky od jednoho z tamních nejlepších producentů. Připraveno naprosto klasicky šampaňskou metodou ze stejných odrůd, tj. Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, v lahvi na kalech přes tři roky.

degu_bublin

Tmavší nazlátlá barva, výrazné perlení. Naslepo bych téměř jistě tipoval Champagne, ale dobré anglické bubliny k němu mají ostatně projevem nejblíže z toho, co jsem měl možnost pít (a Nyetimber opakovaně ve slepých degustacích porazil i tamní prestižní značky). Zde již v trochu naleželejší a složitější podobě, výrazněji opečený toast s medem, pečené jablko, citrusovost, oříškovo-kořenitý perník. Na úvod šťavnatě důrazné, na bubliny spíše trochu plnější v chuti, výtečné kyseliny a struktura, příjemná linka chladnější „křídovosti“ ale méně výrazná než bývá v chladnějších letech, delší, skvěle pitelné, osvěžující. Suché, s precizní dávkou dozáže a vyvážené. I pro milovníky Champagne alternativa nejen k jejich základním věcem, ale i mnoha vínům vyšší třídy. Cena okolo třiceti liber, a že Anglická vína jsou obecně dost drahá, naprosto odpovídá. Mimochodem Nyetimber kompletně opustil ročník 2012, kvalita hroznů byla tak špatná, že si nechtěl kazit jméno.

Komentáře používají Disqus