pondělí 8. dubna 2013

Z chrámů konzumu (Supermarket Tour #4)

fiano_tescoV tipech na slušné pití z běžných supermarketů v UK (ano, čtu opravdu dost roztodivné věci, ale zrovna tohle má smysl, protože tamní řetězce mají občas docela šťastnou ruku a zalistovávají i charakterní vína) jsem narazil také na Fiano 2011 I.G.T. ze Sicílie z Cantine Settesoli, které má v sortimentu Tesco (řada Finest). Když jsem ho uviděl v regálu u nás, za nějakých 130 korun, neváhal jsem. Historická původní odrůda a teplá Sicílie… jsem si říkal, že chmurné nejarní počasí by to mohlo zlepšit. Čirá láhev, šroubový uzávěr. Trochu tmavší až nazlátlá barva. Poměrně výrazná vůně, trochu sladší, meruňka, citrusová kůra. Suché, plnější v chuti, lehká zemitost, kyseliny ujdou, ovocitost. Ale v tom všem poměrně výrazně zlobí alkohol a vše vyhazuje z harmonie, také síra trošku štípe. Ve výsledku nějak nezaujalo a půjde do risotta.

zweigeltrebe_michlovskycabernet_moravia_michlovskyveltlinske_michlovsky_albert

Projel jsem několik lahví z Vinselektu Miloše Michlovského. Třeba Zweigeltrebe 2010 kabinetní z Rakvické viniční trati Trkmansko, zdroj Albert a už to má nové viněty (u všech jeho vín, i těch pro řetězce, teď bude výrazně vidět M a označení producenta, což se mi líbí). Tmavě ovocitá vůně, kořenitost, moruše, perník. Suché, spíš lehčí, šťavnaté a dobře pitelné, díky ročníku hodně čerstvý tvrdší styl. Ale proč ne, do karafy na zahradu až vysvitne sluníčko. Cabernet Moravia 2011 jakostní taktéž z trati Trkmansko, tentokrát z Tesca za stovku. Tmavší odstín barvy, ale nijak hutné. Fajn peckovino-kořenitá vůně, pikantnost, trochu zelenější tón. Na třináct alkoholu působí spíše trochu tenčím dojmem, suché, lehčí, poměrně dost kyselin, jednodušší dobře pitelné. Ale jo, i když v téhle řadě jsem od něj měl i o hodně lepší věci (což je důvod, proč je často doporučuji, když někdo vyloženě potřebuje nakoupit v supermarketu). A odskok na Slovácko, Hovorany a trať Díly za vinohrady, Veltlínské zelené 2011 kabinetní z Alberta. Barva spíše bledší. Vůně čerstvá, květinová až do trochu těžších („tramínových“) tónů, bílý pepř a sympatická jakoby decentně zauzená (rašelina u whisky Islay) linka. Suché, plnější v chuti, dobrá kyselina a stavba, působí takovým serióznějším dojmem než je u spotřebních veltlínů zvykem, skoro bych si tipnul nějaký trochu delší kontakt se slupkami. Dobře pitelné, pěkně udělané víno co má něco trochu navíc. Zaujalo.

bzenec_veltlin_madarsko_moravaZ vědeckých důvodů jsem zakoupil dvě lahve Veltlínské zelené 2011 řady Cellarium Bisencii ze Zámeckého vinařství Bzenec, zepředu obě naprosto totožné, vzadu informace že jedno je Morava a druhé Maďarsko. Varianta od našich vinařských sousedů je velmi bledá, vůně taková ta neutrálnější „bílá nejlevnější sudovka“, už trochu naleželejší. Suché, lehké, kyseliny, čisté ale naprosto bezcharakterní průmyslové bílé. Varianta z Moravy má nepatrně tmavší barvu, vůně o něco výraznější, trochu květin a kořenitosti, suché, bez nečistých tónů, kyseliny, citrusový tón, o kousek plnější, jednodušší technologické bílé. Základní spotřební věc, do risotta jsem využil s chutí (ten dovoz šel do dřezu; ale někdy to může být přesně naopak a dovozová varianta lepší).

kovacs_czech_made_manJo a pobavilo mne vinařství Kovacs s Cabernetem Sauvignon 2007 a výrazným nápisem Czech Made Man. Doprovodný text: „V roce 2010 se natáčel film Czech Made Man, jehož premiéra je plánována na duben letošního roku. Vinařství Kovacs pokračuje ve spolupráci s filmem, stalo se jeho partnerem, čímž potvrzuje náplň sloganu "Umění ve víně". V souvislosti s filmem Czech Made Man byla vytvořena speciální edice vína, která se s premiérou filmu uvede do nabídky.“ Přes dvě stovky to v Tescu stojí, lehce pod u vinaře. Jen škoda, že jde o španělské D.O. Valdepeñas a skoro jistě ne tamní osmieurové víno :-) Ale k tomu Czech Made Man mi to sedí dobře, je to velmi příznačné… a jak pěkně zapadá do filozofie firmy! :-)

Není to zdaleka poprvé, co u Kovacse deklarují dovoz, i já jsem u nich naletěl na Frankovku co byla ve skutečnosti z Makedonie, a dočetl jsem se to až malým písmem vzadu. Ale to je život ve vinařském byznyse v naší malé zemi, je třeba se mít na pozoru! Viz třebas zábavný ceník sudových vín Vinařství Mutěnice či firmy Gosmit (ta má zase sklad přímo v obci Vrbice ve vinařství Mitoma, nabízejí i Frankovku a další věci, kdykoliv můžete přijet a odvézt si od tisíce litrů výše), které jsou aktivně rozesílány ani ne tak provozovatelům vinoték či gastronomických zařízení, ale hlavně vinařům…

Komentáře používají Disqus