úterý 27. března 2012

Pinot Noir z Čech a Moravy 2007 – část I.

pinot_soviceRulandské modré (Pinot Noir) z vinic v Čechách a na Moravě přechutnávané v pěti letech věku, pravidelná to kratochvíle jedné ujeté skupinky milovníků vína (v závěru článku najdete odkazy na hodnocení předchozích ročníků). Letos jsme se logickým postupem dostali k ročníku 2007, vína byla vzhledem k počtu vzorků opět rozdělena do dvou skupin (ač toto může mít efekt na vnímání „lepší“ a „horší“ část, tak v obou jsou vína od kterých osobně čekám hodně i naopak) a druhá nás teprve čeká, už první set ale obsahoval 21 vzorků. Vína byla opět dokonale zabalena v černých neprůhledných pytlích a chutnala se tedy naslepo, odtajněna byla až po celém setu. Občas mi přišlo, že teplota vzorků byla příliš nízká, bylo třeba je zahřívat (ale leckterým milosrdně nízká teplota spíše pomohla). Opět se krásně ukázal efekt různých sklenek, Riedel Sommeliers Grand Cru Burgundy má tendenci být hodně analytická a nabízet jemné nuance (pokud na to víno má, v opačném případě ho dost rozstřelí), běžná pinotovka stejné firmy nabízí jakoby přímější a koncentrovanější projev. Degustaci jsem zahájil nehodou, o tom jsem už psal. Tím jsme si smůlu snad vybrali, ani jedno víno nebylo korkové. Čímž nechci říct, že všechna byla bezvadná :-) Tak šup na ně…

pinoty_set

Předem chci říct, že na nulasedmičky jsem se docela těšil, pil několik dost povedených i v poslední době a přišlo mi, že vína se celkem drží a dokonce zrají (domácí vína často pouze „vydrží“ pár let a pak se sesypou, o nějakém zajímavém vývoji leckdy nelze mluvit, jsou koncipována k vypití v podobě záhy po lahvování… čest všem, kteří to dělají jinak). Letos se mi podařilo správně trefit asi čtvrtinu vzorků :-) Ve výsledku jsem ale z prvního kola byl poněkud na rozpacích. Poměrně dost vín nezajímavých, pár naprostých fiasek, jen pár kousků jsem si opravdu užil a prakticky nic, z čeho bych byl vyloženě nadšen a rovnou se chystal nakupovat. Ale tak už to bývá a obrázek o kvalitách domácích červených pinotů, schopnostech vinařů s nimi pracovat a vín zrát, to dává.

Pozitivní zážitky a kousky bez problémů
pinot_mikulovVyloženě kladným zážitkem a asi hvězdou večera pro mne bylo Víno Mikulov a jejich pozdní sběr řady „Sommelier Club“ z viniční trati Trkmanska (tahle poloha pinotu očividně svědčí). Divočejší naleželá ovocitá vůně, vrstevnatá, komplikovanější, velmi pěkná. Suché, silnější, s dobrou páteří kyseliny. Hodně pěkně postavené, v krásné kondici, zajímavé, dobře pitelné, má úroveň. Povedený představitel odrůdy. A to jde prosím o supermarketovku, velké překvapení.

Líbil se mi výběr z hroznů „Austerlitz“ barrique ze Spielbergu. Bohatší, výraznější vůně, velmi pěkně postavená, trochu divočejší a mírně zelené herbálnější tóny, ale nic rušivého, naopak fajn. Silnější v chuti, strukturované, delší, dost sympatické. Dobré, dobré.

Sympatickým kouskem byl zemský představitel z Čech (Vetlá - Sovice) z Vinného sklepa Pod Sovicí (Ing. Václav Johanovský). Uleželejší, sušeně ovocité s trochu funky divočejší „kozí sýr“ linkou ve vůni. Suché, čisté, spíše lehčího střihu, ovoce mírně do jahod, nijak složitě postavené ale vyvážené a velmi pěkně pitelné, přístupné, ve výborné kondici. Sympatické.

Měl jsem možnost zkusit naslepo i vzorek, na kterém na akci „trénoval“ :-) A dopadl úplně jinak. Z Českého vinařství Chrámce šla hned za sebou dvě jejich košer vína z Vinice sv. Vavřince. Pozdní sběr byl sympaticky naleželý, s pěknou ovocitostí do švestek, trochu sevřenější ale dost povedený. Suché, tvrdší a překvapivě mladistvé v chuti. Svíravější, strukturované, s pěknou zemitější linkou. Klidně by mohlo dále ležet, moc fajn. Tady se krásně ukazují variace jednotlivých lahví, vliv skladování a tak. Výběr z hroznů nabídl opět tmavě ovocitou vůni do švestek, ale o něco výrazněji sladkou, uleželejší, se zajímavými odbočkami, hutnější, ve sklence se dost otevíralo a měnilo. Suché a ovocité v chuti, výraznější, ovšem s poněkud divnou strukturou tříslovin a ne úplně příjemnou hořčinou v závěru (skoro bych si tipnul dosypané taniny, ale je to košer tak nevím…). Pozdní sběr, jako už mnohokrát předtím, vyhrál :-)

Pravděpodobně dost konzumentům by sedl Bisenc Bzenec „Grand Classic Collection“ pozdní sběr, byť pro mne to není styl co úplně nevyhledávám. Výrazné, intenzivní sladší aroma, čokoládové, takové až novosvětsky „na efekt“. Suché ale až likérově/kompotově ovocné v chuti, ovšem s pěknou kyselinou, výrazné, silnější. Dobře udělané.

Vína „problémová“ aka pinot?!?
pinot_barvaU dvou vzorků jsem byl přesvědčen o tom, že se nejedná o Rulandské modré a měl i dost velké pochybnosti, že většina obsahu lahve je z ČR. Závěrečné odhalení lahví… překvapilo, ale jen z půlky. Temné, netypické, aromaticky divočejší, zeleněji kořenité až cabernetové tóny, silnější, nepinotové, dost připomínající některé Moldávie. Poznámky k vzorku z Templářských sklepů Čejkovice. A ještě drsnější to bylo u Barabáše. Brutálně temná barva až do fialových tónů, divočejší vůně, plastové tóny a dehet. Suché, „fialové“ i v chuti, takové ty levné dovozové supermarketovky to připomíná, delší, nějaká hořčina, zvláštní zelenější tóny. Pinot projevem ani omylem, nebo nějaký opravdu unikátní klon či způsob zpracování %-)

Co mi úplně nesedělo / nebavilo / atd.
Polosladký zemský Znovín s více než čtyřiceti gramy zbytkového cukru, podivně mazlavý už ve vůni a i přes zbytkový cukr tenký v chuti. Chápu, proč taková vína existují, ale jde to naprosto mimo mne. Víno Hruška mi nevadilo ve vůni, celkem zajímavá linka bylinných výluhů tam byla a asi bych se tím dokázal bavit, ale v chuti bylo poněkud rozbourané a neharmonické. Jakostka z Vinařství rodiny Špalkovy asi byla dříve fajn víno, ještě část teplejšího ovocitého charakteru zbývala, ale začínala se dost prosazovat oxidace. Takový „technologické“, jednodušeji líbivě ovocitý, suchý, tvrdší, ne úplně harmonický, lehce nahořklý a celkově divnější byl kousek od Straky. Úplně jsem nevěděl co si počít s Lahoferem. Tmavé ovoce, káva, sladší až likérové ovoce, vůně jako pečený banán, něco řepy a trocha oxidace, ale vzhledem k vůni až překvapivě hodně kyseliny tvrdší v chuti, delší, celkem slušně pitelné. Jen ten nos mne štval. V chuti sympaticky postavený a dobře pitelný vzorek od Krause mi též vadil již trochou oxidace ve vůni, ale otevřít ho doma, tak asi bez většího remcání dopiju :-) Podobně jako vzorek od Hnidáka, do rybízu se sunoucí, slušně postavený a delší, ale již znatelně naoxidovaný. Vzorek z Vinných sklepů Valtice evokoval sladší ovoce až džemovité a sunul se trochu do brettu, nic zásadního ale ne mimo, v chuti poměrně slušně postavené, dobře pitelné. Výběr z hroznů barrique z Patrie Kobylí měl až netradičně temnou barvu, divočejší zvláštní vůni, trochu sklepně zatuchlou (odvětrávalo, ale ne úplně). Suché, tvrdší, zelenější, zvláštní strukturou a charakterem, dokonce mi to chvílemi nepřipomínalo pinot.

Co mi přišlo mimo…
Pozdní sběr z Blatničky (ne úplně vadné, ale jednodušší trpčí, zároveň trochu naoxidované, brett a divně mýdlové tóny), pozdní sběr z Lechovic (trpký nepitelný řepák), bobulový výběr ze Stošíkovic (nepěkně přezrálé, řepně se zvrhávající).

pinoty_set_3

Kompletní seznam vzorků prvního kola

  • Bisenc Bzenec, „Grand Classic Collection“ pozdní sběr, Slovácká, 12,5 %
  • České vinařství Chrámce, košer pozdní sběr, Rudolice - Vinice sv. Vavřince, 12,5 %
  • České vinařství Chrámce, košer výběr z hroznů, Rudolice - Vinice sv. Vavřince, 13,5 %
  • Patria Kobylí, výběr z hroznů barrique, Kobylí - Dvořanky, 14 %
  • Spielberg Archlebov, výběr z hroznů „Austerlitz“ barrique,  Dubová - Hrbiny, 14 %
  • Templářské sklepy Čejkovice, jakostní, „Vin pour vinothéque“, 12,5 %
  • Vinařská společnost Blatnička, pozdní sběr, Blatnička - Vinohrádky, 11 %
  • Vinařství Barabáš, výběr z hroznů, Strachotice - Strachotický vrch, 12,5 %
  • Vinařství Hnidák, výběr z hroznů, Podoblast slovácká, 12,5 %
  • Vinařství Kraus, zemské „zrání v dubových sudech“, Oblast česká, 13,5 %
  • Vinařství Lahofer, výběr z hroznů, Dobšice - U hájku, 12,5 %
  • Vinařství rodiny Špalkovy, jakostní, Chvalovice - Dívčí hora, 12,5 %
  • Vinařství Straka, zemské, 13,5 %
  • Vinné sklepy Lechovice, Oleksovice - U lipky, pozdní sběr, 12 %
  • Vinné sklepy Valtice, výběr z hroznů, Novosedly, U Božích muk, 11,5 %
  • Vinný sklep Pod Sovicí (Ing. Václav Johanovský), zemské, Vetlá - Sovice, 13 %
  • Víno Hruška, pozdní sběr, Blatnička - Vinohrádky, 11 %
  • Víno Mikulov, pozdní sběr Sommelier Club“, Trkmanska, 12,5 %
  • Znovín Znojmo, výběr z bobulí, Stošíkovice - U tří dubů, 14 %
  • Znovín Znojmo, zemské „Gallery“, polosladké, 13 %

Odkazy: Pinot Noir z Čech a Moravy 2006 – část II.Pinot Noir z Čech a Moravy 2006 – část I. |Pinot Noir z Čech a Moravy 2005 – část II. |Pinot Noir z Čech a Moravy 2005 – část I. | Pět domácích pinotů ročníku 2004 |Rulandské modré – audit ročníku 2004 |23x Rulandské modré 2003

pinoty_set_2

Závěr? Ten si ponechám na druhé kolo :-) Každopádně můžete pokračovat na report, který o vínech paralelně sepsal organizátor, P.J., a je mnohem detailnější.

Komentáře používají Disqus