středa 14. března 2012

Po stopách padělaných velkých vín s Mr. Conti

romanee_conti_fbiNa scéně velkých vín se zase jednou rozvířily kaly. A to pořádně. Minulý čtvrtek FBI zatkla jistého „Mr. Conti“. Vlastním jménem Rudy Kurniawan je obviněn, že v nemalém množství padělal a (krom oblažování svých přátel) prodával slavné značky vína. Patřilo mezi ně jeho nejoblíbenější „každodenní pití“ Domaine de la Romanée-Conti, odtud přezdívka, ale také Domaine Ponsot (zde naprosto debilně vyrobil jejich Clos St. Denis v ročnících, kdy jej vinařství ještě vůbec nepřipravovalo, a dostal se s ním až na aukci, kterou se vinařství podařilo zastavit; Laurent Ponsot se poté velmi aktivně snažil najít proti němu další důkazy a, jak sám tvrdí, byl jedním z hlavních zdrojů informací pro FBI; Ponsot je přesvědčen, že zná i další komplice), Château Pétrus, Château Lafleur, Château Lafite Rothschild a další. Rudy Kurniawan se proslavil nájezdy na různé restaurace a bary se špičkovým vinným lístkem, kde za večer protočil s přátelí desítky tisíc dolarů za vzácné lahve. A často to byl právě on, který tu či onu označoval za pravděpodobný padělek. No něco o tom musel vědět :-) Z těchto večírků si pak nechával posílat domů prázdné lahve...

U něj doma se našla sbírka padělaných vinět, hromada záklopek, razítek s ročníky a jmény vinařství, nůžek určených na určité specifické tvary vinět, lepidel a dalšího příslušenství správného padělatele (fotky tu, asi nejlepší pokrytí celé aféry má winediarist.com, kde se i v komentářích vyjadřuje kupa lidí s případem spojených). V bytě byla též série lahví v různých fázích rozpracovanosti, některé třeba s novou falešnou vinětou na jedné a ještě úplně neodstraněnou původní na druhé. Ve dřezu se louhovala sbírka prázdných lahví kvůli odlepování původních vinět (to dělám taky, ale nic nepadělám!). A našla se hromada červených „střední třídy“ z Kalifornie, která podle všeho sloužila jako základ padělků. Jak velké množství lahví Kurniawan dodal na trh se zatím neví, ale celková hodnota padělků se dost možná pohybovala v milionech dolarů. Také ještě není jisté, zda operoval sám nebo jako člen nějaké větší skupiny. Prozatím FBI jako bonus přihodila alespoň nelegální pobyt v USA.

Kurniawan_vinety

Docela vtipné je vyjádření některých hostů jeho večírků (někdy totiž uspořádal akci s velkými víny a podával je v podstatě zdarma), kteří se nyní začínají domnívat, že je Rudy v podstatě používal jako focus group pro ověření, zda falešné lahve na trhu projdou. To by mne naštvalo, muset si proškrtat staré degustační poznámky :-) Každopádně… Romanée-Conti v nejbližší době, než se zjistí jaká čísla mají padělky, nekupovat! :-) A pokud vás téma podvodů s velkými víny zajímá, tak velmi doporučuji knihu Billionaire's Vinegar, o které se tu už dříve rozepisoval.

Komentáře používají Disqus