Minulý týden jsem vyrazil na křest/tiskovou konferenci/degustaci u příležitosti vydání publikace Nejlepší vína České republiky – Průvodce 2025–2026 (web). Jedná se už o dvanáctý ročník a aktuálně je v něm 179 domácích vinařských podniků z Čech, Moravy a nově i ze Slovenska a vybráno/obodováno 1060 vín, ta nejlepší z nich i se senzorickým hodnocením. Tiskovky se zúčastnilo i několik vinařů a autorů těch z nejlépe hodnocených vín, bylo to fajn akce s řízenou ochutnávkou 12 vín z letošní špičky (z té pocházejí následující poznámky) a následně volnou degustací desítek dalších. Ne vždy bych se s hodnocením odborné komise (ve složení Michal Šetka, Ivo Dvořák, Jakub Přibyl, Roman Novotný a Richard Süss + Mirec Jajcay, prezident Asociace sommelierů Slovenska, coby garant slovenské selekce) shodnul v tom, jestli to či ono víno opravdu patří úplně do čela domácí produkce, a nebo se s nimi minimálně rozešel v udělených bodech. Jistá „bodová inflace“, která postihla mnoho magazínů a kritiků, se trochu projevuje i zde a nad pár čísly jsem se dost podivoval a rozhodně bych byl níže. Ale to je můj pohled a názor, vycházející z odlišeného vkusu, zkušeností i přístupu k hodnocení. A především jsem se tu k tématu již jednou rozepsal obšírněji. Každopádně se tím dostáváme k nejlepšímu vínu průvodce…
Komise poprvé udělila plných 100 bodů tichému suchému vínu. Maximální ohodnocení a prestižní pozici získal Roman Fabig a jeho nejnovější BIG Sauvignon Blanc 2023. Trochu výraznější žlutá barva. Čerstvá, expresivní aromatika, potřebuje to vzduch a nadechnout se a pak nabízí efektní mix pikantnější tónů, zralých angreštů i exotičtějšího ovoce, pěkně zakomponované dřevo. Suché, čisté, šťavnaté se sladkostí ovoce, perfektně vyvážené, strukturované, delší, minerální. Chce ještě čas, ale už teď nabízí opravdu hodně. Naprosto nemá důvod stydět se před parádními víny ze současných top terroirů pro Sauvignon a rozhodně bych to doporučil zkusit každému, kdo by konkurenci pro Štýrsko či Sancerre v domácí produkci nečekal. Špičkové, velké bílé? Za mne bezesporu a nezbývá mi než Romanovi pogratulovat. Dokonalé, stobodové víno a naprostý etalon toho, kam se Sauvignon a potažmo suché bílé může dostat? Shodněme se, že v tomto se neshodneme :-)
Úplně jsem nepochopil 99 bodů u THAYA Apri Chardonnay 2019 pozdní sběr (Hnanice, U Chlupa). Je to nazrálejší, krémové, lehce oříškové a karamelové, suché, čisté příjemné víno, ale já tam tu absolutní velikost nevidím (a když to srovnám s jejich Chardonnay Single barrel APRI 2021 Magnum, které v průvodci 23/24 dostalo „jen“ 96, tak to mi přišlo lepší). Naopak mne okouzlil Miloš Michlovský Ryzlink vlašský Monument 2019 pozdní sběr (Perná, Purmice), víno z „butikové řady“ pod jménem vinaře a ne Vinselektu. Kombinace 65 let staré již neexistujícího vinice s 15-ti letou v hustém sponu 10 tisíc keřů na hektar. Nazlátlé v barvě, bohaté, kořenité, florální a žlutě peckovinově ovocné, minerální a trochu evokuje suchou Tokaj. Přes koncentraci a efektní projev elegantní. Suché, čisté, plné, bohaté, s dotykem sladkosti, dlouhé. Krásné charakterní bílé, teď ve skvělé kondici ale vůbec se nebojím, že by pár dalších let nemohlo zrát. Dostalo 97 a takto bych vlašák mohl častěji :-)
Degustace také přinesla praktickou ukázku, že domácí červená mohou mít mnoho podob a být opravdu výborná. Milan Sůkal Pinot Noir Kukvička 2023 výběr z hroznů je mladičký, rubínový, čerstvý, krásně peckoviny do až trochu třešňového rozvaru, s hezky použitým dřevem, Suché, čisté, šťavnaté, lehkonohé a zároveň s koncentrací, jemnější tříslo, svíravost. Poměrně elegantní pinot na začátku cesty. V průvodci 97 bodů. Vinselekt Michlovský Premier Frankovka 2018 výběr z hroznů (Trkmansko) je nádherný kousek, tmavě červené peckoviny, moruše, trochu uzené a povidlové, již nazrálejší a aktuálně ve skvělé poloze. Suché, čisté, bezva kyseliny, struktura, tmavší ovocnost, uhlazenější tříslo, opravdu dlouhé. Paráda. Dostalo 96. František Zapletal Bellegrado 2023, směs Cabernetu s Merlotem a nějakým tím Zweigeltem a desetinou Alibernetu školená v nových francouzských sudech, je efektní „Bordeaux styl“ záležitost. Intenzivní, na pomezí červeného a tmavého ovoce, kořenité, s výrazným projevem dřeva. Suché, šťavnaté s moc pěknou kyselinou, tmavší ovoce, dřevo, délka. Mladé, ale vyvážené a seriózní. Má vysokých 97 a nadchne mnohé.



