pátek 26. ledna 2024

Nejlepší vína ČR s degustací třinácti z nich

Vyrazil jsem na tiskovku a degustaci k uvedení průvodce Nejlepší vína České republiky 2023-2024, již desátého ročníku této publikace. U nás jde o celkem unikátní počin, kdy se nejedná o běžnou soutěž, ale hodnocení zaslaných vín komisí prověřených a velmi zkušených degustátorů s mezinárodním rozhledem (Michal Šetka, Ivo Dvořák, Jakub Přibyl, Roman Novotný a Richard Süss), s možností se k vínům vracet, věnovat jim specifickou péči pokud to vinař vyžaduje (nebo si to dle jejich názoru víno žádá) a podobně. Aktuálně je v průvodci 203 vinařů a vinařských firem a 1228 hodnocených vín, s celkem fajn sadou doplňujících informací (jakou formou viz ukázky na webu) suplujících leckdy ne úplně aktuální a informačně bohaté webové stránky vinařů :-) Někteří známí a zásadní vinaři v průvodci nejsou a jde samozřejmě o jejich legitimní volbu, ať jsou jejich důvody jakékoliv, ale v rámci „celkového obrazu domácí scény“ je to trochu škoda. Naopak jsem tam narazil na pár jmen, o kterých se mé povědomí blíží nule či jsem vůbec netušil, že existují :-)

Novinkou v desátém vydání je přehled TOP 3 nejlépe hodnocených vín za celou historii průvodce. Ať už jde o nárůst kvality nebo trochu jiný přístup k bodování, tak se jedná kompletně o vína z posledních pěti vydání, dominantně poslední tři. Někdy je to trochu monotematické, třeba když v Sauvignonu blanc jde o tři různá vína od Fabiga. Specializace se vyplácí! Nebo v šumivých rosé komplet vinařství Gala, nakolik bílé šumivky v prvních místech tradičně ovládá bohémka :-)

Další zajímavou novinkou je, krom partnerství s firmou Kitl a jejich veskrze chutnou Vratislavickou kyselkou (mimochodem zakladatel Kitlu, Jan Vokurka, je prvním domácím certifikovaným vodním someliérem), také navázané partnerství s Rohlíkem. V jejich obchodě by se měla objevit více než stovka vín v průvodci hodnocených + snad nějaké informace z něj, což je jasně pozitivní přínos pro domácí trh s vínem. Obecně je rohlíková vinná selekce výrazně lepší, než běžný supermarket, a v mnoha ohledech bez problémů supluje funkci specializovaných e-shopů s vínem.

V letošním průvodci je průměrné hodnocení prý o chloupek nižší než v tom loňském, přesto zde narazíte na vína bodovaná ve velmi vysokých devadesátkách. Celosvětově došlo k jisté „inflaci“ v bodování (a také nabobtnání degustačních poznámek, ale to je zas jiný příběh) a z některých kritiků se stala spíše jistá značka, u které se můžete spolehnout, že se vám ke slušnému vínu objeví i vysoké body, co si můžete někam napsat. Extrémně je to vidět u lidí jako James Halliday, James Suckling či Carolyn Evans-Hammond, ale jedou v tom téměř všichni, zářným příkladem je třeba Decanter a jeho body vypočtené z medailí a spotřební vína v kategorii 95+. Vůbec bych pak nenačínal téma Luca Maroni, tam je to naprosto šílené (nakolik používá jinak koncipovanou stobodovku, ale to skoro nikdo neví a prostě je na lahvi jen 99). Já každopádně oceňuji, že se výše zmínění pánové rozhodli nastřelit třebas i domácím červeným 97 či 98 bodů, pod své rozhodnutí se podepsat a poslat tak tato vína mezi světovou extraligu. Pojďme hezky klást na domácí produkci stejné nároky jako na tu světovou, však vinaři už se leckdy shlédli v cenové politice prestižních oblastí, a nehrát si na „na Moravu dobrý“. A pokud si nějaké víno zaslouží být hodnoceno fakt vysoko, pak ho tak hodnoťme, tady zas žádné „stejně jako velkému Piemonte přeci Moravě dát nemůžu“ :-) Je mi ale každopádně jasné, že mnohá rozhodnutí hodnotící komise budou kontroverzní a nesetkají se s pochopením. A sám některým volbám moc nerozumím, nakolik se snažím potlačit osobní vkus a vidět v těch vínech objektivní kvality.

V rámci tiskovky jsme měli možnost – na řízené degustaci komentované autory průvodce a obvykle za účasti vinaře či zástupce vinařství – ochutnat třináct vysoce hodnocených vín nejen z letošního průvodce, ale právě i z historické TOP 3. A byla to rozhodně podnětná degustace. Dovolím si ve zkratce projet všechny chutnané vzorky. Asi víte, že já sám – krom povinnosti při hodnocení na soutěži (nebo když mne fakt někdo požádá „kolik bys tomu dal“) – zde vína neboduji, takže uvedené body jsou skóre, kterého víno dosáhlo právě v průvodci. Osobně bych nejspíš byl u většiny o něco (i dost) níž, ale pár kousků mne nadchlo a dost podobných bodů bych se asi sám nebál.

Jako welcome drink šel Bohemia Sekt Prestige Brut 36 postavený na ročníku 2017 a školený na kalech dlouhých 52 měsíců. Delší zrání je znát, celek je spíše trochu kulatější a plnější (na bubliny), s pěknou žlutou ovocností a délkou. 92 bodů dostalo. Bohemia Sekt Louis Girardot 2019 je čistá klasická toustovější záležitost s pěknou zrale malvicovou ovocností. Suché, čisté, velmi fajn kyseliny, dobrá délka, sladší krémová ovocnost, bohatší, vyvážné a poměrně dlouhé. Určitě o stupeň lepší. 94 bodů. Po ochutnávce jsem si nějakou dobu povídal se sklepmistrem bohémky a jeho kolegy a bylo to velmi zajímavé, musím říct. Krom jiného mne zaujalo, že jejich prestižka se dobře prodává v Belgii. Kdo by to byl čekal :-)

Ryzlink měl zástupce z Prahy z Tróji, Vinařství Zilvar Riesling Schwarzberg 2020. Jemnější, voňavá dost elegantní záležitost, trochu malvicově pecičková, lehce exotické ovoce, meruňka a florální linka. Decentní dotyk cukru ale spíše suché, lehkonohé, s fajn kyselinou, jemné, meruňkové, vyvážené, delší. Z loňska mám velmi podobné poznámky, zraje pomalu. 95 bodů. Vinařství často „marketingově“ používá přirovnání k Mosele, ten ohyb řeky a břidlice k tomu svádí, ale přiznám se projev a styl vína mi spíš připomíná francouzsko-německé pomezí, víc Alsasko směr Pfalz.

Vinařství Smrčka Veltlínské zelené THINK „Dreiteiler“ 2021 (Havraníky, Staré vinice) je výrazný, intenzivní, žlutě až exoticky ovocný styl veltlínu, s trochu syrovějším projevem dřeva zatím. Suchý, čistý, s pěknou kyselinou a dobře postavený, delší. Solidní kousek. 90 bodů.

Vinařství Fabig BIG Sauvignon 2018 má tmavší barvu, velmi intenzivní expresivní projev, stále čerstvý a energický, zralý angrešt, lehce medové, dobře zakomponované dřevo, bohaté. Suché, čisté, s krásnou kyselinou, výraznější dřevo ale ve vínu nepřevládá, vyvážené, sladkost ovoce, délka, koncentrace… wow, smekám. Špičková záležitost. 95 bodů.

Vinařství Piálek & Jäger Grand Veltlín Dolina No.10 2019 Magnum (Vrbovec, Dolina) má tmavší nazlátlou barvu. Vůně mi na úvod přišla trochu nečistá až směr korku, ale postupně spíše odvanulo a z profesionálního osazenstva se stížnost neozývala. Citrusové a florální a kořenité s linkou dřeva, suché plnější s fajn kyselinami a délkou, dobře postavené. Ale nějak jsme se nesešli. Možná by stála za to ochutnat znovu. 94 bodů.

Vinařství Mikrosvín Mikulov Ryzlink vlašský „Železná“ 2021 Tradional Line pozdní sběr (Perná, Železná) je snadno zařaditelná klasika z vinařství a lokality, velmi intenzivní, sušené žluté a zralé až exotické ovoce, krémovost, botrytická linka, med a kořenitost. Středně plné, s dobrou kyselinou, medovost, ohlazené, dlouhé. Hodně dobré. Vysokých 96 bodů. Tohle bude miláček mnohých, jsem si úplně jistý, na mne to až trochu moc „křičí“.

Vinařství THAYA Chardonnay Single barrel APRI 2021 Magnum (Hnanice, U Chlupa) je velmi limitovaná edice, jeden konkrétní nejlepší sud jejich APRI Chardonnay nalahvovaný jen do lahví magnum. Je to víno mladičké, čerstvé, jemnější a elegantní, citrusová a lehce tropicky ovocná aromatika s vlhkou vápenitou zdí, mineralitou a krásným dřevem. Suché, čisté, precizní, kyseliny a krémovost, jemnost a délka, koncentrace a pitelnost. Špičkové, klasické velké bílé. Kdyby mi to někdo dal naslepo a pak mi řekl, že je to víno z top burgundské lokality pro bílá od slavného vinaře, tak mu to nejspíš spolknu i s navijákem. 96 bodů.

Víno HORT Pinot noir rosé 2022 má světlejší starorůžovou barvu, je to čisté, voňavé do jahod a sladkých drobných červených plodů, trochu jogurtově krémové, s fajn kyselinou a dotykem sladkosti, slušně postavené i dlouhé, krémovější. Fajn roséčko. 90 bodů.

Vinařství Měřínský Tramín Kvevri 2020 (Žabčice) má opalizující naoranžovělou barvu, ve vůni je to trochu pikantněji „naturálně“ divočejší, s hezkou květinovou a sušeně pomerančovou linkou. Docela intenzivní v chuti, s dobrou kyselinou a stavbou, třísloviny a svíravost. Solidní ukázka stylu, 92 bodů. Pobavilo mne, že průvodce má v rámci TOP 3 vín celou kategorii vín z kvevri, až tam jsme se v téhle módě posunuli :-) Možná logičtější by byla obecně macerovaná bílá bez rozdílu nádoby, ve které byla školena, kategorii vín ze sudu/nerezu/betonu tam taky není.

Vinařství Tomáš Jilík Négociant en vins de Moravie Pinot Noir Francle 2015 (Velké Pavlovice, Staré hory) je nazrálejší červené ze sklepů vinařství Plešingr. Barva pinotová světlá znatelně nazrálejší. Ve vůni čistý, příjemný, jemnější pinot s ovocností do červených peckovin v čerstvé i sušené podobě, trochu podhoubí. Středně plný, vyvážený, chuť kopíruje vůni, moc hezky udělaný klasický představitel odrůdy, slušná délka. Inu proč ne. 95 bodů.

Vinařství Karel Novotný Elements „Cuvée 1964“ 2021 (Milotice) je na Moravu extrémně netypická odrůdová směs poloviny ještě docela běžného Merlotu doplněného o… Shiraz a Malbec. Proč se jmenuje jak jmenuje a další informace časem, budu se vinařství věnovat trochu víc. V průvodci jsou coby „překvapení roku“. Každopádně tohle víno je tmavší v barvě i ve vůni, směrem až lesní plody, hezky kořenité a kouřové. Suché, čisté, středně plné, pěkně ovocné s dobrou kyselinou, delší, vyvážené, krásně udělané. Potěšilo. 90 bodů.

O sladkou tečku s postaralo Víno Marcinčák Rulandské bílé 2003 slámové víno (Novosedly, Stará hora). Má tmavě měděnou barvu, v projevu hutnější, intenzivní, již hodně nazrálé, sladce medové a trochu zemitější a sladce kořenité. Sladké, s dobrou kyselinou, chlebová kůrka vypečená, dobrá délka, zajímavé, slušné. 97 bodů.

Komentáře používají Disqus