pondělí 8. ledna 2024

Vybouchla mi vinná chladnička. Potřebuji novou!

Zašel jsem takhle včera k vinné chladničce vybrat pár lahví na odpoledne s návštěvou a hned mne trochu zarazilo… úplné ticho. Otevřel jsem dveře a vyvalil se na mne zápach spáleniny a oleje. Po pořádném vyvětrání zůstala příjemná intenzivní olejová vůně nástrojařské dílny, která je ovšem ve „vinném sklípku“ trochu nevhodná. Do té doby spolehlivá chladnička (v Rakousku vyrobený Liebherr, krom tří stěhování bez přerušení běželo 16+ let) se rozhodla rozloučit poměrně spektakulárně a rozstříkat olej z kompresoru (alespoň předpokládám) do vnitřních prostor. Takže jako bonus jsou lahve mastné a kluzké a čeká mne hromada umývání. U mnohých lahví jsou promaštěné samozřejmě i viněty. Na problém jsem naštěstí přišel asi jen pár hodin potom, co k němu došlo, vína byla ještě chladná a v smradlavém uzavřeném prostoru nezůstala dlouho. Olej se mi zažírá do rukou a cítím ho teď už všude, obzvlášť když vezmu do ruky sklenku a chci se napít vína. Asi teď budu muset jet jen starší ryzlinky a doufat v co nejvýraznější petrolejové tóny %-) No co už, ještě jsme třeba taky mohli vyhořet.

Na opravu to úplně nevidím, takže kdyby chtěl někdo ten objekt za odvoz a třeba si ho dát do kupy nebo s ním vymyslet něco jiného, tak je k dispozici :-) A čeká mne co nejrychlejší nákup chladničky nové. Teď udržuji „v pracovně“ chladno, vzhledem k počasí to jde dost snadno, a vína se špatně nemají, ale dlouhodobě to nepůjde. Ocením jakékoliv Vaše zkušenosti a tipy (a ostatně i případné nabídky), požadavky jsou v podstatě následující:

  • Kompresorové zařízení určené primárně na víno, které jde zapojit normálně do zásuvky a nevyžaduje žádné zvláštní zacházení a přístup.
  • Ověřený spolehlivý kousek od firmy, která má v oboru chladniček dostatek zkušeností
  • Kapacita 160+ lahví, pokud by do toho šlo narvat spíš 180 až 200 tak lepší.
  • Dvě teplotní zóny fajn, ale ne zásadní. Gradient „velmi chladné dole a čím výš tím teplejší“ u současné mi vlastně vyhovoval.
  • Lákavé jsou výsuvné police, ale nejspíš nebudu ochoten obětovat kapacitu tomuhle pohodlí. Úplně jsem ovšem ještě nezavrhnul.
  • Dveře vůbec nemusí být skleněné, obecně nepotřebuji nic krásného a neměl bych problém s průmyslovým / zázemí gastro provozu vzhledem.
  • Provoz v běžném bytě ale neklimatizované místnosti. Nemělo by mít problémy v případě, že okolní teplota vystoupá nad třicet.
  • Čím nižší spotřeba a hlučnost tím samozřejmě lépe.

Komentáře používají Disqus