středa 3. ledna 2024

Pierre Paillard a dvakrát XIX Champagne

S novým rokem je tu čas odhrnout poznámky k pár lahvím ze svátečního období. Na Silvestra jsem s přáteli otevřel, v poklidu dlouho před půlnocí „v Japonsku už nový rok stejně je“, Champagne Pierre Paillard „Les Parcelles XIX“ Bouzy Grand Cru Extra Brut. Z vinařství (web) je to vlastně základ a víno, kterého produkují nejvíce (52 tisíc sedmiček a 2300 magnumek), ale jinak mají parametry běžným základům docela daleko. Už teda láhev vypadá na stole tak nějak „pokročileji“ a „burgundsky“, viněta se mi dost líbí. Odrůdově je to 80% Pinot Noir a 20 % Chardonnay z 20+ různých poloh čistě u Grand Cru obce Bouzy, kde i vinařství sídlí. Postaveno na ročníku 2019 s dvaceti procenty rezervních vín. Kvasilo v použitých sudech a na kalech v lahvi bylo okolo tří let (odstřel březen 2023), dozáž žádná. O samotném vinařství už jsem tu psal detailně (a pak znovu celkem nadšeně o rosé a z jedné srovnávací degustace i o ročníkovce), od té doby se změnilo především to, že i základy jedou ve dřevě, ještě více šlapou do biodynamiky ve vinicích a krom Bouzy přidali také moc zajímavé vinice se starými výsadbami v dalších obcích (Grand Cru Ambonnay, Verzy a Verzenay a 1er Cru Taissy a Ludes), z některých už vína jsou na trhu a s dalších to ještě pár let potrvá.

Ale zpět k vínu. Má výraznější, trochu tmavší barvu, až odlesky růžového zlata bych řekl :-) Ve sklence s velmi pěkným vytrvalým perlením spíše menších bublinek. Výraznější, navinulejší hlubší ovocnost, především malvice, s minerální linkou a nějakou tou toustovostí. Suché, šťavnaté, čisté, trochu důraznější, středně plné, malvicově ovocné, delší, minerální, moc hezky postavené. Čerstvé, energické, dost „vinné“ a láká k větší sklence i teplotě. Hodně povedený kousek, i bez dozáže vyvážený.

Víno jsem kupoval na základě degustace u dovozce Terroir Champagne aka Miloše Danihelky, na které byla i poslední verze základního roséčka, Les Terres Roses XIX Bouzy Grand Cru Extra Brut. Opět různé vinice okolo Bouzy a základem ročník 2019, odrůdově ale tentokrát 70 % Chardonnay – možná trochu nečekaně u roséčka z oblasti, které dominuje Pinot – a k tomu 30 % Pinot Noir (25 % v bílé a 5 % Bouzy Rouge ze starých keřů). Opět fermentace v sudech a na kalech ke třem rokům, po odstřelu bez dozáže. Pěkná růžová barva, žádná bledule. Příjemná expresivnější ovocná vůně, drobné červené ovoce (maliny) a k tomu citrusová linka, červený grep. Minerální a zajímavá kouřová linka. Suché, čisté, šťavnaté v chuti. Ovocnost kopíruje vůni, je to moc hezky postavené, strukturované, seriózní a opět hodně „vinné“ růžové šampaňské. I tohle volá po delším čase, větším sklu i vyšší teplotě a zkoumání celý večer či alespoň 2+ hodiny v průběhu pěkné večeře, spíš než aperitivním/přípitkovém vdechnutí :-)

Komentáře používají Disqus