pondělí 22. ledna 2024

Vitovska a Teran z Krasu od Renčela

Jak je mým dobrým zvykem, tak jednu ze zásadních vinařských akcí roku, táborské Bottled Alive, jsem opět nenavštívil. Ani nevím, kolika lidem jsem za poslední měsíce na „uvidíme se na Bottled Alive“ smutně odpovídal, že bohužel ne. Prostě jen úplně nevhodný termín, už přes dvacet let pořádám touhle dobou TolkienCon. Jednou jsem měl i tematickou vinnou přednášku. Ale snad vyjde příští rok! Na „živá vína“ jsem tedy nezanevřel a stále se v mé vinné dietě vyskytují! :-) Nedávno jsem třeba otevřel dvě vína ze Slovinska, z Krasu na pomezí s Itálií. Od menšího rukodělného a v souladu s biodynamickými principy hospodařícího vinařství Renčel (web), které na místní železité půdě (právem zvané „terra rossa“) pěstuje hlavně tradiční odrůdy Teran (aka Refošk) a Vitovska Grganja, ale ve vinicích mají i Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon a trochu té Malvasie.

Jejich Vitovska 2018 je odrůda v čisté podobě, macerována 14 dní, s plnou malolaktikou a zráním na jemných kalech dva roky v dubových 500l a použitých malých barrique sudech, lahvováno nefiltrované. Barva matnější tmavě zlatavě medová. Ve vůni sušené malvice a citrusy, něco bylinek a trochu výrazněji znát vyšší alkohol, působí teple a hutně. V chuti plnější, intenzivní a koncentrované, suché, čisté, s fajn kyselinou, svíravější, opět s tóny sušeného ovoce, pomeranče. Dlouhé. Dost solidní oranžáda, která bude ještě zajímavě zrát. Teran 2019 je opět odrůda v čisté podobě, macerován jen 12 dní a po fermentaci zrání tři roky ve velkých dubových sudech. Temná rubínová barva. Ve vůni původ nezapírá, intenzivní tmavě ovocná do až lesních plodů, zakouřených sušených švestek, s takovou jakoby zrnitostí, železitou masitostí a kořenitou linkou, má to jistý „starosvětský“ sedlácky neotesaný půvab. Středně plné a vlastně docela lehkonohé, vůně připravuje na něco plnějšího, šťavnaté s výraznou kyselinou ale nic přehnaného (ale pro spoustu lidí to bude ovšem moc, řekl bych), tmavě ovocné, s výraznějším ale ohlazujícím se tříslem, dlouhé a charakterní červené.

Komentáře používají Disqus