čtvrtek 18. ledna 2024

Jakob Jung a trojice chutných suchých ryzlinků

Na vínech od Weingut Jakob Jung (web, dováží Der Weinschmecker) z oblasti Rheingau nejprve zaujmou netradiční a hodně nápadité viněty od berlínského studia Ruska, Martín, Associates. Ty evokují pokerové karty a jednotlivé obrázky jsou vizualizací některých slavných pojmenování míst v regionu a vinic. V roce 2017 za ně mimochodem dostali ocenění Red Dot. Pokud vám na vinětách nesejde a zajímá vás především (mnohem důležitější) obsah lahví, pak i ten stojí za pozornost :-) Vinařství s historií od roku 1799, který jeden svůj historický sklep používá na zrání sýrů, se samozřejmě specializuje na Riesling, ale asi 15 % tvoří Spätburgunder, Weissburgunder a Chardonnay a najde se u nich trochu Sauvignonu blanc a Merlotu. Aktuálně pracují na zhruba 20 ha vinic převážně v okolí dvé domovské obce Erbach a směrem na Kiedrich, včetně dvou Grosse Lage – Hohenrain a Siegelsberg. A hospodaří i na dvou Erste Lage, Steinmorgen a Michelmark. Ve vinicích jedou s trvalým zatravněním, bez herbicidů a ekologičtěji, ale bio nejsou. Ročně vyšvihnout něco přes sto tisíc lahví. Od roku 1997 jsou členy VPD a vína připravují i coby členové sdružení Charta Rheingau.

Od roku 2008 za víny stojí mladý Alexander Johannes Jung, který nabíral zkušenosti v různých vinařstvích po světě (a má aktuálně i jednu vinařskou spolupráci s Jihoafrickou republikou), který vinařství převzal v podstatě hned po dokončení studií v Geisenheimu. Otec Ludwig má ale stále co říct především pokud jde o vinice. Sám vinařství řídil a směřoval v podstatě od konce 60. let a od pouhých osmnácti let, kdy zemřel jeho otec, první roky zároveň vinařinu studoval. Ve sklepě dnes nic složitého. Po šetrném lisování ryzlinky kvasí v nerezových tancích a tam i dále zrají na jemných kalech, většinou do léta následujícího po sklizni. Připravují hlavně suchá vína a pár polosuchých, sladká spíš výjimečně. Rulandské modré (pokud nejde o rosé) a Chardonnay nechávají zrát velkých nebo i menších barrique dřevěných sudech a lahvují spíše až před další sklizní.

V nedávné době jsem otevřel tři různé jejich ryzlinky a navíc ve třech různých ročnících, pravda všechna ve stejné cenové kategorii okolo čtyř stovek, ale srovnání je to stejně takové dost divoké. Ale tím si radost kazit nebudeme. Všechna vína jsou láhev pistole se šroubovým uzávěrem, šroub ostatně mají i u vrcholných GG vín. Erbacher Steinmorgen Riesling 2019 trocken (VDP.Erste Lage) se projevuje již trochu nazrálejší aromatikou se sladšími žlutými malvicemi, lučním medem a bylinkovou linkou, podbělem, minerální linka. Suché ale dotyk cukru tam je, středně plné a šťavnaté s moc fajn kyselinou, dost klasické, dobrá délka a koncentrace, malvice a trocha kořenitosti, citrusovost a slanost v mírně nahořklém „grepová slupka“ závěru. Fajn věc.

Riesling Charta 2020 je selekcí především z Erste Lage poloh u Erbachu a krom nerezu leží i ve starém velkém dřevě. Dnes už pod tímhle označením dává vína na trh, poté co si je na vzájemném ochutnání schválí jako dostatečně kvalitní a odpovídající chartě, snad jen dvanáctka producentů. Citronová žlutá barva. Příjemná, již lehce trochu nazrálejší a oproti ostatním vínům trochu výrazněji ovocná aromatika, žlutější ovoce. Spíše suché v chuti, ale trocha (u Charty očekávaného, byť na nižší hranici) cukru tam zřetelně je, s moc pěknou kyselinou ale zakulacenější, broskev a žluté malvice a propolis, dobrá délka. Tohle je více než povedené.

Riesling Alte Reben 2021 je deklarován jako základní VDP.Gutsweine, nakolik by to původem hroznů mohlo být spíše Orstwein nebo i Erste Lage, jde o selekci 50+ let starých keřů ve výborných polohách. Citronová barva. Mladičká, čerstvá, primárně ovocná vůně s dominancí citrusů, k tomu fajn kouřovost a výrazná minerální slaně kamenitá linka. Suché, čisté, středně plné ale spíše štíhlejší, s výraznou kyselinou, slušně postavené a delší, citrusové a minerální a dost zajímavé. Ale chce to ještě čas.

Komentáře používají Disqus