pondělí 29. ledna 2024

Trojboj: Pinot, Chardonnay bubliny a Riesling

Při revizi zásob jsem narazil na láhev Pinot Noir 2018 od domácího specialisty na tuto odrůdu z největších, čejkovického vinařství Petra Kočaříka (web). V posledních letech poutají pozornost hlavně jejich „single vineyard“ Novosady a nově též Helezný díl, ale byl to právě tenhle hlavní vesnický pinot, byť jde též vlastně jen o jednu trať Niva Hrbatá, na kterém si v odrůdě udělali jméno. Psal jsem o tomhle víně a vinařství v roce 2020 a znovu na počátku roku 2022. Čas na revizi po dalších dvou letech! Nazrávající rubínová barva. Ve vůni se věk již začíná projevovat, stále tmavší červené peckoviny, trochu sušené brusinky, kořenitost, něco kmínu a vlhké podzimní listí, působí o něco hutněji než si pamatuji. Suché, čisté, výraznější kyseliny, šťavnaté a vyvážené, stále ovocné, uhlazenější tříslo, dobrá délka a stavba. A skvělá pitelnost, láká k dalším a dalším douškům, moc příjemné. Ještě mám láhev, tak třeba za dva roky…

Když jsme u těch oblíbenců co hezky zrají… Domaine Pierre Richard (web) z Jury a Crémant du Jura Millésimé 2013. Psal jsem tu o něm detailně rok a půl zpátky, se tu trochu opakuju, a teď otevřel bohužel poslední láhev. Tmavší nazlátlá barva, výrazné vytrvalé perlení malých bublinek. Nazrálejší, expresivní aromatika, navinulé malvice a něco citrusů, toustovost a lehce oříškovost, bohatší a vlastně docela koncentrované. Suché a s dozáží krásně zakomponovanou, středně plné, docela výrazné v chuti, šťavnaté, opět toastové a malvice, příjemné perlení, dobrá délka. Skvěle udělané, bohatší, seriózní bubliny. Tomohle další ležení fakt neublíží a chtěl bych víc! Mimochodem ročník 2013 jsem začínal kupovat, u nás, za 360 Kč. Dneska vinař chce za ročník 2016 už 25€. Holt už to umí lépe prodat a zdražují. Upřímně… dřív to bylo vlastně příliš levné, v kontextu kvality. Ale stejně naštve, že jo!

A ještě jedna láhev po dvou letech. Riesling *1763* trocken ročníku 2020 od Weingut K.F. Groebe (web) z Rheinhessen. O vinařství jsem tu něco psal a měl tu i článek konkrétně o tomhle „výročním“ víně. Jak se vyvíjí? Světlejší citronová barva. Poměrně expresivní, živá slinosbíhavá aromatika, se sbírkou „zelenějších“ tónů aniž by evokovalo nezralost, limetka, karambola, trochu angrešt, mírně zaprděná minerálka. Suché s decentním dotykem cukru, šťavnaté s moc fajn kyselinou, chuť kopíruje vůni ale je trošku uhlazenější, jasmínový čaj, dřívější přísnost už ustoupila, vyvážené, příjemně pitelné zábavné víno. Tohle mi sedí a myslím, že má ještě hezkých pár let bezproblémového vývoje před sebou :-)

Zkoumat stejné víno v průběhu času je vždycky velká zábava! Zásadní důvod pro nákup chutných vín v počtu více lahví. A jeden z nejlepších způsobu, jak si udělat obrázek o tom, kdy produkci konkrétního vinaře či stylu vína otevírat. Tak, aby odpovídalo vašemu vkusu a očekávání. Protože co někoho baví v úplně mladistvé podobě a jiného až po dvaceti letech v lahvi zrovna vám může sedět někde mezi tím :-) Samozřejmě sem tam (často!) dojde k situaci, že obsah lahve už prostě není tak chutný jako dříve. Je ideální, když se to stane až u poslední lahve, a ne když máte ve sklepě ještě dva celé kartony :-)

Komentáře používají Disqus