pátek 18. února 2022

Vinné svátky a Riesling “1763” od Groebeho

Dnešek, 18. únor, je Drink Wine Day v USA. A tak trochu se slaví i coby mezinárodní den pití vína. Sice jsem měl v plánu něco otevřít tak či onak, ale teď to můžu brát rovnou jako oslavu a sáhnout po lepší lahvi ;-) Což mi připomíná o něco zajímavější „svátek“. Vždy poslední sobotu v únoru, letos tedy 26.2., je na programu otevřít „to“ víno, koná se Open That Bottle Night. O konceptu jsem se zde rozepisoval už v roce 2009, celkem ten čas letí, a vlastně není moc co dodat :-) Takže teď už víte, kdy máte slavit, a vrhneme se na nějakou tu degustační poznámku. A stylově zvolím něco základního a zároveň vlastně výjimečného, Riesling *1763* trocken ročníku 2020 od Weingut K.F. Groebe (web) z Rheinhessen.

O vinařství jsem se tu nedávno rozepisoval a zmiňoval ve zkratce i o tomto víně, dnes trochu detailněji. Poprvé jej připravili v roce 2013 na počest 250. výročí podniku, v nabídce ovšem již zůstalo a vzniká každoročně. Zařazeno je jako VDP.Gutswein a patří do základní řady vinařství, ale stojí přeci jen o trochu výše. Vzniká totiž z hroznů uprostřed svahu Aulerde, výtečné Grand Cru polohy o které jsou detaily také v minulém zápisku, z její původní skvělé části ale mladších (ale přesto dnes již zhruba dvacetiletých) výsadeb. Sběr samozřejmě ruční a někde před hranicí úrovně pro Spätlese, byl by to suchý Kabinett. Školeno ve velkých neutrálních dřevěných sudech.

Láhev pistole, kovová záklopka a kvalitní celokorek. Světlejší citronová barva. Ve vůni na úvod trochu zaprděné a svědčí tomu nechat rozdýchat, pomineme-li že tomu prospěje také nechat ještě nějaký ten rok zrát, soudě i podle toho jak skvěle drží v otevřené lahvi a vyvíjí se :-) Ve vůni lehce zelená „sauvignonová“ linka která postupně ustupuje karambole, citrusům, minerálce a lehké kouřovosti. V chuti je to aktuálně Riesling pro pravověrné příznivce kyselin, je to relativně štíhlé (má jen 11.5 % alkoholu) ale s váhou a koncentrací, kyselina je dost výrazná (těžko odhadoval kolik tam je, ale tipnul bych si určitě znatelně přes 8 g/l), decentní zbytkový cukr ji trochu drží na uzdě ale výsledek je stále suchý a přísnější. Je to delší, hezky postavené, s ovocností evokující jablko a citrusy, dotyk jasmínu, moc dobře se to pije. Ano, prosím! Dováží CCVino.

Komentáře používají Disqus