úterý 24. února 2009

28. února – večer pro „TO“ víno

Nerad se opičím či přiživuji na cizích dobrých nápadech, ale někdy si prostě lze jen těžko pomoct. Jak už jsem trochu naznačil dříve, tak existuje jakási pravidelná událost, která se jmenuje „Open That Bottle Night“. V zásadě jde o jednoduchou věc - prostě v určený den otevřít „TO“ speciální víno, které si už dlouho šetříte na nějakou speciální příležitost, ale ta stále nepřichází. Sám mám s víny „na zvláštní příležitost“ problém, láhev pak vlastně dostane mnohem méně pozornosti, než by si zasloužila. Je to večer, kdy se vám podařilo získat novou práci, slavíte první narozeniny potomka nebo něco takového a vínu je vlastně věnováno méně pozornosti, než si možná zaslouží. Proč si prostě nezvolit nějaké úplně obyčejné datum, kupříkladu tuto sobotu 28. února (omlouvám se všem Lumírům a těm, kteří v toto datum slaví narozeniny své, Charlese Bernsteina nebo mnohých jiných), a neotevřít právě tu láhev, okolo které už dlouho obcházíte a nemůžete se rozhodnout, zda čas na vyjmutí korku již nadešel či ne?

Oficiálně“ se tato akce koná každoročně na konci února a pro první lokální mutaci, či spíše upozornění na existenci a případnou debatu na „má to smysl“, jsem zvolil stejné datum. Možná právě tato pravidelnost původní význam trochu stírá, v USA už je z toho velká událost, kterou třeba doprovází velké degustace, některé vínu nakloněné restaurace nabízejí korkovné (přinesete si svou láhev na vypití u nich a zaplatíte jen něco málo) a podobně, což myšlenku otevření několika „speciálních“ lahví sami doma či s přáteli úplně nenaplňuje (byť přesto má stále velký smysl). Přijde mi, že spíše takhle jednou za čas vyhlásit náhodný termín by bylo skoro lepší (a kdo se přidá, ten se přidá; kdo nemůže, nechce nebo cokoliv, prostě bude okolo svých pokladů chodit stále dál až do momentu, než se v něm něco zlomí :o) Jenže to zase začne dělat každý druhý a dnů pro zvláštní víno bude najednou přehršel. Berte to tedy spíše jako takové malé nakopnutí, jemný důvod pro zpříjemnění sobotního večera. Vzpomínáte na scénu ze závěru filmu Bokovka, kdy hlavní hrdina pije Cheval Blanc 1961 z kelímku ve fast foodu? Někdy může být víno samotné svátkem a není nutno k němu připojovat ještě nějaké výročí či speciální událost. A není třeba otevírat zrovna čtyřicet let staré Bordeaux. Úplně stačí nějaká láhev, se kterou máte spojeny příjemné vzpomínky či je pro vás z nějakého jiného důvodu důležitá.

Podívejte se nějaké takové pod korek již tuto sobotu! A když to nestihnete v sobotu, udělejte to třeba v neděli :o) A pak napište, jaké že víno jste to otevřeli, jestli se vyplatilo takovou dobu čekat a zda přineslo právě to, proč jste okolo něj tak dlouho chodili po špičkách. Přeji šťastnou ruku, já už vybral.

P.S. Je jasné, že ta láhev možná vyvolá vzpomínky na nějaký důležitý životní moment (byl to třeba svatební dar) a tím pádem to bude opět nejen o víně, ale zase i o té zvláštní příležitosti. Ale tím si radost kazit nenechte :o)

Odkazy: 28. února – večer pro „TO“ víno na Facebooku | Web Open That Bottle Night

Komentáře používají Disqus