pátek 20. února 2009

Výsledky ankety „Z alternativních uzávěrů vína preferuji…“ a pár drobností

Je tu zase pátek a jako každých čtrnáct dní výsledky ankety. Tentokrát se hlasovalo o alternativních uzávěrech vinných lahví, kdy za ten „standardní“ jsem samozřejmě považoval korek v některé z jeho variant, ideálně té plné. Protože osobně ty lepené z drti mi přijdou jako horší varianta než plastový špunt, ale to může být jen můj problém. Každopádně v anketě s přehledem (49 hlasujících z celkových 88, 55%) zvítězil screw cap, tedy šroubový uzávěr. Taky jsem pro něj hlasoval. Na nic si nehraje, spolehlivě funguje a velmi snadno se s ním manipuluje. Druhé místo obsadil plastový špunt (26 hlasů, 29%), který sice přináší „plop“ zvukový efekt a klasický rituál při otevírání lahve, ale osobně mi tedy dost vadí, že pokud zrovna nemáte k dispozici číšnický otvírák, tak tradičním (a ve většině ne úplně do vína zblázněných domácností stále nejčastější) téčkem jde často neuvěřitelně špatně vytáhnout. No a třetí místo (20 hlasů, 22%) obsadil Vino-lok, elegantní skleněný uzávěr (kde stejně nakonec těsní gumový kroužek) co u nás prosazuje především Nové vinařství. Dokonce i pro korunkový uzávěr pár hlasů přišlo a samozřejmě i několik pro variantu, že podobné alternativy tolerovat nelze a jedině korek je to, co má přijít v hrdlu lahve do kontaktu s vínem.


Další anketa může vypadat spíš jako vtip, ale mimo ČR (tedy v UK či USA určitě) by ji každý bral vážněji. Jelikož mým chlebodárcem byla z velké části zahraniční firma snižující náklady a stávám se brzy nezaměstnaným, je to pro mne rozhodně téma k zamyšlení :o)

Mimochodem v USA se stala zajímavá věc, po obrovském poklesu poptávky po víně, především těch šumivých, prodeje v lednu vyletěly (ve srovnání s loňským lednem) neuvěřitelně nahoru. Celkově o něco přes šest procent, ale v případě šumivek o téměř čtyřicet. Dokonce přes čtyřicet procent si připsala krabicová vína v přepočtené ceně přes $2 za sedmičku, ale stoupají i prodeje vín drahých. Nejvíce však různých výhodných balení a levnějších lahví. Tak buď se Amerika opíjí na žal těmi levnými víny a sekty se zásobila na oslavy zvolení nového prezidenta, nebo už je prostě přestává bavit šetřit a krize nekrize si zase začínají užívat. Nějaké tabulky k tématu najdete na Wine Industry Insight.

Zvýšená spotřeba levných krabicovek asi není nic, o čem by chtěl nadšenec do dobrých vín slyšet, ale stále lepší než novinky z UK. Tam je podle Telegraphu prý dávka kokainu na ulici už levnější, než sklenka vína v restauraci (piva ne, to se prý leckde jako reakce na krizi výrazně zlevnilo). To jsou věci! U nás zase třeba Uherské Hradiště zakazuje pití alkoholu v centru, aby tím zvýšilo turistickou atraktivitu města. V Praze taky podobný zákaz leckde platí, ale žádných velkých efektů jsem si nevšiml. Něco málo jsem k tomu psal ze začátku a teď vlastně nejde moc dodat. Snad jen, že v případě Uherského Hradiště se zákaz nebude týkat Slováckých slavností vína, takže ve vězeních nemusí navyšovat výrobu hnědých papírových pytlíků. Hezký víkend přeji!

Komentáře používají Disqus