pátek 27. února 2009

Drobné vinné úchylky aneb vyleštěné sklenky

Nepovažuji se za nějakého blázna do uklízení, neumyté nádobí ve dřezu a sem tam chuchvalec prachu pod pracovním stolem mi žíly netrhá (a hlavně to za nás už řeší robot), ale vinné sklenky mám rád čisté :o) Abych, když se proti světlu podívám na víno, neviděl mozaiku všemožných flíčků a otisků prstů. Asi každý máme nějaké takovéhle drobné úchylky a rituály, které nám pomáhají běžně fungovat a přežívat obvyklou sbírku stresujících dní. Já rád vybírám vhodně tvarovanou čistou sklenku k večerní lahvi vína. Ale jelikož nemáme myčku, je třeba každou skleničku umýt ručně a, což je mnohem horší, následně vyleštit. Obzvláště po nějaké degustaci, kdy jich zašpiníme třeba dvacet, je to dost opruz (a vlastně skoro jediná věc, která mne na těhle akcích nebaví). Nacpu sklenice do vany, zakápnu mycím prostředkem, osprchuji a pak začíná dlouhá operace s kusem látky. Ještě bych je mohl napařovat nad hrncem s horkou vodou, to možná přijde časem :o) Každopádně pokaždé, hlavně u těch dražších a křehčích skel, se děsím, že je rozlámu. Prostě otrava. Jestli je na tom někdo stejně, tak si při pátku dovolím trochu teleshoppingu.


Podařilo se nám koupit (ale netuším kde, dealer bych asi nebyl moc dobrý) nějaký mycí prostředek od Amway, který má zajistit, že sklo se krásně leskne a žádné flíčky na něm nezůstávají, balení s názvem Dish Drops je na fotce. Naředíte koncentrát dle potřeby a pak už s ním pracujete jako s běžným JARem. Funguje to výrobně, trocha leštění je sice stále potřeba, ale výrazně méně. Doporučuji :o) Navíc je to údajně biologicky velmi snadno odbouratelné, že s tím můžete skoro zalévat na zahrádce :o) Samozřejmě je tu možnost, že nějaké drahé sklenky na speciální příležitosti (křehké Riedel Sommeliers, třeba) umyjete destilovanou vodou, takže (pokud nedržíte sklenku za kalich a vždy jen za nožku) flíčky nehrozí. Ale pokud nemáte opravdu snadný přístup k téhle tekutině, tak se to dost prodraží.

Kupujete hromady různých skleniček všemožných tvarů? Leštíte je? Nebo je vám to jedno a jeden univerzální tvar poloplastové sklenky IKEA vám stačí? A z čeho budete pít tuhle sobotu? Hezký víkend přeji!

Komentáře používají Disqus