středa 25. února 2009

Masopustní vdolečky a dvanáctiletý sladký jantar

Sice trošku s křížkem po funuse, nebo spíš s vdolečkem na popeleční středu, přináším jeden chutný recept na tradiční pochoutku předcházející týdnům odříkání. Na vdolečky budete potřebovat: půl kila hladké mouky, 25 dkg uvařených a nastrouhaných brambor, 4 žloutky, špetku soli, 4 lžíce rumu (tuzemáku), 8 dkg rozpuštěného másla a pak taky kvásek z čtvrt litru mléka, lžíce cukru a kvasnic. Následný postup je jednoduchý: zamísit, vyválet, vykrájet kolečka (uprostřed palcem vymáčknout důlek co tam pak zůstane pro zavařeninu) a vhodit do vroucího oleje. Po vytažení hotového vdolku nacpat do důlku něco dobrého sladkého, pocukřit a ještě zatepla sníst :o) A ke sladkým vdolkům se hodí trocha sladkého vína…


Před zhruba dvěma lety prezentoval v Praze svá vína Pierre Escudie z Domaine de Nidolères, v té době jsem sice psal něco na O Víně ale systematicky blog nevedl, takže článek tu nehledejte. Domaine de Nidolères je již po osm generací rodinný podnik, dnes zde krom vinařství je i malá restaurace (Auberge du Domaine de Nidolères, katalánskou kuchyni vaří žena vinaře). Hospodaří na docela vysokých 50ha, z čehož zhruba polovina má nárok na označení Rivesaltes, Muscat de Rivesaltes a/nebo Côtes du Roussillon (ostatní jsou VdP, zemská vína). Z degustace jsem si tenkrát, krom příjemných zážitků, odnesl i dvě vína. Nedávno otevřená La Raphaelle 2006 (Côtes du Roussillon, 80% Mourvèdre, 10% Carignan a 10% Grenache, třítýdenní macerace, žádný sud) mne nějak neoslovila (mám ale podezření na láhev v ne úplně ideální kondici) a trochu jsem se začal obávat, že i druhé víno koupené pod tlakem fajn atmosféréry doma nebude tak zajímavé. Obava se nenaplnila. Rivesaltes Ambré 1997 je úžasné.

V půllitrové čiré lahvi uzavřené plným (a již značně promáčeným) korkem se skrývá sladké fortifikované víno jihu Francie. Rivesaltes AOC je velmi podobné Muscat de Rivesaltes AOC s tím rozdílem, že je povoleno používat mnohem více odrůd. V tomto případě je víno z výběrových hroznů odrůdy Grenache Blanc z velmi starých keřů (až 90 let), výnos se pohybuje na velmi nízkých 3hl/ha. Ambré v názvu, tedy krom toho že sedí na barvu, popisuje styl vína (něco jako Ruby či Tawny u portského). V tomto případě značí použití pouze bílých odrůd a oxidativní zrání ve dřevě nejméně po dobu dvou let. Další varianta je Grenat (ovocitější, nejméně ¾ odrůdy Grenache, kratší doba ve dřevě), Tuilé (podobné Ambré, ale jen červené odrůdy a z toho nejméně půlka Grenache) nebo Hors d'Age (lze tak označit Ambré či Tuilé pokud je ve dřevě let pět). Barva je pěkná zlatohnědá, asi to bude ta jantarová :o) Vůně pak intenzivně sladká, trocha ovoce ale především ořechy a to vlašské a čerstvější a intenzivní aroma velmi připomínající kvalitní vyzrálý Armaňak. Vůně se pěkně mění s teplotou, objevují se další druhy ořechů a v prázdné sklence intenzivně sušené švestky. V chuti nejdříve očekávejte útok cukrů, víno je to koncentrované, sladké a díky alkoholu i teplejší, ovšem kyseliny je tu také dostatek a celek je harmonický, uhlazený a bohatý. Vyvolává vzpomínky na jablečný štrúdl zalitý druhou nejlepší úpravou jablek, calvadosem :o) Dochuť je velmi, velmi dlouhá. Moc pěkné.

Celkově jedno z nejpříjemnějších fortifikovaných vín, jaká jsem se za dlouhou dobu pil. Vinař se na degustaci vyjádřil, že tohle je poslední ročník který vyrobil (bylo toho asi tisíc lahví), jelikož je to dost komplikované, zdlouhavé a náročné. Tak doufám, že mezitím změnil názor a zkusil to znovu. Bohužel cena jedné lahve není zrovna lidová, za půllitrovku jsem tenkrát dal přes šest stovek, u vinaře je za 25€. Nelituji, teď je to doma otevřeno a pomaličku upíjím a užívám si. Ale bez ochutnávky bych do podobné investice asi nešel. Dost by mne ovšem zajímalo, jak chutnají i jejich další fortifikovaná vína (ale už na červených hroznech postavená), v nabídce mají i Rancio (to už by mělo být vyloženě vyzrálé do vůně starého koňaku) a Vieux Rivesaltes / Hors d'Age.

Komentáře používají Disqus