pondělí 14. února 2022

Na Valentýna pijte co chcete a láhev ryzlinku

calon_segur_1995Dnes je Den svatého Valentýna. Slovy Lisy Simpsonové o novém „Dni lásky“ z dílu Kam s odpadem: „Ten svátek si vymyslela nákupní centra, aby vydělala víc peněz.“ Ze všech stran se valí reklamy na růžová šumivá a jiná „vzrušující“ vína, často s reklamním vizuálem, který pokud by přímo nemohl soutěžit v anketě Sexistické prasátečko, tak minimálně vzbuzuje pozdvižené obočí. Obchody se ve výlohách předhánějí zlevněnými sety krajkového prádla. Taky dostanete tipy na delikátní degustační menu, kde jeden chod určitě budou tvořit ústřice. Kterých se naveze více než obvykle a dejte si trochu pozor na původ a kvalitu, ať místo romantických chvilek v novém negližé netrávíte hodiny na toaletě v křečích. Nechci znít jako zapšklý odpůrce romantiky. „Valentýnské“ aktivity jako pít skvělé bubliny a jiná vína, zajít si na dobré jídlo do restaurace a užít si v posteli považuji za podnětné provádět průběžně v průběhu celého roku a neomezovat na speciální svátek :-)

Nevidím ale nic extra romantického na šumivých vínech, ani těch růžových. Bubliny jsou skvělé a gastronomicky vděčné pití, které je fajn užívat si vždy, když je na ně nálada. Pokud nejsou bubliny něčím, co vyloženě vyhledáváte a máte rádi, tak si dát flašku růžových ve „sváteční“ den, kdy to chcete mít hezký, za mne nedává úplně smysl. Nenechte se do ničeho tlačit! :-) Mnohem lepší je otevřít si takové víno, které máte oba rádi, nějak vás spojuje, dělá vám dobře. I kdyby to měla být „neromantická“ Frankovka z Bořetic, Beaujolais (i když… Saint Amour se nejvíc prodává právě na Valentýna) či červené Bordeaux. A nemusí to být Calon Ségur :-) Narazil jsem i na takové věci, že úplně pasé na valentýnské rande jsou právě různá výrazná červená, protože barví zuby. Já vám nevím, no. Pokud vás to trápí, tak existují zubní kartáčky. Nebo holt červené zapijete dvěma sklenkami dobrého šumivého, to pomůže trochu odbarvit :-)

To je vlastně všechno, co jsem vám chtěl dneska sdělit. Ale asi to byla nuda, tak ještě poznámky k jedné lahvi. Klidně by mohla být valentýnská! O Weingut Brennfleck (web) ze Sulzfeld am Main už jsem tu psal, řeč byla tenkrát o ryzlinku z top polohy v oblasti Franken. Tentokrát jsem otevřel mladý Riesling Sulzfelder Maustal 2020 trocken. Vinice u jejich domovské obce, kvalitní jižní a jihovýchodní svah hodně na vápenci. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Na úvod hodně živé, perličky zbytkového CO2. Čerstvé, ovocné, hodně ovocné do sladších malvic a žlutého ovoce. V chuti dobrá kyselina, žlutá šťavnatá ovocnost a pitelnost, zároveň ale zakulacené a s jasným zbytkovým cukrem. Líbivější, přístupné, milé. Upřímně úplně „trocken“ mi to ale teda už nepřijde :-)

Komentáře používají Disqus