čtvrtek 17. února 2022

Čeká nás nápis o škodlivosti vína na vinětách?

Zmiňoval jsem se to tom na konci ledna a už k tomu došlo. V Evropském parlamentu proběhla debata a hlasování ohledně „Strengthening Europe in the fight against cancer“, což je jistě chvályhodné. Jeden drobný bod ale může mít masivní vliv na celý svět vína a obecně alkoholických nápojů. A to odsouhlasení bodu, že „neexistuje žádná bezpečná hranice konzumace alkoholu“, a tedy libovolné množství je potenciálním karcinogenem. Zařazení alkoholu po boku cigaret by sice neznamenalo rovnou prohibici v EU, stejně jako cigarety (zatím) furt koupíte, ale určitě významné změny v průběhu následujících let rozhodně. Dalo by se očekávat výrazné omezení možností propagace alkoholu, logicky včetně ukončení čehokoliv se státní podporou (a ono se to nezdá, ale těch různých cest za vínem, tlačení vinařských regionů a jiné podpory není tak málo a v některých zemích opravdu zafungovala), pravděpodobně tlak na regulaci cen a stanovení minimálních částek (viz aktuálně Irsko) a také značení na lahvích („Tento Riesling Piesporter Goldtröpfchen kabinett může způsobovat rakovinu“ velkým černým unifikovaným písmem na přední vinětě, někdo?). A samozřejmě též zamezení výrobcům alkoholu propagovat svou značku sponzoringem sportovních událostí, kupříkladu. Pravděpodobně bych také musel bezpečně zajistit, aby se k mému blogu (aka propagaci pití vína) nemohl dostat nikdo nezletilý! :-)

Jak to celé dopadlo / dopadne je zatím trochu ve hvězdách. Plán boje proti rakovině byl sice přijat, a opravdu v něm zůstala informace, že žádné množství alkoholu není bezpečné, ale zároveň jsou v dodatcích nově spojení jako „škodlivá konzumace alkoholu“ místo dřívější „konzumace alkoholu“ a tedy dvířka otevřena bližším specifikacím „uměřeně a v bezpečných množstvích“. Což je něco, co třeba už ve Velké Británii mají na zadních vinětách drahnou dobu, včetně dost rozumného rozpočítání na jednotky alkoholu u různých nápojů pro typické servírované množství. Navíc se tam teda objevilo něco, o čem jsem jako o velké pravděpodobnosti na blogu i jinde psal už roky (např. v článku Ingredience ve víně možná již brzy na vinětách) – doporučení na povinné označení všech ingrediencí a také nutriční informace, nejen kalorické hodnoty. U piva už to je také dávno, víno nás asi čeká. Ale i o tom se už mluví dlouho. Výsledná implementace všeho je ale stejně na členských státech a myslím ještě dlouho potrvá, než se začne něco reálně dít.

Víno je každopádně zásadní součástí společnosti, kultury mnoha velkých evropských zemí, nemluvě o způsobu obživy pro celé velké oblasti a obrovské množství lidí. Přeneseně i v restauračním průmyslu a dalších oborech, kupříkladu turismu. Réva tvoří kulturní krajinu, za kterou cestují lidé z celého světa, a některé vinařské oblasti a jejich tradice jsou dokonce součástí UNESCO. Jak velký vliv by měla povinnost mít jasně definovanou plochu viněty dobrého burgundského či šampaňského překrytou obrázkem jater zasažených rakovinou a nápisem o škodlivosti? Kdo ví. Že by k tomu ale v nejbližší dekádě došlo se mi nechce věřit…

Komentáře používají Disqus