pátek 29. května 2020

Ingredience ve víně možná již brzy na vinětách

Bylo to jen otázkou času… sotva jsme si zvykli na uvádění alergenů ve víně, které mohou prozradit použití některých čiřících prostředků a dalších látek, blíží se další změna. Která dost možná nabourá romantickou představu mnohých konzumentů, že víno je prostě a jen zkvašený mošt z hroznů. Již jsem se krátce zmiňoval dříve a nyní se vše rýsuje ve větších detailech. Evropská komise pracuje na legislativě, který by již záhy mohla v EU zavést povinnost uvádět na lahvích vína kalorické hodnoty a především seznam ingrediencí. Víno by se tak zbavilo výlučného postavení, kterou má oproti pivu a dalším potravinám. Samozřejmě to není tak jednoduché a zuří boj na téma, co je vlastně „ingredience“ a tedy složka, která je ve finálním produktu přímo zastoupena, a co vlastně jen „processing aid“, který ve víně poté najdete maximálně v množství stopovém.

Prvním krokem k uvádění složení na vinětách bylo definování enologických praktik v EU pravidlech, respektive jejich zharmonizování s OIV, které vešlo v platnost v prosinci loňského roku. Díky tomu je jasné dělení na aditiva (ingredience) a pomocné látky, processing aids. Mezi pomocné látky jsou zařazeny například enzymy a čiřicí látky, coby ingredience naopak antioxidanty, konzervační prostředky a regulátory kyselosti (siřičitany, kyseliny mléčná, jablečná i vinná, síran vápenatý…) či přípravky na boj s nákazou brettanomyces (dimethyldikarbonát). Některé běžně přidávané látky ale nejsou vůbec zmíněny a právě jasná definice pomocných látek a aditiv bude dost zásadní.

Protože zástupci CEEV (Comité Européen des Entreprises Vins) jsou třeba ochotni do krve se hádat, že i dodaná sacharóza při fermentaci není ingrediencí. A svým způsobem mají pravdu, cukr ve výsledném víně nenajdete, protože prokvasí na alkohol. Jeho uvedení ve složení by tak bylo matoucí. Přesto mi osobně přijde fér informovat, že víno bylo vyrobeno za užití dodaného cukru a ne čistě toho v hroznech.

Další linií boje CEEV, CEVI (European Confederation of Independent Winegrowers) a dalších organizací je pak způsob uvádění informací. Spor s evropskou komisí nechtějí vzdát a snaží se prosadit, pokud už bude povinnost údaje uvádět, jejich „elektronickou podobu“. Tedy že někde na zadní vinětě bude pouze QR kód či něco podobného, po jehož načtení se teprve seznam ingrediencí dozvíte. Tohle se zatím nepodařilo prosadit žádnému z potravinářských oborů a všichni musí poctivě psát složení na obal, že by to bylo s vinaři jiné není úplně pravděpodobné.

Asi tušíte, na jaké straně stojím. Bez nutričních údajů na vinětě bych se úplně obešel a stejně to mám s údajem o množství kalorií. Že jich je tam spousta je mi jasné, ale je fakt, že dost lidí úplně představu nemá. Pro uvádění ingrediencí na zadní vinětě jsem ale všemi deseti. Vlastně by mi vůbec nevadila sekce „složení“ a druhá „vyrobeno za použití, ale nenachází se ve finálním produktu“ a kompletní transparentnost. Třebas formou, jako to dělá v USA dobrovolně vinařství Ridge. Člověk může snít… :-)

Komentáře používají Disqus