úterý 5. května 2020

Chlastací naturální rosé a parádní Riesling

Na konci loňského roku jsem si moc užil degustaci vinařství Alex & Maria Koppitsch (web), na které jsme si projeli nejen hotová vína, ale i ta aktuálně v přípravě a jednotlivé složky budoucích cuvée. Jednu z takových obzvláště vyvedených složek se nám povedlo zarezervovat lahvovanou samostatně pro Družstvo, bohužel naše plány vzaly za své a kdo ví, kdy se na vinné párty zase potkáme. Držte palce! Každopádně jsem od nich teď otevřel Rosza 2019. Jméno v maďarštině značí růžové a takové i víno je. Jde o směs různých vinic okolo Neziderského jezera, částečně i výsadeb starých přes třicet let. Odrůdově převažuje Zweigelt a Blaufränkisch, menším dílem St. Laurent a je tam i pár procent Pinotu Noir a Syrahu. Pomalu lisovány celé hrozny, fermentace v nerezu a sklolaminátu, odrůdy kvasí spolu a víno následně zraje půl roku na kalech v nerezu. Lahvováno bez filtrace a čiření a jen s decentním (okolo 15 mg/l přidané) zasířením.

Čirá burgundská láhev a šroubový uzávěr, zde s nálepkou sandálů. Jak jsem psal už dříve, tak každé jejich víno má jiný obrázek, takže se v regálech dobře hledají. Opalizující malinová barva, kaly tam jsou zřetelné. Čerstvá vůně, na úvod trochu „praskla nám trubka ve zdi“ vlhce vápenitá, postupně čiré živě ovocné, čerstvé a kompotované červené ovoce. Zábavné, poctivé a čisté. Suché, šťavnaté, milé, lehce svíravé, lehkost a parádních jen 11 % alkoholu, super pitelnost a mizí samo. Ovocité, vyvážené, zábavné, chlastací… to mne baví. Dovedl bych si to, kdyby přeci jen stálo o trochu míň, představit stáčet z bag-in-boxu a pít ve velkém :-) Dováží WineGeek.

Nedávno jsem se tu rozepisoval o vinařství Carl Loewen a jejich Riesling Alte Reben 2018 a tentokrát tedy budu mít práci o něco snazší, otevřel jsem totiž o dva roky starší ročník téhož vína, 2016. Opět láhev pistole, kovová záklopka a DIAM korek. Tmavší, nazlátlá barva. Výrazná, již lehce nazrávající klasika. Expresivnější sladší ovocnost do žlutých plodů, něco citrusů, medová linka a kouřová mineralita. Koncentrované v chuti, parádní kyselina ale i decentní zbytkový cukr, středně plné. Vše z vůně se opakuje i v chuti, krásně vybalancované a docela dlouhé. Skvěle se to pije „jen tak“, ale nabízí nemálo komplexních odboček ke zkoumání. Výtečná věc! Tohle bylo z archivu Wine Store v nákupním středisku Flora. Díky za uvolnění! :-)

Komentáře používají Disqus