středa 27. května 2020

5x starší červené od Mádla

Opakovaně jsem tu psal o postarších povedených červených vínech, za kterými stojí Malý vinař aka František a Hana Mádlovi (web). A o některých, přeci jen tenhle blog a psaní o víně táhnu už nějaký ten pátek, jsem se nejspíš zmiňoval i v době, kdy šlo stále o mlaďochy :-) Každopádně vinař občas „archivy“ vytahuje i na běžných ochutnávkách a pravidelně právě uzrálé kousky dávají i do soutěže Víno 66.6, kde slaví nemalé úspěchy. Červené, Morava, síření dost uměřené a kondice obvykle výborná. Měl jsem teď možnost ochutnat, tedy přesněji řečeno po celých lahvích propít, hned několik různých 12+ let starých vín a s radostí se podělím o dojmy.

Nejprve jsem se podíval na zoubek malé vertikály Zweigeltrebe ve třech ročnících. Zweigeltrebe 2008 pozdní sběr barrique pochází z Široké hory (kde měli pěstitele, který jim redukoval sklizeň dle požadavků a platili smluvenou částku za keř a ne na kila), ve francouzských barrique sudech strávil rok a půl. Uzavřen DIAM korkem. Čisté, kořenitější, sympaticky hlubší ovocné ve vůni, višeň a moruše. Suché, středně plné ale relativně lehkonohé, fajn kyselina, moruše. Dobře pitelné, fajn víno. Zweigeltrebe 2006 pozdní sběr barrique je z Dlouhé hory a je tam ještě celokorek :-) Nazrálejší, o něco tmavší ovocnost ve vůni, pocitově více „bordeaux“ pálenější dřevo dojem. Suché, čisté, šťavnaté, s ovocností na pomezí tmavých a červených plodů, slušně dlouhé, elegantní projev. Baví velmi. Zweigeltrebe 2005 pozdní sběr barrique opět Dlouhá hora. Čisté, výrazně nazrálé, stále ale i tmavší ovocnost, kořenité. V chuti překvapivá lehkost, vyvážené, spíše červené ovoce, skvěle pitelné, příjemné víno.

Rulandské modré 2007 pozdní sběr je původ hroznů mimo Velké Bílovice, konkrétně Popice a trať Svidrunk. I zde kondice naprosto bez problémová, projev stále ještě s nemalou dávkou červených peckovin, s trochou kořenitosti. Suché, čisté, vyvážené, dobře pitelné… spokojenost. Já vím, že ty poznámky zní dost podobně, ale vína jsou opravdu odlišná :-) Každopádně úplně nejvíce mne oslovila Frankovka 2007 pozdní sběr barrique, osm měsíců v sudech (Allier a Nevers), nečiřeno a nefiltrováno. Nazrálejší rubínová barva. Krásná, již lahvově vyzrálejší aromatika, ale stále v míře nemalé i peckoviny, kořenitost, toastované dřevo. Sladkost ovoce až lehce do marmeládových tónů, ale zároveň překvapivá svěžest. Suché, šťavnaté, středně plné ale vlastně docela lehkonohé, bezva kyseliny, šťavnatá ovocnost, skvěle vyvážené, docela dlouhé. Vlastně dost elegantní kousek. A na pomezí serióznějšího projevu, který vyžaduje trochu soustředění, a něčeho, co se dá jen tak krásně snadno klopit. Vyloženě nadchlo.

Komentáře používají Disqus