úterý 15. února 2022

Červený Mas de Daumas Gassac 2013

Dnes se podíváme pod korek jedné francouzské vinné legendě. Grand Cru z Languedocu! To nejsou moje slova, to si píší na lahve ;-) Na téma Mas de Daumas Gassac (web) už jsem tu ostatně měl článek z degustace a dokonce i dnešní víno tenkrát popisoval. Jenže to bylo v roce 2015, kdy šlo o čerstvě lahvovaný ročník. Vlastně je to dobrý příklad k tématu, o kterém jsem se rozepisoval pro Forbes, a na článek tu nedávno odkazoval. Na zadní vinětě lahve Mas de Daumas Gassac 2013 se dozvíte, krom detailního odrůdového složení, i to, že si ho můžete užít hned v prvních pěti letech pro komplexní ovocné projevy. Nebo v 7 až 25 pro hloubku a vrstevnatost. Vinařství navíc na webu aktualizuje dokument, ve kterém najdete pro všechny jimi vyrobené ročníky tip, zda už „jen“ pít, pít či uložit a nebo raději počkat, protože je víno aktuálně v hloupé uzavřené fázi (a pokud se jej přesto rozhodne otevřít, tak doporučují několik hodin dekantace). Tomu říkám servis! Samozřejmě dokument předpokládá ideální podmínky uložení, láhev v obýváku vedle televize se bude chovat výrazně jinak, než kousek někde vyloženě podchlazený. Ke každému ročníku se každopádně rozepisují o všemožných detailech, od počasí po národnostní složení týmu sběračů hroznů :-)

Jejich víno bylo dlouhodobě jen IGP Pays d'Hérault, dnes je to specifičtější IGP Saint-Guilhem-le-désert cité d’Aniane. Ročník 2013, šestatřicátý v jejich historii, je odrůdově 72 % Cabernet Sauvignon, 5.4 % Merlot, 5.3 % Tannat, 3.8 % Cabernet Franc, 2.5 % Malbec, 2 % Pinot noir a dalších 9 % tvoří směs v oblasti poněkud raritních byť jinak často dobře známých odrůd: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Armigne, Arenie, Bastardo, Saperavie, Tchkaveri, Montepulciano, Areni Noir, Tchekavesi, Souzon, Brancalleo, Petit Verdot, Carmenere, Abouriou a Plavac Mali. Prostě ráj pro milovníky tradice i vinné geeky. Pozdější ruční sběr (23 září až 4 října) vzhledem k delšímu dozrávání, fermentace a zhruba třítýdenní macerace v nerezu, zrání 12 až 15 měsíců v 1 až 7 let starých sudech. Láhev bordó, kovová záklopka, celokorek v dokonalé kondici.

Poměrně tmavá barva, jen lehce nazrávající. Ve vůni především tmavá, zralejší ovocnost. Bohatá, hlubší, s tóny černého rybízu, višňové marmelády, postupně kořenitost evokující lékořici, hřebíček a bobkový list, kožený pásek, mineralita, jemná živočišnost… proměňuje se s časem a vzduchem a je to krásné, vrstevnaté, zábavné. Suché, středně plné až plnější, šťavnaté se skvělou kyselinou, tmavší ovocnost, švestky, již poměrně se uhlazující třísloviny, skvěle pitelné (po pravdě lákající klopit to rychleji, než si podobné víno asi zaslouží) s dlouhou dochutí s kakaovým popraškem. Já vím, přeháním to :-) Seriózní, skvěle připravená klasická záležitost, se kterou si jde dlouho hrát a bavit se. Dováží Kupmeto a ještě mají právě i trochu starší ročníky.

Komentáře používají Disqus