čtvrtek 3. února 2022

Kadarka a mladé frankovky od Heimann & Fiai

Do Prahy před několika dny dorazil Zoltán Heimann s manželkou a v restauraci Danu představil průřez produkcí vinařství Heimann & Fiai (web) z oblasti Szekszárd. Už jsem se o nich celkem detailně rozepisoval a poté se věnoval i dalšímu jejich vínu, dnes to bude jen pár doplňků, dojmů a poznámky k dalším lahvím. Zmiňuji se o nic potřetí v krátké době, ale to co dělají mi velmi sedlo a o takových věcech se prostě píše snáz a s větší chutí :-) Zoltán prezentoval vína skvělou angličtinou a sem tam bylo vidět, jak mu některé vinařské termíny naskakují spíš v němčině nebo francouzštině. Mluvil o tom, jak se snaží vyselektovat ideální klony Kadarky (spolehlivější a homogennější dozrávání, o chlup větší koncentrace), která ho hodně baví. Popisoval, jak je maďarská státní propagace vinařského průmyslu nanic, co si člověk nezajistí sám to nemá, ale že stejně věří, že se prosadí ve světě. I kdyby ne protože se lidé budou ptát přímo po maďarském víně, tak díky tomu, že budou hledat „něco nového“.

Popisoval, že jejich vinice se naprosto minimálně liší půdou a podložím, většinu rozdílů v projevu vín dělá mikroklima, specifické podmínky jednotlivých poloh. Potvrdil, že převádí do plného bio nejen polohy co používá pro Heimann & Fiai, ale celých 25 ha rodinného vinařství, které je teď už plně jeho zodpovědností. Do vinařství přidali nové degustační prostory a letos k nim přibude i malé bistro. Pobavil poznámkami, že na (i nyní znatelně odlišných od maďarského průměru) vinětách chtěl původně mít něco ve stylu postaviček z animovaných filmů a jak má aktuálně tak trochu vazbu na ČR, fiai z názvu vinařství, tedy synové, prý aktivně sjíždějí Krtečka :-) Zsoltán byl velmi sympatický, působil jako někdo kdo ví co chce a taky jak by toho měl dosáhnout. A vína byla výborná.

Do vín bez označení konkrétní vinice jdou hrozny z mladších výsadeb, vyšších výnosů a případně i sudy, které se rozhodnou nedat do výběru. Základní Szekszárd Kadarka 2021 byla jen vzorek, teprve ji budou lahvovat. Světlejší rubínová barva. Velmi čerstvé, mladičké, červeně ovocné, čisté, suché, živé s lehkou perličkou, šťavnaté, decentně kořenité a svíravé. Lehkost a zábavnost, milé pití.Porkoláb-völgy Kadarka 2020 už je jediná poloha, kde aktuálně testují výsadby sedmi lepších klonů. Každý zpracovávají separátně a spojí jen to co se jim opravdu líbí. Školeno v amfoře. Rubínová barva, poměrně světlá. Čisté, veselejší a tak nějak mile červeně ovocné, přímé ale dostatečně zajímavé, suché, šťavnaté, ovocné, měkčí a uhlazené, jemná sladkost v dozvuku, bezva pitelnost. Baví.

Szekszárd Kékfrankos 2018 rubínová barva o něco tmavší než u Kadarky. Hlubší, výraznější trochu tmavší projev. Školeno ve velkém dřevě a nerezu, ale ten projev má takový „betonově“ čerstvý přirozeně ovocný. Suché, šťavnaté, hodně živé, pěkné kyseliny, lehce nastupující živočišnost, decentně svíravé, červená až trochu tmavší ovocnost, slušná délka. Skvěle pitelné, zábavné, poctivé.

O Baranya-völgy Kékfrankos už jsem tu psal o ročníku 2018, na degustaci jsme měli možnost srovnat ji s ročníkem 2019, který je podle vinaře pro oblast typičtější a vína považuje za lepší. Barva rubínová, nic vyloženě tmavého. Mladé, pikantnější, kořenité, sladší ovocnost na pomezí červených a tmavých peckovin, každopádně to potřebuje čas a prostor se pořádně předvést. Suché, svíravé, středně plné ale určitě plnější než 2018, strukturované, sladší ovocnost, poměrně dlouhé, minerální linka, velmi dobré.

Bati Kereszt Kékfrankos 2019 mi evokovala mladé dobré Cru Beaujolais Fleurie. Rubínová barva. Expresivní aromatika, veselejší šťavnatě ovocná peckovinová Frankovka, na pomezí červených a tmavých plodů, vliv dřeva jen malý. Šťavnaté, jemnozrnné třísloviny, pěkně postavené, dobrá struktura a délka. Vyvážené, na začátku cesty ale zábavné a skvěle pitelné, veselé přístupné a zároveň seriózní. Baví velmi.

Szívem Kékfrankos 2019 je poloha uprostřed Baranya-völgy, nejlépe dozrávající a s nejstaršími, padesátiletými, keři. Tmavší, komplexnější aromatika, takový trochu burgundský dojem, lehce navinulejší spíše tmavá ovocnost, balsamikový tón. Suché, mladistvé, živé, s výraznějšími tříslovinami i svíravostí, delší, decentně živočišné. Na začátku cesty, potřebuje vzduch aby se projevilo, sledovat v průběhu pár let by jistě bylo zábavné.

Komentáře používají Disqus