středa 2. února 2022

3x Barolo od Boschetti Gomba

Už je to nějaký ten pátek, co jsem zde psal o vinařství Cascina Boschetti Gomba (web) a hodnotil tři úrovně jejich Barola v ročníku 2015. Loni na vánoce jsem pak přidal k článek k jejich vrcholné riservě, tentokrát starší ročník 2012. A dnes si dáme opět srovnávačku tří hlavních kousků, čím se liší viz starší zápisek, ovšem tentokrát v relativně mladém ročníku 2017. Byl to ročník velmi horký a extrémně suchý, ale neočekávejte „přehřátá“ vína ani věci naopak vystřelené z harmonie nedostatečnou fenolickou zralostí při sklizni, vinaři se už naučili s těmihle extrémy (pokud se děje čím dál častěji, dá se tomu ještě říkat extrém?) mnohem lépe pracovat. A to především ve vinici, najednou o dost víc řeší (ne)odlisťování a také „redukujeme a máme minimální výnos“ už také není taková mantra jako dříve, jakožto i ve sklepě pokud jde o práci se dřevem a vůbec délku a způsoby školení, intenzitu extrakce a podobně. Jde sice o generalizace, ale vína od dobrých producentů i v ročníku 2017 jsou o chlup lehčí a až překvapivě oplývají kyselinami, taniny jsou zralé a vína možná ne tak veselá jako z některých jiných let, uměřenější, ale nabízí vlastně dost klasickou krásu. Když to srovnáte třeba s 2003, tak určitě „v průměru“ vinaři podmínky zvládli o hodně lépe než tenkrát a vína budou i lépe zrát.

Barolo 2017 je moc příjemná klasika, čerstvá červená ovocnost, sušené květy, mladistvé, s časem a vzduchem kořenitost evokující badyán. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté, s červenou ovocností, zrnitými poměrně výraznými tříslovinami, svíravější, slušně dlouhé, fajn věc které bych dal ještě trochu času. Barolo del Comune di Barolo 2017 je upřímně velmi podobné, byť na úvod působí trochu v „hloupé fázi“ a nechce dát moc, bylo s ním třeba víc pracovat než se otevřelo. Třísloviny jsou možná o chlup výraznější a celek působí o něco „tvrdším“ dojmem, ale nějaký vyloženě kvalitativní skok nahoru úplně nepozoruji. U ročníku 2015 to bylo odlišné, zajímavé :-)

Barolo „Boschetti“ Sernìe 2017 je výrazně jinde. Sice postaveno nejvýše z těchto tří, ale přesto zároveň nejpřístupnější. A také nejzajímavější. Opět dominuje červené ovoce, k tomu sušené květy, ale celek je elegantnější a (překvapivě, alkoholu je tam o trošku víc) působí lehčím, vzletnějším dojmem. Lehká divokost až s teplotou a vzduchem živočišnost, kouřová linka. Suché, středně plné až plnější, šťavnaté, svíravé, poměrně výrazné třísloviny a potřebuje čas. Červená ovocnost, balanc, minerální linka, lehce hořká čokoláda, delší. Výborné červené na začátku cesty, ale už teď láka k pití. Barolo je obecně v kategorii dražší až drahé. U dovozce Víno pro Vás stojí „základ“ 645 Kč, del Comune di Barolo 765 Kč a Sernìe pak 875 Kč.

Komentáře používají Disqus