čtvrtek 17. září 2020

Barolo a Roero Arneis od Boschetti Gomba.

Tentokrát zase jednou zavítáme do Itálie, konkrétně Piemontu a ještě přesněji do města Barolo. Tam, ve vinici Boschetti, sídlí vinařství Cascina Boschetti Gomba (web). Rodinný podnik vede Sergio Gomba a na práci se podílí i dcera Stefania a další příbuzní. Zamlada se Sergio živil jako řidič náklaďáku, ale v roce 1977 se vrátil k rodinné tradici a v Langhe pořídil vinici a sady lísek (tradiční to produkt oblasti, však je odtamtud Nutella). V roce 1991 přidal farmu přímo v Barolu, postupně k ní dodal a osázel pár dalších hektarů až expandoval na současných zhruba dvacet. Nové vinařství, přímo ve na vrcholu kopce ve vinici Boschetti která se tak dostala i do jména podniku, začali budovat v roce 2003 a časem k němu přidali u ubytování. Ročně připraví asi 200 tisíc lahví, z toho 90 tisíc je Barolo a další Dolcetto, Nebbiolo dalších apelací, Barbera, Roero Arneis (i šumivé!) a Moscato. Ochutnal jsem tři Barola výtečného ročníku 2015 a jedno bílé.

„Základní“ Barolo 2015 (bordeaux láhev, plastová záklopka, celokorek, 14 % alkoholu) pochází z vícero vinic několika obcí (Barolo, Novello a Monforte d'Alba). Spontánní fermentace a relativně krátká macerace, asi dva týdny, následně zrání přes 28 měsíců ve starých větších dubových sudech, poté několik měsíců společně v nerezu a nejméně půl roku v lahvi než jde na trh. Má tmavě rubínovou barvu, s decentními známkami nazrávání. Lehce štiplavě spíše červeně ovocité, tuha, něco květin a kořenitosti. Suché, středně plné, čisté, šťavnaté červeně ovocité, svíravé s výraznějšími tříslovinami. I při delším rozdýchání se stále dost bránilo a přišlo mi hodně sevřené a nepřipravené k pití a rozhodně bych ho ještě nechal ležet. Vlastně mne to trochu překvapilo, protože výše postavená vína byla přístupnější. Ještě tu mám nově ročník 2016, tak uvidíme :-)

Barolo del Comune di Barolo 2015 (Albeisa láhev, plastová záklopka, celokorek, 14 % alkoholu) vzniká prakticky stejně, ale pouze z vinic ve svahu nad obcí a hradem Barolo. Ve vůni je projevuje podobně, červené ovoce, tuha, ale zároveň více florálně, jemněji a elegantněji. Suché, čisté, přes stejný alkohol pocitově o chlup lehčí a elegantnější, velmi pěkně strukturované. I zde výrazné třísloviny a svíravost, ale o něco přístupnější a s dekantací rozhodně pitelnější. Moc fajn věc. Cena asi o stovku vyšší naprosto adekvátně.

Barolo „Boschetti“ Sernìe 2015 (Albeisa láhev, plastová záklopka, celokorek, 14.5 % alkoholu) pochází čistě z vrchní části vinice Boschetti v katastru obce Barolo, Sernìe v místním dialektu znamená „výběr“ a jde o selekci hroznů. Ve sklepě ale furt stejně jako předchozí vína. Liší se až Riserva z vyloženě starých keřů, kde je delší macerace i zrání v sudech. Tmavší, lehce nazrálá barva. Trochu pikantnější vůně, ovocitost červená ale směrem k tmavšímu projevu, kořenitost do lékořice, pocitově „teplejší“ a i více dřeva. Suché, šťavnaté s výraznější pěknou kyselinou v kombinaci se sladší ovocností, poměrně intenzivní, svíravost a třísloviny ale jemnozrnné a s trochou vzduchu je to přístupné. Sladší ovocnost, intenzita, balanc, délka… povedené Barolo! Cenově zase o stovku víc od předchozího :-)

Otevřel jsem také Roero Arneis 2018 (čirá bordó láhev, plastová záklopka, aglomerovaný korek, 12.5 % alkoholu), které pochází z vinice u Santa Vittoria d’Alba a připraveno je čistě v nerezu. Má světlejší žlutou barvu, do slámové. Čistá, trochu pecičkově mandlová vůně, bíle ovocná, jemnější a fajn. Suché, čisté, s pěknou kyselinou, ovocnost bílá, jablko, s trochu nahořklou mandlovou dochutí. Typický, povedený kousek.

Barola, společně s dalšími červenými z vinařství, má nově v nabídce (a se zaváděcí slevou) Víno pro Vás. Osobně mi nejvíc sedělo Barolo del Comune di Barolo, i když chápu, že o trochu větší opulentnost Sernìe bude pro mnohé lákavější.

Komentáře používají Disqus