pondělí 21. září 2020

Ota Ševčík verze 2019

Ochutnal jsem nedávno průřez kroupami zredukovaného ročníku 2019 od Oty Ševčíka (web) z Bořetic, jednoho z mých oblíbenců především pokud jde o poctivou moravskou Frankovku, viz i starší zápisky. Ota slaví úspěchy v kvalitních restauracích a v poslední době čím dál víc i exportuje, třeba takové Neuburské skončilo z podstatné části ve Finsku. A to jsem měl tu zemi dost rád! :-) Vinice má certifikovaně bio, ale nějak zvlášť to nikde neprezentuje. Do nového kamenného obchodu WineGeeka vinař dovezl a osobně představil osm vín, čtyři bílá, jedno macerované bílé a tři červeniska. Zatím jde o mladé kousky a vezmeme to ve zrychleném režimu. Každopádně bych si vybral.

Bílá vždy trochu macerují, až tři dny, a nechává se u nich proběhnout malolaktika. Vždy je to dřevo, duby nebo akáty nebo mix, bez úprav krom trochy síření. Ryzlink rýnský 2019 z akátu je čerstvý, koncentrovanější styl, voňavý, suchý, středně plný, čisté, s fajn pitelností. Klidně bych snesl trochu víc kyselin, ale povedený kousek. Orange 2019 směs Veltlínského zeleného a Muškátu Ottonel, slupky nepromíchávané, po lisování rok na kalech v 500l dubu. Opět voňavé, lehce těkavé a prospěje tomu vzduch, květinové, suché, čisté, s fajn kyselinami, přirozeně příměji fajn. Veltlínské zelené 2019 (2/3 akát, 1/3 větší dubové sudy) výraznější a pocitově plnější než by odpovídalo 12.5 % alkoholu, zábavná kombinace čerstvosti a dotyku medu a kořenitosti, suché, koncentrované, delší, krémové a zakulacené, velmi fajn. Mladé, trocha času tomu prospěje. Opět preferuji věci s trochu vyššími kyselinami, ale tohle mne bavilo hodně. Chardonnay 2019 mladičké, sladší žlutá ovocnost a krémovost a dřevo (ale čtyři roky starý netoustovaný sud, zajímavé), suché, krémovější koncentrované sladce ovocné, citrusový konfit, fajn délka. Tohle se bude líbit :-) Hibernal 2019 dost voňavý, efektní, na úvod trošku smrádky a divočina a potřebuje rozhodně vzduch, bez a angrešt a akát. Suché, šťavnaté, moc fajn kyseliny v kombinaci s krémovostí a zakulaceností, dobrá délka. Inu proč ne!

Frankovka 2019 je, kdo by to byl čekal, skvělá. Čerstvá, svěží, peckovinově ovocná a kořenitá, mladičká ale už v téhle podobě vlastně fajn. Suchá, šťavnatá, s dobrou koncentrací, ovocná, hezky postavená a slušně dlouhá. Bude tomu svědčit zrání, ale už teď je to překvapivě přístupné. Pinot Noir 2019 rubínový, krásně peckovinově červeně ovocný, suchý a šťavnatý, středně plný ale s určitou zábavnou lehkostí a snadnou pitelností, sametový a hebčí s měkčími tříslovinami. Tak nějak… milý :-) A na závěr Cabernet Sauvignon 2019 z malých sudů, aromatický výrazný, s ovocností do černého rybízu, makový koláč. Středně plné, suché, šťavnaté, svíravější a s výraznějšími tříslovinami, pěkně postavené. Opět povedené!

Komentáře používají Disqus