středa 5. ledna 2022

Salon vín 2022, bubliny a minimální cena vína

Rok se s rokem sešel a pravidelný přehled „tohle jsou mainstreamové hvězdy domácího trhu s vínem a takto se (ne)vyvíjí“ aka aktuální Salon vín 2022 je tu :-) V loňském zápisku jsem si dovolil zpracovat trochu statistiky a znovu zopakuji i letos. Že nejlepšími bublinami je zase Louis Girardot od Bohémky si totiž přečtete i jinde ;-) Nejvíce vín je z ročníku 2019, hned 35 kousků, a dalších 32 z ročníku 2018. Vyloženě mladých vín ročníku 2020 je 17. Jde oproti loňsku o mírný posun k „uleželejším“ kouskům. Opět drtivě dominují vína zatříděná v klasickém přívlastkovém systému, z celé stovky je jen osm VOC kousků (potěšil Ryzlink VOC Mělník od Luďka Vondráka) a nevidím tam žádné zemské víno. Na počet vín vítězí Zámecké vinařství Bzenec a sdílí první místo s Mikrosem a tedy podnikem se stejným majitelem, dohromady mají 18 vín. Budu se opakovat, ale prostě si nemyslím, že tito dva producenti vytváří ve svých sklepích téměř pětinu toho nejlepšího, čím se v ČR můžeme ve víně pochlubit :-) A zároveň nejsem úplně zastáncem kvót, nespornou kvalitu těmto dvěma vinařstvím upřít nelze, nechť tedy Salon i nadále opanují :-) Od Znovínu v Salonu najdete hned 8 vín, 5 jich tam má Štěpán Maňák. Z odrůd opět (hurá!) vítězí Ryzlink rýnský s 16 víny. Druhá příčka patří s 9 víny vlašáku a třetí s 8 rulandě šedé (8 má i veltlín, ale rulanda je navíc i ve směsce). Z modrých odrůd má nejvíce Rulandské modré.

Za loňský rok se prodalo šampaňského za historicky vůbec nejvíce peněz, celkem zhruba 5.5 miliardy Eur. Úplně není co slavit, důvod nejsou jen vyšší prodeje a příklon zákazníků místo běžných neročníkovek k lepším cuvée (a nepočítá se do toho ani aukční rekord jedné lahve pro Perrier Jouët 1874, v přepočtu zhruba jeden a čtvrt milionu korun), ale hlavně prostý vzestup cen. A to bylo Champagne dost drahé už předtím %-) Že by se ale vzestup zastavil, tuplem u věčně vyprodaných menších zajímavých pěstitelů a v kontextu všech současných problémů, je vysoce nepravděpodobné. Což mi připomíná jeden fajn článek právě o těch pěstitelích, prostor v něm má i pár mých oblíbenců jako třeba Adrien Dhondt.

O výzkumu, který ohledně bublin dělá v Remeši Gérard Liger-Belair, už jsem se tu zmiňoval opakovaně, naposledy asi v zápisku se zajímavými šumivými fakty. Zájemci si mohou přečíst i jednu jeho populární, byť vzorci a grafy stále oplývající, práci nebo si pořídit jeho knihu Uncorked: The Science of Champagne :-) V rámci „je konec roku a budou se střílet špunty“ článků s ním byl rozhovor na BBC, jde rozhodně o zajímavější text než ty klasické s doporučením dvou šampaňských a jednoho prosecca.

A zajímavé novinky z Irska. Jako jedna z mála zemí nastavila minimální cenu vína a dalšího alkoholu. Flaška vína nesmí stát méně než €7.40 a plechovka piva €1.70. Láhev destilátu se nesmí prodávat pod €20.70. Se všemi importními taxami a daněmi tam nejlevnější láhev vína v diskontu již nyní stála téměř sedm éček, takže nejde zas o takový skok. Ve výsledku to ovlivní spíše různé slevové akce a nákupy ve velkém. Za kanálem vůbec zkoušejí různé věci, včetně zákazu akcí typu 2+1 láhev zdarma a podobně. Ale trošku se obávám, že konzumaci stejně zásadně neovlivní %-) A v nejhorším případě, jako cokoliv se jakoukoliv formou blížící prohibici, jen nakopne černý trh. Což mi připomíná, že ve Skotsku se prý stále nachází tisíce ukrytých historických kotlů a palíren :-)

Komentáře používají Disqus