úterý 11. ledna 2022

Claude Taittinger, St.Emilion, LVMH a křečci

V Paříži ve věku 94 let zemřel Claude Taittinger. Podstatnou část druhé poloviny dvacátého století řídil stejnojmenný šampaňských dům a byl v představenstvu rodinné skupiny obsahující krom vinařství také řetězec hotelů a sklárny Baccarat, a to až do jejího rozpadu a odkoupení americkou investiční firmou. Samotné Champagne Tattinger se částečně do rodinných a především opět francouzských rukou, ve spolupráci s bankou Crédit Agricole, záhy vrátilo, ale Claude se v něm již neangažoval. V letech 1986 až 1992 byl prezidentem dnes již neexistujícího uskupení velkých domů, Syndicat de Grandes Marques.

Před nějakou dobou jsem zde psal o problémech, kterým aktuálně čelí letošní aktualizace klasifikace v bordeauxské apelaci St.Emilionu. Ve zkratce jde o to, že Château Cheval Blanc a Ausone se jí už nechtějí účastnit, ve starším článku je detailněji proč. Nyní se, částečně určitě coby reakce na prohraný soud, který majitele vinil z vměšování (resp. přímo zmanipulování) minulé klasifikace z roku 2012, ke stejnému kroku odhodlalo i Château Angélus. Tři vinařství považovaná za špičky oblasti a v klasifikaci čnící úplně nejvýše (z top čtveřice zbývá už jen Château Pavie) nechtějí být její součástí. Klasifikace i přesto proběhne, ale jistá pachuť zůstává.

Skupina LVMH v roce 2013 najala jako konzultanta bývalého šéfa francouzské kontrarozvědky. S pomocí jeho vlivu měla údajně získat soukromé informace o a špehovat novináře Francoise Ruffina, autora dokumentu o LVMH a jejím majiteli Bernardu Arnaultovi (aktuálně se přetahujícího o pozici nejbohatšího muže planety s Jeffem Bezosem a Elonem Muskem, jako jediný z nich zatím ale nemá společnost vystřelující rakety do vesmíru; jeho raketka by ale nejspíš měla čalounění od Diora). Jak to bylo se nedozvíme, vyšetřování skončilo vyrovnáním ve výši 10 milionů euro a k soudu nepůjde.

Sociální sítě nedávno rozvířila zásadní zpráva o křečcích! Tihle chlupáči prý dokáží zvládnout obrovské množství alkoholu, lidský ekvivalent 21 lahví vína denně resp. 20 gramů čistého lihu na kilogram váhy. Pokud jim dáte do pítka na výběr vodu a roztok s 15 % alkoholu, pak drtivě preferují chlast! Důvodem jejich odolnosti jsou nejspíš extrémně výkonná játra, která dramaticky snižují množství alkoholu, jež skončí v krvi. Křečci si syslí (sysli si křečkují?!?) potraviny v norách a dost možná se jejich játra vyvinula takhle kvalitně v souvislosti s tím, že mnohé se jim tam v průběhu měsíců rozkvasí a tudíž alkohol běžně konzumují i v přírodě. To jste potřebovali vědět, že? :-)

Víno vás udělá silným! Prospívá svalstvu i duchu! Francouzský reklamní plakát z roku 1934 je v pravdě z jiné doby, dnes už je to s reklamou na alkohol a poukazováním na podobné věci drobátko složitější. Ale výzkum praví, že ti lidé, kteří jsou fit a pravidelně sportují, jsou zároveň častěji pravidelnými konzumenty alkoholu. Možná proto, že když udělali něco dobrého pro své zdraví (např. běželi), mohou si dát něco špatného (víno, pivo…) za odměnu. Roli může hrát i sklon k závislostem, běhání lze propadnout úplně stejně jako vínu. Něco o tom vím!

Komentáře používají Disqus