středa 26. ledna 2022

Coster de l'Ermita, nabušené červené z Prioratu

O víkendu jsem si udělal v restauraci radost lahví Coster de l'Ermita 2013 vinařství Mas Igneus (web), odrůdou Samsó alias Carignan z Gratallops v Prioratu (k oblasti něco třeba zde). Podnik vznikl v roce 1996, kdy své síly spojilo družstvo Poboleda a vinař Josep Maria Pujol-Busquets (Alta Alella) a Josep Maria Albet I Noya (Albet I Noya). Zakoupili nějaké pozemky a místním pěstitelům pomohli s přechodem na bio produkci. V roce 2004 se Mas Igneus od družstva Poboleda odpojil, vybudoval vlastní (trochu extravagantně vypadající a z velké části soláry poháněné) vinařství na okraji Gratallops s více možnostmi jak si s víny hrát a postupně získal i „viniční nezávislost“. Dnes vlastní asi 25 hektarů v několika různých místech, mladší výsadby i keře více než stoleté, kompletně bio certifikované.

Tímhle vínem jsme na špičce jejich produkce, nevzniká ani každý ročník. Pochází ze svahů Finca de Salancas v nadmořské výšce 430 až 560 metrů, vinice jsou v podstatě čistá tamní specifická břidlice, llicorella, ale z překvapivě relativně mladých asi dvacetiletých výsadeb. Školeno rok a půl v především francouzských dubových barrique sudech s dílem amerických, lahvováno s hrubou filtrací a zasířeno na celkovou někam pod 60 mg/l. Tmavá, intenzivní rubínová barva. Aromatika zrale červeně ovocná, intenzivní, s jasnou linkou vanilkového dřeva, kořenitostí do lékořice. Bohatší a efektní. V chuti suché, plné, silné, strukturované červené. Opět zralá červená i tmavší ovocnost, tříslo stále ještě výrazné ale jemnozrnné a uhlazující se, pěkná kyselina a na 15 % alkoholu balance a pitelnost, minerální linka v delší dochuti. I po téměř dvou hodinách v karafě jsem měl pocit, že by vínu ještě prospěl čas. Ale kdo ví. Je tam síla, důraz i koncentrace. Je to vyvážené, dobře udělané, s ne zrovna nízkou cenovkou co v Prioratu ale nijak nepřekvapí. Ale tak nějak… jsem postrádal, na jejich vrcholné víno, něco trochu navíc. A podobně se umím pobavit asi i levněji. Stále ovšem moc fajn zážitek, jak mne patnáct voltů a nové sudy většinou spíš děsí :-)

Komentáře používají Disqus