pondělí 3. ledna 2022

Velký GG Riesling od Ratzenbergera

Čím zahájit články v novém roce než ryzlinkem! Věnoval jsem se jim loni intenzivně a hodlám v tom letos pokračovat v míře nezmenšené. K zapití nového roku jsem s přáteli otevřel kousek od Weingut Ratzenberger (web) z oblasti Mittelrhein, víno patřící mezi suchý vrchol jejich produkce, 2017 Steeger St. Jost Riesling Grosses Gewächs. O vinařství můžete přečíst ve starším zápisku a stejně tak i o vinici. Ruční sběr, fermentace v nerezu a zrání ve starších dubových sudech. Těžká pistole, GG ve skle, silná kovová záklopka a kvalitní celokorek. Vše napovídá, že se máme na co těšit :-)

Tmavší výrazná barva směřující do zlaté. Intenzivní, koncentrovaná vůně, podběl a lipový čaj s trochou medu, ovocnost do špendlíků a meruňek a trochy tropika. Suché ale trocha zbytkového cukru tam je, plnější a koncentrované, s pěknou kyselinou ale zakulacené, intenzivní, ovocnost a dotyk medu se opakují i ve velmi dlouhé chuti s minerálním podtónem. Nabušený, efektní Riesling na počátku své cesty, výtečné víno. A rozhodně zážitku nelituji.

Mám hodně rád jejich „běžný“ Spätlese Steeger St. Jost, je to skvělé víno v každém ročníku, tahle GG varianta je ještě dál. I když… jak se to vezme. Asi má o něco větší potenciál zrání a s věkem ještě kvalita vystoupá, ale ta levnější (méně než poloviční cena, GGčko je u nás po lahvi za zhruba devět stovek a Spätlese za čtyři, dováží Vinonaut) varianta má i přes koncentraci určitou lehkost a snadnou pitelnost, kterou u vážnějšího a mohutnějšího (a přitom taky stále jen 12.5 % alkoholu, rozhodně bych tipoval víc) GGčka trochu postrádám. Ne že by se také nepilo výborně, že jo :-)

Komentáře používají Disqus