čtvrtek 2. září 2021

Krásný mladý Riesling od Ratzenbergera

Weingut Ratzenberger 2019 Steeger St. Jost Riesling trocken. Než dočtu celé, už se mi sbíhají sliny! Tohle víno, ve starších ročnících, patřilo mezi mé velké oblíbence, ale už docela dlouho jsem ho neměl. Nově vinařství opět dovezl Vinonaut a tak jsem si udělal radost a zakoupil průřez produkcí, včetně malých vertikál několika vín. Krom ryzlinku pořídil i základní Rivaner (aka Müller-Thurgau) a také Spätburgunder (vinařství má ale i Grau a Weissburgunder). Na všechna se dostane, tenhle kousek jsem ale musel otevřít hned! Než se vrhneme na poznámky, tak krátce k samotnému producentovi.

Rodinné vinařství Ratzenberber (web) už patří k nejvýznamnějším jménům oblasti Mittelrhein. Dnes jej vede Jochen Ratzenbergerem, který je zároveň předsedou oblastní VDP asociace. Sídlí v obci Steeg, kousek od Bacharachu, a hospodaří na pěti viničních tratích – nejstarší jsou Steeger St. Jost, Bacharacher Wolfshöhle a Bacharacher Posten, vše VDP.Grosse Lage, a k tomu mají Bacharacher Kloster Fürstental a Schloss Fürstenberg, VDP.Erste Lage. Poslední jmenovanou obhospodařují nově, od roku 2017, nákup tamních vinohradů v podstatě zdvojnásobil jejich državy na současných 20 hektarů. Poměrně strmý svah zterasovali a zároveň tam běží výzkumný projekt s univerzitou v Geisenheimu studující vliv udržitelného vinohradnictví na biodiverzitu. Na všech vinicích jedou docela čistě, ovšem bio certifikování nejsou, a s nižšími výnosy. I ve sklepě je to v pohodě, kvasí spontánně a krom síření nic nepřidávají. Pracují se starými velkými sudy i nerezem a majoritu produkce tvoří suchá vína, ale samozřejmě se najdou i halbtrocken/feinherb kousky či klasická sladká vína, vyloženě pyšní jsou na své bubliny.

Dnes hodnocený ryzlink pochází z relativně strmého svahu začínajícího vlastně hned za jejich sklepem, na jílovité břidlici a s pískem vyvrženým vulkanickou erupcí. Stylem odpovídá suchému spätlese, kvasí v nerezu a zraje na jemných kalech ve velkých sudech. Láhev klasická pistole, s kovovou záklopkou a kvalitním celokorkem. Výraznější, lehce nazlátlá barva. Ve vůni efektní, výraznější slinosbíhavá klasika. Bohatší do peckového ovoce, mirabelky a meruňky, sladce vyzrálé, s dotykem medu a minerální linkou na pozadí. Suché, šťavnaté, živé, slušně koncentrované a pocitově plnější a opulentnější než by 12.5 % alkoholu napovídalo a přitom perfektně (snad až příliš snadno…) pitelné, s dotykem cukru ale vyvážené moc pěknou kyselinou, dobrá struktura, stále peckovinová ovocnost, lehce slanost ve slušně dlouhé dochuti. Efektní, bohatší, skvělý mladý Riesling, který bude bez nejmenších problémů dále zrát do krásy. Čtyřstovková záležitost.

Komentáře používají Disqus