pondělí 20. září 2021

Naturální zábavné Lambrusco

Mám rád klasické dobré (suché, ale i sladší varianty mohou být skvělé) Lambrusco, to už jsem se zde zmiňoval opakovaně. Bohužel jméno je dost zdevalvované hektolitry supermarketové ulepené bezcharakterní tekutiny a u nás zprofanované i coby nejlevnější volba „do karafy“ ve všemožných pizzeriích. Odrůda (resp. odrůdy) a víno má ale hodně co nabídnout, ten styl je unikátní a je s ním spousta zábavy. Na dnešní Družstvo (web, FB události) jsme zařadili jednoho dost populárního představitele z naturální scény, vinařství Cinque Campi („pět políček“, pojmenováno po jejich nejstarší vinici). Vinař Vanni Nizzoli pochází z rodiny, která na místě hospodaří a víno si dělá už dvě století, ale teprve v osmdesátých letech minulé století začali víno i prodávat. Nejdřív v demižonech místním a postupně došlo i na dnešní lahve a specifický přístup. Jedou v certifikovaném bio (od 2003, ale čistě už předtím) a také postupně vrací do oblasti lokální odrůdy. Mají i něco tichého vína, ale základem jsou šumivky. Bez čiření, filtrace a i bez síření.

Základem produkce je CinqueCampi Rosso Emillia Lambrusco frizzante, v našem případě ročník 2020. Odrůdově dominuje Lambrusco Grasparossa a zbytek tvoří Malbo Gentile a Marzemino. Jak píší na lahvi, tak složení vína je pouze „hrozny“, nic jiného nepřidávají ani neodebírají. Odstopkované hrozny kvasí spontánně a víno maceruje něco přes týden v otevřených dubových a ořechových kádích a pak zraje v betonu. Následně jde na druhotnou fermentaci do lahví a opět bez přídavku čehokoliv jiného než původního moštu, který si do té chvíle drží zachlazený. V lahvi to kvasí a leží na kalech nejméně osm měsíců, pak víno odstřelí. Žádná dozáž, žádné síření (celková přirozeně pod 10 mg/l). Tmavá barva, do fialové, pěna na úvod a decentní perlení. Tmavě ovocné, do lesních plodů, k tomu bylinky a les po dešti, trochu navinulé, lehce pikantní, decentně funky a živočišné, docela výrazné a lákavé. Suché, takové sedlácké, poctivě rustikální. Tmavé ovoce a bylinky i v chuti, kyseliny a čerstvost, svíravost, třísloviny, perlení a živost, minerální linka ve slušně dlouhém závěru. Má to strukturu, je to zábavné a k něčemu mastnému fakt bezva.

Komentáře používají Disqus