úterý 7. září 2021

Vídeňský Gemischter Satz a klasický veltlín

Vídeň je jedním z těch míst, kam do vinic dojedete tramvají, a pokud jde o světové metropole tak městem s největšími výsadbami – 647 hektarů. Mezi nejznámější producenty, a nemalý vliv na to má jejich proslavené heurige a jistě i fakt, že v jednom z jejich domů pobýval Ludwig van Beethoven, je Weingut Mayer am Pfarrplatz (web). A samozřejmě roli hraje i to, že z celkové plochy vídeňských vinic mají skoro desetinu, 61 ha. Konkrétně v lokalitách Grinzing, Hernals a Wiener Nussberg. Výsadby mají též v Erste Lage tratích Preussen a Langteufel. Já pil klasiku v podobě Wiener Gemischter Satz 2020. Vídeňská viniční směska má od roku 2013 vlastní DAC a je to tak správně, vzniká tam spousta veskrze sympatických vín. Pravidla říkají, že víno musí být tvořeno nejméně třemi kvalitními odrůdami, přičemž poměr nejzastoupenější z nich nesmí překročit 50 % a třetí nejzastoupenější musí mít alespoň 10 %. Navíc se nebavíme o směsi hotových vín, hrozno všech odrůd musí být sklizeno a zpracováno společně. Stylově směřují k „čerstvosti“, maximální alkohol je povolen 12.5 %. Vína je dovoleno dávat na trh od března roku následujícího po sklizni. Wiener Gemischter Satz DAC lze připravovat ve všech úrovních pyramidy – od celé oblasti, přes jednotlivé katastry, Großlage či dokonce specifické vinice.

Tohle je odrůdově Grüner Veltliner, Riesling, Rotgipfler a Zierfandler z několika vinic, vysázeno společně, kvasí v nerezu a trocha ve dřevě a zraje na jemných kalech v nerezu. Velmi čerstvé, ještě lehounce kvasnicové a se zbytky CO2. Docela výrazně florální a k tomu něco malvic, hrušek, s citrusovou a kořenitou linkou. Úplně suché, čisté, šťavnaté s výraznější kyselinou, lehčí až středně plné, lehce krémové, vše z vůně se opakuje i v chuti. Bezva pitelné, nijak složité ale hodně příjemné bílé. Obzvláště jen tak po sklence k obědu k jídlu, ostatně tak jsem i měl, v Nota Bene restauraci. Dal jsem si dvakrát :-) Vinařství má i gemischter z konkrétních lokalit a školený v 500l sudech, zní lákavě…

A když už jsme v tom Rakousku… od biodynamického vinařství Sepp Moser (web), jsem teď doma pil Classic Style Organic Grüner Veltliner 2019. Což je takový jejich základ ještě pod běžnými řadami, s veselejší vinětou ale projevem pro „starosvětské“ konzumenty, žádná divočina ani v náznaku :-) O vinařství jsem psal naposledy při návštěvě Kathi Moser v Praze, před dvěma lety. A nedávno se zmiňoval o Zweigeltu ze stejné „cyklistické“ řady. Bio hrozny především z okolí Rohrendorfu v Kremstalu, čistě nerez. Bordeaux láhev, šroubový uzávěr. Světlejší citronová barva. Stále svěží ale již lehce usedlejší vůně, čistá, zelené jablko, dotyk citrusů, bílý pepř. Suché, středně plné, s fajn kyselinou ale nic ostrého, opět jablko a lehká pomelo kůra nahořklost v slušně dlouhé dochuti. Přímočaré, dobře pitelné, přístupné, sympatické víno. Dvoustovková záležitost.

Komentáře používají Disqus