pátek 3. září 2021

Renaissance Sauvignon Blanc od Romana Fabiga

Na trh přišlo letos v červenci. Četl jsem o něm článek. Vlastně už několik. I rozhovor s vinařem. Viděl propagační video, vyjíždí na mne už týdny neustálé v mé bublině na sociálních sítích. Četl silná slova z pera samotného vinaře. S údivem hleděl na částku, která je za víno aktuálně požadována (a která odpovídá počtu připravených lahví), a kroutil hlavou nad přirovnáními k největším jménům Štýrska a Loiry. A nemohl než ocenit marketing a haló, které vinař za pomoci několika domácích sommeliérských osobností okolo vína dokázal vytvořit. A včera jsem ho konečně ochutnal. Sauvignon Blanc Renaissance 2020 z řady BIG od moravského specialisty na tuto odrůdu, vinařství Roman Fabig (web). „Sebezlepšování nikdy nekončí. Svět kolem nás se víc a víc specializuje a já se o to snažím ve víně. Renaissance je posun v lidském vnímání. Ve vnímání různorodosti odrůdy Sauvignon Blanc jaká až může být. Myšlenka vyčerpat všechny možnosti, jak z vína získat maximum charakteru tady byla už dávno před tím, než vznikla první Renaissance. S ročníkem 2020 se tato vize stala skutečností a první ochutnávky vína potvrdily, že vzniká něco unikátního. Něco se svojí individuální osobností, elegancí a dlouhou dochutí. Věřím, že tohle víno je renezanční právě z důvodu individuality a rozkvětu velkých vín na Moravě. Přesně toto Renaissance symbolizuje.“

Reneissance je spojením ekologicky vypěstovaných hroznů více hustopečských viničních tratí, oproti „klasickému“ BIG Sauvignonu, který dostává nové dřevo, je školeno v použitých dubových sudech. „Technicky“ se s ním neděje nic neobvyklého a jde spíše o selekci obzvláště povedených sudů a umění jejich smíšení ve správném poměru. V projevu již rozdýchaného vína velmi čerstvé, mladistvé a svěží. Bělomasé broskve a kombinace citrusů, grep a pomelo, s lehce herbální linkou a také dotykem krémovosti, relativně jemně a pěkně zakomponované dřevo. Poměrně elegantní a přitom výrazný projev. V chuti suché, citrusově šťavnaté, s výraznější kyselinou a jistou přísností, spíše štíhlejšího střihu ale důraz to má, velmi pěkně postavené a vyvážené, výborně pitelné a s delší dochutí s minerální linkou. S časem myslím ustoupí něco aromatické „veselosti“ a posune se k vážnějším projevům.

Výjimečný Sauvignon ve světovém kontextu? Rozhodně ani v konkurenci klasických vín z Pouilly-Fumé, Sancerre, Štýrska, Bordeaux, Alto Adige či Nového Zélandu nezapadne, což je skvělé, ale zároveň mezi nimi nebude ani vyčnívat. Postaven vedle lahví za stejnou cenu v zemi původu, aktuálně se bavíme o zhruba 43€, to prostě bude náročný souboj. Změna paradigmatu moravského bílého, nebo alespoň Sauvignonu blanc, a něco výjimečného v tomto ohledu? Je mi líto, ale i to mi v současné době přijde trochu přehnané. Podobně by šlo před deseti lety mluvit třeba o Oxaně z Dobré vinice, tam šlo tenkrát o přelomové víno a úplně odlišný pohled na odrůdu, navíc se s časem a zráním popasovalo skvěle. Uměřenost, elegance, citlivá práce s dřevem, potenciál zrání… to už na Moravě nejsou sprostá slova a ubírat se tudy snaží vícero producentů. Že je to jedině dobře samozřejmě nerozporuji. Vinař doufá v potenciál zrání 10+ let, byť jistý si zatím být nemůže. Osobně bych se vůbec nebál láhev uložit a sledovat pozitivní vývoj v následujících nejméně pěti letech a věřím, že si kondici udrží ještě dvojnásob dlouho.

Uvědomuji si, že tohle víno to u mne mělo trochu těžší. Prostě taková Cimrmanova frustrační kompozice, kdy po prvku masivního očekávání, vyvolaného na moravské poměry nečekanou propagací, nutně následoval nějaký ten prvek zklamání :-) A samozřejmě mne trochu škádlí i nastavená cena 1100 Kč, která mi prostě přijde přehnaná a kterou bych za víno nebyl ochoten vydat. Ale abyste mne pochopili správně, jde mi o cenu v kontextu mého pocitu z obsahu lahve (a trochu i o cenu za víno takto mladé a čerstvě lahvované, které by si měl každý „doškolit“ uložením do archivu, vlastně bych čekal vypuštění na trh za delší dobu), ne zaměření vína a záměru vinaře! O drahých domácích vínech, a proč jsou vlastně „potřeba“, už jsem se tu ale rozepisoval v článku o Cuvée 1+1 od Michlovského a Mádla a nemusím se opakovat :-)

Komentáře používají Disqus