úterý 21. září 2021

Dvakrát Montepulciano od Nicodemi

Zlákalo mne vyzkoušet vína od Fattoria Nicodemi (web). Jsme v italské oblasti Abruzzo, konkrétně na svazích u Notaresco v srdci Colline Teramane. Podnik založil v roce 1970 Bruno Nicodemi, opustil práci v Římě a začal se věnovat půdě s révou a olivovníky, věnu své matky. Podnik od roku 2000 spravuji sourozenci Elena a Alessandro, dnes už mají 38 hektarů, z toho 30 hektarů vinic na jílu a vápenci vedených v ekologickém ale zatím necertifikovaném režimu. Ročně připraví nějakých 200 tisíc lahví vína, čtyři pětiny jdou na export, postavených na odrůdách Montepulciano a Trebbiano, nově se u nich objevuje ještě Pecorino. A i nějaký ten olivový olej mají, ročně asi 4000 půllitrových lahví. Já otestoval dvě různá červená Montepulciano d´Abruzzo.

Le Murate 2018 (Montepulciano D’Abruzzo Colline Teramane DOCG) pochází z podstatné části ze starých pergolových výsadeb a představuje polovinu celé jejich produkce. Odstopkováno, pomleto, fermentace a týden macerace v nerezu. Část vína zraje v podruhé použitých francouzských barrique sudech. Burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Tmavá barva. Vyzrále ovocná, teplejší sladší aromatika, efektní, s linkou dřeva, spíš tmavší ovocnost, černý rybíz. S časem a vzduchem černý a mátový čaj. Suché, středně plné až plnější, sladší ovocnost, měkčí hebké třísloviny, slušně dlouhé. Přístupné, v dobrém slova smyslu líbivé.

Notàri 2016 (Montepulciano D’Abruzzo Colline Teramane DOCG) je mixem vícero spíše trochu starších (35+ let) vinic v oblasti a různých způsobů vedení. Fermentace a macerace v nerezu 10 dní, poté zrání rok v nových a jednou použitých 500l sudech. Burgundská láhev, kovová záklopka. Tmavá rubínová barva. Na úvod je profil podobný, opět poměrně efektní, zrale ovocná aromatika do lesních plodů, černý rybíz. Dřevo hezky zapracované, bylinková a kořenitá linka, lehce pryskyřičná. Suché, čisté, plnější, šťavnaté a vyvážené, vše z vůně se opakuje i v chuti, je tam fajn decentní minerální linka, uhlazenější třísloviny, sladší ovocnost, dobrá délka. Bavilo mne znatelně více. Jako by se o něco méně vnucovalo, není tak vyzývavé a nabízí o něco komplexnější zážitek. Stále je to docela efektní a přístupné, ale přeci jen uměřenější a o něco elegantnější. Povedený kousek. Každopádně u Albarelo stojí teď Notàri 299 Kč a to je hodně fajn cena. Le Murate je za 335 Kč. Upřímně bych čekal větší cenový rozestup a Notàri naopak znatelně dražší.

Komentáře používají Disqus